Kissan kynsien leikkaus

Kynsien leikkaaminen niin kuin muutkin hoitotoimenpiteet kuuluvat kissan elämään. Sisäkissan kynnet kannattaa leikata säännöllisin väliajoin kun taas ulkona liikkuva kissa tarvitsee kynsiä mm. puolustautumiseen ja kiipeämiseen. Sen kynsiä ei saa leikata. Ostaessasi pennun sinun kannattaa opetella tämä toimenpide ja tehdä siitä miellyttävä rutiini teille molemmille. Kun pentu oppii yhdistämään kynsien leikkaamisen johonkin kivaan, esim. makupalaan niin tästä toimenpiteestä ei tule koskaan teille haasteellista.

Miksi ja kuinka usein sisäkissan kynsiä leikataan?

Syitä kynsien leikkaamiseen on monia. Yleensä sisäkissojen kynnet eivät saa tarpeeksi kulutusta ja siksi on tärkeää leikata niitä säännöllisesti. Raapiminen raapimapuuhun ei riitä. Siististi leikatut kynnet eivät tartu kodin tekstiileihin ja huonekalut säästyvät raapimisjäljiltä. Myös omistaja säästyy naarmuilta. Jos taloudessa on monta kissaa niin liian pitkät kynnet voivat leikin tiimellyksessä vahingossa satuttaa kissakaveria. Kynsien kasvua kannattaa tarkkailla. Huomaat kyllä, kun ne ovat liian pitkät vaikkapa silloin, kun kissa tulee leipomaan sinua ja ohuen vaatteen läpi kynnet ikävästi pistelevät! Yleensä kynsien leikkaus kannattaa tehdä 2-3 viikon välein. Kynsien leikkauksen aika on viimeistään silloin kun ne näkyvät kissan levätessä, koska levossa kynnet vetäytyvät täysin piiloon.

Kissan kynsi kasvaa sekä pituutta että paksuutta. Kissan raapiessa esim. raapimapuuta kynnestä irtoaa uloin kerros pois niin että uusi kynsi pääsee esille. Kissa ei siis teroita kynsiään niin kuin usein sanotaan vaan uudistaa ja hoitaa kynsiään. Todennäköisesti löydät raapimapuun vierestä ja lattialta kynnen irronneita osia.

Miten ja kuinka paljon kissan kynttä leikataan?

kissan kynnet

Kissan kynsien leikkaaminen on helppoa ja siitä näkee hyvin, paljonko leikataan. Kynnestä leikataan pois läpikuultava terävä pää. On tärkeää katsoa, ettei vahingossa leikkaa vaaleanpunaista ydintä. Sekään ei yleensä ole vaarallista, mutta seurauksena on kipua ja verenvuotoa. Tästä vahingosta pentu kuitenkin säikähtää ja todennäköisesti alkaa pelkäämään toimenpidettä, josta tulee huomattavasti haasteellisempaa jatkossa. Siksi kannattaa olla varovainen. Kissan kynsiä ei saa leikata ihmisten kynsisakseilla. Osta kissoille tarkoitetut kynsisakset tai leikkuri; niillä homma sujuu helposti.

Kynsi kannattaa leikata saksien ollessa pystysuunnassa, ei vaakatasossa. Tällainen leikkaustapa estää kynnen lohkeilemisen. Kynsien leikkaaminen kannattaa tehdä silloin, kun kissa on raukea. Älä siis yritä aloittaa toimenpidettä kesken villeimpien leikkien! Ota kissa syliin varmoin ottein. Aloita etutassuista. Ota tassusta kiinni lempeästi, mutta napakasti. Vedä tassukarvat sivuun ja paina kevyesti varvasta niin että kynsi tulee esiin. Katso, missä on vaaleanpunainen ydin ja leikkaa kynnen terävä kärki pois. Jatka näin määrätietoisesti toimenpidettä.

Haasteita kynsien leikkauksessa?

Onko sinulla vaikeuksia saada kissan kynnet leikatuksi? Kissa ei yleensä pidä, että sen tassuihin kosketaan ja niistä pidetään kiinni. Siksi onkin todella tärkeää, että kissan kasvattaja on jo pienenä pentuna opettanut sille, että kynsien leikkaus on kiva ja sen elämään kuuluva toimenpide. Jos haasteita on edelleen kun saat pennun kotiin ja on aika leikata kynnet ensimmäisen kerran etene varovasti, mutta määrätietoisesti. Ota pentu syliin, silittele sitä ja sen tassuja. Palkitse herkkupalalla. Seuraavan kerran voit koskettaa tassua kynsisaksilla ja palkita jälleen. Voit myös varovasti painaa kynttä esiin. Viimeisessä harjoituksessa voit leikata yhden kynnen ja jälleen on herkkupalan aika. Leikkaa siis ensin vain yksi kynsi kerrallaan, jos vasta harjoittelette tätä. Sinusta voi tuntua, että eteneminen on hidasta, mutta näin saat varmasti aikaan teille molemmille tulevaisuudessa kivan kynsienleikkaushetken ja luottamus kasvaa. Jos kissa on jo tottunut kynsien leikkaamiseen ja sitä on tehty ennenkin niin silloin kannattaa olla päättäväinen jos se kesken toimenpiteen alkaa pyrkiä pois. Kynnet leikataan ja vasta sitten päästään pois ja otetaan herkkua. Yksi keino on myös kietaista kissa pyyhkeen sisään ja sitten tassu kerrallaan esille. Mutta pennun tai toimenpiteeseen tottumattoman kanssa kärsivällisyyttä ja askel kerrallaan. Mukavia kynsien leikkaushetkiä! Löytääksesi hyvät kynsisakset KLIKKAA TÄSTÄ ja lue artikkeli aiheesta.