Mun kissa ei syö kun Latzia” ”Ei tämä vaan syö märkäruokaa/raakaa lihaa!” ”Olen koittanut kaiken, eikä tämä suostu syömään mitään muuta!” ”Tahtoisin kyllä, mutta…” Eli miten tehdä ruokavalion muutos kissalle 🙂
Alkuun on hyvä muistaa ja ymmärtää mistä lähdetään liikkeelle: Kissa on luonnostaan rutiineja rakastava otus ja sen luonnossa asuvat sukulaiset syövät melko yksipuolista ravintoa (pääasiassa jyrsijöitä). Uudet maut ja koostumukset voivat siis olla kissalle melkoinen järkytys.
Uusi ruoka haisee oudolle, maistuu oudolle ja siinä on hassu koostumus. Osa kissoista tarttuu uusiin kokemuksiin avomielisesti, toiset vähemmän avomielisesti. Vähän sama kun meillä ihmisilläkin: joku haluaa testata kaikkea uutta, toinen valitsee ravintolassa ennemmin aina sen saman tutun annoksen.
Joskus vaihtoa kokeillaan ja joskus se myös onnistuu siten, että ostetaan kokeiluun kaikkia mahdollisia uusia ruokia ja katsotaan mitä kissa suostuu syömään. Kuten sanottua, joskus tämä toimii, mutta useimmiten ei. Suosittelen itse valitsemaan alkuun jonkun nykyistä ruokaa vastaavan ruuan ja pysyttelemään koko vaihtoprosessin siinä.
Myöhemmin voi sen vähän paremman ruuan sitten vaihtaa vielä vähän parempaan. Oman kokemukseni mukaan, kun kissa hyväksyy yhden uuden ruuan on se helpompi totuttaa taas seuraavaan. Monesti jo pelkästä raksuaddiktiosta eroon pääsy voi helpottaa märkäruuan/lihan nirsoilua. Esim. Jos ei meinaa maistua mikään märkäruoka tai vain hyvin harvat kun raksuja syödään osana normaaliruokaa, raksubaarin sulkeuduttua syödään kyllä melkein mitä nyt nenän eteen kannetaan.
Kissojen ruokavalion muutokseen on siis hyvä varata pitkä pinna ja paljon kärsivällisyyttä, puolin ja toisin. Edessä voi olla pitkäkin urakka, jos kissa on kovin nirso. Pisimmillään olen kuullut totuttamisurakan kestäneen kuukausia, mutta yleensä onneksi muutos saadaan aikaan viikoissa.
Lähtökohtana on hyvä muistaa, ettei kissaa saa paastottaa. Tämä ei tarkoita, ettei kissa saisi tuntea nälkää, mutta siihen tilanteeseen ei saisi joutua, että kissa ei syö mitään. Silloin vanhaa ruokaa voi antaa pienen määrän, mutta kissalle saisi jäädä vähän nälkä.
Tästä pääset lukemaan artikkelit parhaista märkäruoista ja parhaista kuivaruoista.
Kissa ei syö märkäruokaa?
Aloitetaan raksuaddikteista. Pelkkä raksuruuan syönti yleensä kuivattaa kissan elimistöä liikaa. Raksuaddikti ei syö mitään muuta, jos sillä on edes pienen pieni toive, että se voisi saada raksuja. Silloin ainoa vaihtoehto voi olla se, että siirrytään täysin märkäruokaan. Vaihtaminen onnistuu alkuun ottamalla raksutarjoilu kokonaan pois vapaasti saatavilta.
Märkäruokaa tarjotaan pari kertaa päivässä valiten niitä suosikkeja, mistä kissan tietää nuolevan edes kastikkeet. Jos tämä ei toimi on yksi vaihtoehto ripotella raksumurua ruuan päälle ja jos sekin on liikaa, otetaan vain nokare märkäruokaa ja sekoitetaan se suureen määrään raksumurua, ihan hitusesta ja sitten lähdetään lisäämään märkäruuan määrää. Alkuun raksuja ei tarjota missään kohtaa yhtään, mutta jonkin ajan päästä (esim. kuukausi) aletaan raksuja antaa aktivointipalkkana ja herkkuina.
Märkäruuan vaihtaminen on sitten oma osionsa. Jos oma kissa on kovin nirso ja heittäytyy helposti syömättömäksi, suosittelen etenemään hitaasti ja rauhassa. Pitää muistaa, ettei kissa saa olla syömättä kokonaan ja suosittelen ehdottomasti ruoka-aikojen käyttöönottoa. Jos rinnalla syötetään raksuja niitä ei saisi olla 24/7 saatavilla.
Ennen varsinaista ruuanvaihtoa kannattaa totutella ensin ruoka-aikoihin, käyttämällä ihan sitä vanhaa tuttua ruokaa. Jo ruoka-aikoihin totuttelemisessa on kissalle alkuun sulattelemista ja montaa muutosta ei kannata tehdä yhtä aikaa, etenkään jos kyseessä on herkästi stressaava kissa.
Vaihto toteutetaan siis siten, että uutta ruokaa sekoitetaan vähän vanhan sekaan, tarjotaan uutta ruokaa aamuruualla, katsotaan syökö kissa ja jos ei syö otetaan kuppi raa’asti pois. Illalla ruuan kuvittelisi jo maistuvan. Jos silloinkaan ruokaa ei syödä, annetaan vähän vanhaa tuttua ruokaa ja jatketaan uuden vaihtoehdon tarjoamista taas seuravana aamuna.
Kun ruoka menee ongelmitta, lisätään uuden ruuan määrää, kunnes vanha on saatu vähennettyä uuden seasta kokonaan pois. Aluksi kannattaa aloittaa siten, että uutta ruokaa on teelusikan kärjen verran ja ruokamäärää lisätään vähän kerrallaan vasta sitten kun edellinen määrä menee ruuan seassa ongelmitta.
Kuulostaa yksinkertaiselta ja onkin sitä, mutta voi vaatia hyvinkin paljon sitkeyttä. Seuraavassa vielä jotain lisävinkkejä ja keinoja supernirson kissan kohdalle ja muita elämää helpottavia vinkkejä.
Nirso kissa
Jos kyseessä on erityisen nirso kissa voi uuteen ruokaan totuttamisen aloittaa niinkin pienestä, kun laittaa ensin normaalin ruuan viereen uutta ruokaa. Kissa saa siten tutustua ensin uuden ruuan hajuun syödessään tuttua ruokaa. Jos kissa ei suostu syömään vanhaa ruokaa edes silloin kun uutta ruokaa on samalla lautasella voi ruuan laittaa omaan kuppiinsa vanhan ruuan lähettyville.
Märkäruokaa/lihaa voi hyvin pakastaa kerta-annoksiksi, jolloin ruokaa ei mene totutteluvaiheessa niin paljon hukkaan. Totuttaminen raakaan ja uusiin raksuihin tehdään samalla tavalla uutta vanhaan lisäten, ellei muutos onnistu lennosta.
On myös hyvä huomata, että joillakin kissoilla nopea ruuanmuutos voi laittaa mahan sekaisin, etenkin jos kyseessä on kuivaruoka. Siksikin uuteen totuttelu pikkuhiljaa on kissan kannalta hyvä tapa.
Kissan ruokavalion muutos siis ei välttämättä ole helppoa ja nopeaa, mutta kannattavaa kissan hyvinvoinnin kannalta. Onnea ja kärsivällisyyttä projektiin!