Onko sinulla lähestymässä loma ja suunnitteletko ehkä ottavasi kissan mukaan matkalle? Onko edessä pitkä automatka? On muutamia asioita, mitä sinun pitää ottaa huomioon. Kerron tässä artikkelissa omakohtaisia kokemuksia sekä neuvoja kotimaan automatkalle. Kissahan ei yleensä mielellään matkusta, mutta poikkeukset siinäkin vahvistavat säännön. Kissa kyllä oppii matkustamaan ja varsinkin ragdollit, jotka ovat todella fiksuja ja oppivaisia kissoja.
Suunnitellessasi kissan ottamista matkalle kannattaa ensin ottaa selvää voiko eläimiä viedä lomapaikkaasi. Jos kyseessä on oma mökki niin asia on silloin selvä, mutta jos matkasi suuntautuu hotelliin tai vuokramökkiin niin selvitä asia. Varausta tehdessäsi kerro, että suunnittelet lemmikin ottamista mukaasi. Minulla kissa on ollut mukana sekä hotellissa, vuokramökissä että omassa mökissä ja asiat ovat aina sujuneet todella hienosti. Onhan kissasi sirutettu? Todella tärkeä asia sekä kotona että vieraassa ympäristössä. Pidä kissasi aina sisätiloissa vieraassa paikassa tai valvotusti ulkoilemassa esim. valjaissa.
Kissan kuljetuslaatikko

Osta kissallesi kunnollinen kuljetuslaatikko, missä voit kuljettaa sitä automatkoilla turvallisesti. Tarvitset kuljetuslaatikkoa myös eläinlääkärikäynneillä. Kissaa ei saa missään nimessä kuljettaa autossa vapaana. Tällöin voi syntyä todella vaarallisia tilanteita esim. kissan hypätessä yllättäen syliisi. Kunnolliseen kuljetuslaatikkoon kannattaa satsata. Itse ostin aikoinaan sellaisen ensimmäiselle ragdollilleni parikymmentä vuotta sitten ja todella ahkeran käytön jälkeen se on edelleen kuin uusi. Aloita kissan tutustuttaminen kuljetuslaatikkoon hyvissä ajoin ennen tulevaa automatkaa. Omat kissani ovat saaneet ensimmäisen kosketuksen siihen jo matkalla kasvattajan luota tulevaan kotiin. Täytyy sanoa, että omat kokemukseni kissan kanssa matkustamisesta ovat vain positiivisia. Kannattaa tehdä niin, että pitää kuljetushäkin kotonakin avoimena ja laittaa sinne vaikka jotain herkkuja. Näin kissa oppii pitämään sitä kivana paikkana, minne se voi mennä mielensä mukaan. Meillä kuljetushäkkiä tykätään käyttää nukkumispaikkana, koska siellä on niin kiva olla! Jos kuljetuslaatikko hermostuttaa kissaa saat sen miellyttävämmäksi käyttämällä vaikkapa kissanminttua tai feromonisuihkeita, esim. Feliwayta. Voit laittaa kuljetuslaatikkoon pehmeän alustan. Joku kissa voi tykätä siitä, mutta minun nykyiset ragdollini kiskovat sen pois ja tykkäävät nukkua kovalla alustalla. Itse olen harjoitellut kissan kanssa matkustamista niin, että ensin olemme käyneet ajamassa todella pienen matkan ja vähitellen lisänneet matkan pituutta. Olen pyrkinyt tekemään harjoitusmatkoja niin, että lähdemme liikkeelle edellisinä päivinä suurin piirtein niihin aikoihin, kun on tarkoitus lähteä itse matkallekin. Näin toimin ensimmäisen ragollini kanssa, mutta nykyiset eivät ole pahemmin harjoitusta tarvinneet. Ne ovat kasvattajalta, joka hienosti opetti ne matkustamaan jo pentuina, jolloin automatkailu oli niille tuttu juttu jo minun luo muuttaessaan.
KATSO TÄSTÄ ERILAISIA KULJETUSLAATIKOITA!
Kissan kuljettaminen autossa
Sitten koittaa itse matkapäivä. Kaikki valmiina? Kissalle kannattaa pakata oma laukku. Jos matka tehdään kesällä tuuleta auto kunnolla ennen liikkeelle lähtemistä. Jos auto on liian kuuma kissa alkaa läähättää siellä. Kun matkustin ensimmäisen ragdollini kanssa minulla ei ollut ilmastoitua autoa. Niinpä tein pitkän matkan aina yön aikana. Kissani ovat siis matkustaneet vuosien ajan Pohjois-Savosta Lappiin eli matkaa kertyy reilut 500 km, joten todellakin tiedän aika paljon automatkoista kissan/kissojen kanssa. Nykyään minulla on ilmastoitu auto, joten saan lämpötilan pidettyä sopivana. Laita kissa kuljetuslaatikkoon, sulje ovi ja kiinnitä laatikko turvavöihin. Tämä on todella tärkeää. Voit silloin keskittyä ajamiseen eikä sinun tarvitse huolehtia, pysyykö kissa laatikossa ja laatikko paikoillaan. Pidä ikkunat suljettuina ajomatkan aikana. Radiota ei myöskään kannata pitää ainakaan kovin suurella, koska se voi hermostuttaa ystävääsi. Olen matkustanut paljon kahdestaan kissan kanssa ja olen sijoittanut kuljetuslaatikon etupenkille niin että kissa näkee minut koko ajan. Matkan alussa on yleensä tiukkaa keskustelua, mutta matkan edetessä laatikossa hiljenee ja uni voittaa. Sinun ääni rauhoittaa kissaa. Muistan hyvin yhden automatkan, jolloin lähdimme ajamaan jälleen kerran pohjoista kohti. Ottu-kissani sanoi paljon äänekkäitä vastalauseita, joten lauloimme yhdessä joululauluja, kun sattui olemaan joulu lähellä! Näin teimme senkin matkan ja suurimman osan matkaa kissa nukkui sikeästi. Herätin hänet mökin pihalla. Voit laittaa laatikon pohjalle vaikkapa vanhan pyyhkeen, jos kissalle sattuu vahinko tai hän voi pahoin matkan aikana. Meille ei ole sattunut näin koskaan. Jos matka on pitkä sinulla on hyvä olla mukana vettä ja vesikuppi sekä pieni matkavessa. Omakohtainen kokemukseni on, että vaikka matkamme on ollut pitkä näitä ei ole tarvittu. Tehdessäni ensimmäisen matkan parikymmentä vuotta sitten tarjosin vettä ja ruokaa matkalla sillä seurauksella, että molempia oli lopulta pitkin autoa! Kissaa eivät nuo kiinnostaneet vähääkään, koska oli paljon muuta mielenkiintoisempaa tarjolla autossa, esim. ikkunan takana käveleviä ihmisiä. Matkavessa on myös hyvä olla olemassa, mutta sitäkin on tarvittu vain harvoin. Pitkäkin automatka sujuu siis todella hyvin. Sanoisin, että hyvä valmistautuminen, harjoittelu ja totuttelu pikkuhiljaa ovat saaneet aikaan, että meidän kissaperheessä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Muistathan olla myös todella tarkkana siinä, että kuljetushäkin ovi ja auton ovi eivät ole yhtä aikaa auki.

Vihdoinkin perillä!
Lomapaikkaan tultuanne on tärkeää, että kissa saa omaan tahtiin rauhassa tutustua uuteen paikkaan. Itse olen aina tehnyt niin, että vien autosta sisälle ensin kissan tavarat ja levittelen ne mökkiin. Meillä on mukana omia leluja, pieni raapimapuu sekä kodista tuttuja hajuja sisältäviä päiväpeittoja / vilttejä. Laitan vesikupin ja tuttua ruokaa rauhalliseen paikkaan ja oman vessan hyvään paikkaan. Tarkistan myös, ettei esillä ole mitään vaarallista syötävää, esim. kukkia tai pieniä esineitä pöydillä tai lattialla sekä avoimia ikkunoita, mistä voi päästä ulos. Itse laitoin viimeisimmässä lomapaikassa kukat ym. vaaaranpaikat yhteen huoneeseen ja sen jälkeen oven sinne kiinni. Vasta sitten avaan kuljetuslaatikon oven. Oma kokemukseni on, että kissa käy läpi majapaikan huone huoneelta ja aika pian sen jälkeen alkaa syömään ja juomaan. Ja silloinhan kaikki on hyvin! Näytän kissalle myös, mistä löytyy vessa uudessa paikassa. Näin meidän perheessä on tehty matkoja kissojen kanssa jo kohta parinkymmenen vuoden ajan. Yksi kivoista muistoista on, kun menimme hotelliin ja laskin hetkeksi kuljetuslaatikon vastaanoton eteen lattialle, kun ilmoittauduimme. Kun seuraavan kerran katsoin kuljetuslaatikon ympärillä oli naisia polvillaan ihailemassa, miten kaunis sinisilmäinen kissa minulla onkaan! Fanikerho oli löytynyt heti. Hotellin keittiön henkilökunta keitti mielellään seitiä ihanalle vieraalle ja siivoojat ihastuivat asukkiin. Toivon myös sinulle miellyttäviä turvallisia lomamatkoja ystäväsi kanssa!

Muistilista tärkeistä asioista kissan automatkaa/kissalomaa varten:
- Osta kunnollinen kuljetuslaatikko
- Totuta kissa siihen vähitellen: pidä kotona auki ja tehkää harjoitusmatkoja
- Selvitä, voitko ottaa kissan lomapaikkaasi
- Pakkaa kissalle oma laukku: vesi- ja ruokakuppi, ruokia, lempileluja, valjaat, harja, vessa + hiekkaa, mahdolliset lääkkeet sekä tuttuja hajuja kotoa (päiväpeitto, nukkuma-alusta) ja mahdollisesti pieni raapimapuu.
- Pidä kissa aina auton liikkeessä ollessa kuljetuslaatikossa ovi kiinni sekä laatikko turvavöissä.
- Tee matkasta kissalle mahdollisimman miellyttävä: Pidä auton lämpötila sopivana, älä pidä radiota isolla ja juttele kissan kanssa rauhoittavasti.
- Laita heti perille päästyänne tarjolle vettä ja ruokaa, vessa ja muut kissan tavarat ja tutut asiat sekä tarkista ettei mitään vaarallista ole esillä.
- Nauti ystäväsi kanssa rentouttavasta lomasta!