ragdoll pentu

Kissanpennun ruokinta

Kun uusi pieni perheenjäsen muuttaa kotiisi on tärkeää kiinnittää huomiota sen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yksi tärkeä tekijä on ruokinta: millaista ruokaa, mihin aikaan, montako kertaa päivässä ja kuinka paljon. Kissanpennun pääasiallista ruokaa 5-6 viikon ikäiseksi asti on emon maito. Pennut alkavat kiinnostua emon ruoasta 2-3 viikon ikäisinä. On tärkeää, että pennut syövät riittävästi. Energiantarpeen lisääntyessä ruokakin maistuu ja sekä emon maito että penturuoka varmasti menevät. Jos kiinteä ruoka ei oikein maistu joukkoon voi laittaa vähän emonmaidonkorviketta.

Kasvavat kissanpennut tarvitsevat enemmän ravintoaineita ja vitamiineja kuin aikuiset kissat. Ensimmäisten elinviikkojen aikana kehittyvät kissanpennun mieltymykset ruokaa kohtaan ja silloin kannattaakin tarjota mahdollisimman monenlaisia ruokia. Kun pentu oppii pienestä pitäen syömään erilaisia ruokia mahdolliset ruokavaliomuutokset elämän muissa vaiheissa on helpompi toteuttaa. Pentu kannattaa opettaa syömään sekä märkä- että kuivaruokaa. Laadukas penturuoka turvaa kaikkien ravinteiden saannin. Kissanpennulla on iso nälkä, mutta sen ruoansulatuselimet ovat vasta kehitysvaiheessa. Pentu tarvitseekin pieniä annoksia monta kertaa päivässä ja ruokailuaikojen olisi hyvä olla päivittäin samat mikäli suinkin mahdollista. Pieni pentu syö luonnollisen ruokailukäyttäytymisen puitteissa jopa parikymmentä pientä annosta päivittäin sekä päivällä että yöllä. Neljän kuukauden ikään asti, mikä on virallinen luovutusikä onkin tärkeää, että pentu saa riittävästi pieniä aterioita vuorokauden aikana, myös yöllä.

Kissanpennun ruokinta uudessa kodissa

Muutettuaan uuteen kotiin neljän kuukauden ikäisen pennun ruokailuja voi alkaa vähitellen vähentämään. Pieni pentu syö mielellään 10-20 kertaa päivässä. Yöaktiivisina eläiminä kissat syövät myös yöllä. Tärkeää on pitää ruokaa tarjolla öisinkin. Kuivaruoka sisältää huomattavasti enemmän kaloreita kuin märkäruoka. Itse olen antanut pennuille märkäruokaa 3-4 kertaa päivässä ja pennuille tarkoitettua kuivaruokaa meillä on ollut aina tarjolla. Olen kuullut varoituksia, että kannattaa rajoittaa kuivamuonan tarjoamista etteivät kissat syö liikaa, mutta itselläni ei ole koskaan ollut moista ongelmaa minkään ragdollini kanssa. Yli seitsemän kuukauden ikäisille pennuille ruokintamäärän voi laskea kahteen annokseen eli aamulla ja illalla. Tämän lisäksi kuivaruokaa on meillä tarjolla koko ajan, jotta kissat voivat noudattaa luonnollista ruokarytmiään käyden nappaamassa muroja halutessaan. Kissanpentujen on myös tärkeää juoda vettä. Älä anna kissalle maitoa vaan pidä raikasta vettä aina tarjolla. Kissat saavat nestettä myös syömästään märkäruoasta.

Kun pentu muuttaa neljän kuukauden ikäisenä luoksesi jatka samojen ruokien antamista kuin mitä se on syönyt kasvattajan luonakin. Vastuullinen kasvattaja antaa kirjalliset ohjeet pennun ruokintaan sekä usein myös pentupakkauksen, missä on valmiina ensimmäisten päivien ruoat. Älä tee nopeita ruokavaliomuutoksia pennulle, koska pienen vatsa voi mennä siitä aivan sekaisin. Ensimmäisellä ragdollillani ei ollut vatsan kanssa koskaan mitään ongelmia, mutta nykyisellä poikakissallani on todella herkkä vatsa. Pienetkin muutokset ruokavaliossa voivat aiheuttaa löysän vatsan. Kun muutat eri ruokaan tee se vähitellen niin vältyt monilta haasteilta. Pieni kissanalku tarvitsee paljon proteiinia sekä reilusti kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, forforia ja rauta, mitkä vahvistavat luita ja hampaita. C- ja E-vitamiinit tukevat pennun luontaista vastustuskykyä. Kuivaruoan pureskeleminen auttaa pitämään pentusi hampaat terveinä. Jos annat pennulle raakaruokaa anna vastapainona laadukasta kuivaruokaa, mistä ystäväsi saa tarvitsemansa ravinteet. Raakaruoka on hyvä vaihtoehto, mutta muista huolehtia tärkeiden ravintoaineiden saannista. Ensimmäisen elinvuoden aikana luodaan perusta tulevalle elämälle ja terveellinen monipuolinen ravinto antaa pienelle ystävällesi hyvät eväät pitkään elämään. Minun ensimmäinen kissani oli täysin terve 11-vuotiaaksi asti ja en pahemmin stressannut hänen ravinnosta. Muissa artikkeleissa infoa, mitä kissani syövät.