ragdoll

Pitkäkarvaiset kissat – suosituimmat rodut ja hoito

Pitkäkarvaiset kissat ovat ihastuttavia ja karismaattisia lemmikkejä, joita ihmiset ovat kasvattaneet jo pitkään. Niiden pitkät ja pehmeät turkit ovat yleensä erittäin kauniita ja silkkisiä. Pitkäkarvaiset kissat ovat myös erittäin hellyttäviä ja rakastavat huomiota, mikä tekee niistä ihanteellisia lemmikkejä monille ihmisille. Suomen suosituimmat kissarodut ovat pitkäkarvaisia. Ragoll on ollut monena vuonna Suomen suosituin kissarotu. Myös Maine Coon ja Siperiankissa ovat listan kärkipäässä. Tämä artikkeli tutkii tarkemmin pitkäkarvaisten kissojen ominaisuuksia, hoitoa ja suosittuja rotuja.

Suosituimmat pitkäkarvaiset kissarodut

On olemassa useita kissarotuja, jotka tunnetaan pitkästä, silkkisestä turkistaan. Tässä on muutama suosituimmista pitkäkarvaisista kissaroduista:

Ragdoll

Ragdoll on rotukissa, joka tunnetaan erittäin sosiaalisesta ja leikkisästä luonteestaan. Se on suuri ja vahva kissa, joka saa nimensä siitä, että se rentoutuu täysin ihmisen sylissä kuin nukke.

Ragdollilla on pitkä, pehmeä turkki ja sen väritys voi vaihdella eri sävyissä. Ragdollilla on suuret, pyöreät silmät ja kolmionmuotoinen pää.

ragdoll

Ragdollit ovat älykkäitä ja helposti koulutettavia ja ne ovat tunnettuja hyvin sosiaalisesta luonteestaan. Ne nauttivat ihmisseurasta ja ovat usein hyvin kiintyneitä omistajaansa. Ne ovat myös erittäin leikkisiä ja kekseliäitä.

Ragdollilla on yleensä hyvä terveys, mutta kuten kaikilla rotukissoilla, sillä voi olla joitain terveysongelmia, kuten lonkkavikoja ja sydänvaivoja. Ragdollin turkin hoitaminen vaatii säännöllistä harjaamista.

Ragdoll on ollut monta vuotta Suomen suosituin rotukissa. Lue näistä artikkeleista lisää ragdoll-rodusta, sen historiasta ja luonteesta

Persialainen kissa

Persialaiset ovat yksi maailman tunnetuimmista pitkäkarvaisista kissoista. Ne tunnetaan pitkästä, pehmeästä ja tiheästä turkistaan sekä pyöreistä kasvoistaan. Sen alkuperä juontaa juurensa Iranin alueelta, josta se on levinnyt ympäri maailmaa.

persialainen kissa

Persialainen kissa on rauhallinen ja lempeä luonteeltaan, mutta samalla se on ylpeä ja omistushaluinen. Se nauttii ihmisseurasta, mutta tarvitsee myös omaa tilaa ja rauhaa. Persialainen on hyvin tarkka itsestään ja turkistaan, ja sen hoitaminen vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista.

Persialaiset ovat erittäin suosittuja lemmikkejä ympäri maailman. Rotu on altis tiettyjen terveysongelmien kuten hengitysvaikeuksien ja silmävaivojen, kehittymiselle.

Maine Coon

Maine Coon on rotukissa, joka on peräisin Yhdysvalloista. Se on suuri kissa, jolla on pitkä, pörröinen turkki, joka on yleensä monivärinen. Maine Coonilla on suuret, pyöreät silmät ja korvat, jotka ovat hieman kärjistä leveämmät.

maine coon

Maine Coon on tunnettu älykkyydestään, leikkisyydestään ja uteliaisuudestaan. Se on ystävällinen ja helppo lähestyttävä ja se sopeutuu hyvin ihmisten ja muiden eläinten seuraan. Maine Coon on erittäin aktiivinen kissa, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Maine Coonin turkki vaatii säännöllistä harjaamista, mutta muuten rotu on yleensä terve. Maine Coon on kuitenkin alttius joillekin terveysongelmille, kuten lonkkavioille ja sydänvaivoille. Rotu on suosittu ympäri maailmaa sen ystävällisen luonteen ja kauniin ulkonäön vuoksi.

Siperiankissa

Siperiankissat ovat yksi maailman vanhimmista kissaroduista ja tunnetaan pitkästä tiheästä turkistaan. Ne ovat aktiivisia, älykkäitä ja ystävällisiä kissoja, jotka ovat erittäin kiintyneitä omistajaansa.

Rotu on peräisin Venäjän Siperian alueelta. Se on suuri ja voimakas kissa, jolla on pitkä ja tiheä turkki, joka suojaa sitä kylmältä ilmalta. Siperiankissan turkki on yleensä monivärinen, ja siinä voi olla erilaisia kuvioita ja raidoituksia.

siperiankissa

Siperiankissa on älykäs, ystävällinen ja leikkisä kissa. Se on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Siperiankissat ovat yleensä hyvin sosiaalisia ja nauttivat ihmisseurasta, mutta ne voivat myös olla hieman ujoja vieraiden kanssa.

Siperiankissan turkin hoito vaatii säännöllistä harjaamista, mutta rotu on yleensä terve eikä sillä ole suuria terveysongelmia.

Somali

Somalikissa on keskikokoinen rotukissa, joka on peräisin Somaliasta ja on siellä edelleen luonnossa elävä kissojen muunnos. Se on keskikokoinen kissa, jolla on pitkä, tiheä ja silkkinen turkki, joka on yleensä punertavan ruskea. Somalikissan turkki on myös korostettu tummemmilla raidoilla, jotka tekevät siitä hyvin kauniin.

somalikissa

Somalikissa on tunnettu ystävällisestä ja leikkisästä luonteestaan. Se on älykäs kissa, joka nauttii ihmisten seurasta ja kiintyy syvästi omistajaansa. Somali on aktiivinen, älykäs ja utelias kissa, joka rakastaa leikkiä ja seikkailuja.

Pyhä birma

Pyhä birma on keskikokoinen kissarotu, jolla on pitkä, pehmeä turkki ja siniset silmät. Sen alkuperäinen kotimaa on Myanmar (aiemmin Burma). Pyhä birma on erittäin seurallinen ja ystävällinen rotu, joka on tunnettu erityisesti syvistä ja lämpimistä silmistään. Rotu on myös tunnettu siitä, että sen tassujen päät ovat valkoiset, mikä tekee siitä erottuvan muiden kissarotujen joukosta.

pyhä birma

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä suosituimmista pitkäkarvaisista kissoista. On tärkeää muistaa, että jokainen kissa on yksilö ja niiden persoonallisuus ja käyttäytyminen voivat vaihdella rodusta riippumatta. Ennen kuin päätät ottaa pitkäkarvaisen kissan lemmikiksi, muista tutkia perusteellisesti kyseinen rotu ja sen tarpeet, jotta voit varmistaa, että se sopii elämäntyyliisi.

Pitkäkarvaisten kissojen hoito ja tarpeet

Pitkäkarvaisten kissojen turkin hoito on erittäin tärkeää, sillä niiden pitkä ja silkkimäinen. Turkki voi helposti takkuuntua ja aiheuttaa iho-ongelmia, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti. Säännöllinen harjaaminen on avain pitkäkarvaisten kissojen turkin terveyteen ja hyvinvointiin.

Harjaamalla kissaa säännöllisesti takkujen syntyminen voidaan estää. Harjaamisella vähennetään myös irtokarvan määrää. Muuten kissan nielee liikaa karvoja ja niistä muodostuu karvapalloja, jotka voivat aiheuttaa suoliston tukkeutumisen.

Pitkäkarvaisen kissan turkki olisi myös hyvä pestä ainakin joskus. Peseminen auttaa poistamaan ylimääräistä likaa ja öljyä, jotka voivat kerääntyä kissan turkkiin. Kissan turkkia ei kuitenkaan tule pestä liian usein, sillä liiallinen peseminen voi kuivattaa kissan ihon ja turkin. Katso tästä artikkeli kissan turkin pesusta ja parhaista shampoista.

Kuinka usein turkki kannattaa pestä? Yleissääntönä voisi sanoa, että korkeintaan joka toinen kuukausi. Ennen näyttelyyn menoa turkki pestään yleensä pari kertaa, että turkki on parhaimmillaan näyttelypäivänä. Mutta pitkäkarvaisten kissojen turkkiakaan ei kannatta pestä liian usein ja voit itse päättää pesetkö turkkia vai et.

cat

Halutessasi voit antaa turkin pesun esim. kasvattajan hoidettavaksi. Jos pitkäkarvaisen kissan turkki on jostain syystä näkyvästi likainen silloin on tietenkin pesu paikallaan. Ennaltaehkäisevä turkinhoito onkin paljon tärkeämpää kuin pesut.

Pitkäkarvaiset kissat niin kuin kaikki muutkin kissat tarvitsevat aktiivista liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niille on hyvä tarjota monipuolista leikkimistä, kiipeilymahdollisuuksia ja leluja, jotta ne voivat käyttää luontaista metsästysviettiään.

Säännöllinen leikkiminen ja liikunta auttavat myös pitämään kissan painon hallinnassa ja estävät ylipainon aiheuttamia terveysriskejä. Katso tästä vertailumme: Parhaat kiipeilypuut, jos harkitset sellaiset ostamista.

Kissat tarvitsevat säännöllisiä eläinlääkärin tarkastuksia ja rokotuksia. Koska pitkäkarvaisilla kissoilla on taipumus nielaista enemmän karvaa, niiden suolistossa voi esiintyä karvapalloja, jotka voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Eläinlääkärin säännöllinen tarkastus auttaa havaitsemaan ja hoitamaan tällaiset ongelmat ajoissa.

Karvapallojen välttäminen: vinkkejä pitkäkarvaisten kissojen omistajille

Pitkäkarvaisten kissojen omistajat tietävät, että niiden turkki voi aiheuttaa karvapalloja, jotka voivat olla epämiellyttäviä ja jopa vaarallisia kissojen terveydelle. Karvapalloja voi syntyä, kun kissa nuolee turkkiaan ja nielee karvoja, jotka kertyvät suolistoon. Karvapallojen estämiseksi pitkäkarvaisten kissojen omistajat voivat ottaa käyttöön seuraavia vinkkejä:

 • Päivittäinen harjaaminen: Säännöllinen harjaaminen auttaa poistamaan irronneet karvat ennen kuin ne päätyvät kissan suolistoon. Harjaa kissan turkkia päivittäin ja käytä tarvittaessa karvanpoistajaa tai trimmauskonetta. Katso artikkeli parhaista harjoista.
 • Lisää kuitua kissan ruokavalioon: Kuitupitoinen ruoka auttaa poistamaan karvoja kissan suolistosta. Kissan omistajan kannattaa tarjota kissalleen ravitsevaa kissanruokaa, joka sisältää kuitua.
 • Erilaiset herkut: Kissan herkut, jotka on suunniteltu auttamaan karvapallojen ehkäisyssä, voivat auttaa. Nämä herkut auttavat kissan ruoansulatusjärjestelmää poistamaan karvoja suolistosta.
 • Liikunta ja aktiivisuus: Kissan aktiivinen elämäntapa auttaa estämään karvapallojen syntymistä. Anna kissalle mahdollisuus leikkiä, juosta ja kiipeillä.

Pitkäkarvaisten kissojen terveysriskit ja niiden ennaltaehkäisy

Pitkäkarvaisilla kissoilla on muutamia terveysriskejä, jotka omistajan on hyvä tiedostaa ja varautua niihin ennaltaehkäisevästi. Yksi yleinen terveysriski pitkäkarvaisilla kissoilla on karvapallojen muodostuminen suolistossa, jotka voivat aiheuttaa ummetusta ja oksentelua.

Toinen yleinen terveysriski pitkäkarvaisilla kissoilla ovat iho-ongelmat, kuten tulehdukset, hilseily ja haavaumat. Pitkäkarvaisten kissojen turkin takkuuntuminen voi aiheuttaa ihoärsytystä, mikä puolestaan voi johtaa bakteeri-infektioihin. Säännöllinen harjaus ja turkin puhtaanapito auttavat estämään iho-ongelmia.

pitkäkarvainen kissa

Persoonallisuuspiirteet ja käyttäytyminen pitkäkarvaisilla kissoilla

Vaikka pitkäkarvaiset kissarodut voivat erota toisistaan ulkonäöltään, niillä on yhteisiä persoonallisuuspiirteitä ja käyttäytymismalleja. Yleisesti ottaen pitkäkarvaiset kissat ovat ystävällisiä, rauhallisia ja hellyydenkipeitä. Ne ovat usein erittäin kiintyneitä omistajaansa ja kaipaavat paljon huomiota.

Pitkäkarvaiset kissat ovat myös leikkisiä ja aktiivisia. Niiden uteliaisuus ja halu tutkia ympäristöään tekevät niistä hauskoja ja viihdyttäviä lemmikkejä. Ne tarvitsevat runsaasti virikkeitä, joten omistajat voivat antaa niille monipuolista leikkimistä, kiipeilymahdollisuuksia ja leluja.

Pitkäkarvaiset kissat ovat usein hyvin sosiaalisia muiden kissojen ja ihmisten kanssa, mutta niiden käyttäytyminen voi vaihdella yksilöstä riippuen. Jotkut pitkäkarvaiset kissat voivat olla arkoja ja ujoja, kun taas toiset ovat rohkeita ja temperamenttisia.

On tärkeää muistaa, että jokainen kissa on yksilö ja sen persoonallisuus ja käyttäytyminen voivat vaihdella rodusta riippumatta. Kun harkitset pitkäkarvaista kissaa lemmikiksi, tutustu sen rotuun ja yksilöllisiin tarpeisiin ennen päätöksen tekemistä. Tämä auttaa varmistamaan, että kissa sopii elämäntyyliisi ja että voit tarjota sille parhaan mahdollisen kodin.

Pitkäkarvaisten kissojen värivaihtoehdot ja niiden geneettiset ominaisuudet

Pitkäkarvaisilla kissoilla niin kuin kaikilla kissoilla on monia eri värivaihtoehtoja, jotka voivat vaihdella rotujen välillä. Rotujen sisällä voi myös olla useita eri värivaihtoehtoja. Kissan värivaihtoehtoja ohjaa sen perimä ja geneettiset ominaisuudet. Tässä on joitain yleisiä värivaihtoehtoja kissoilla ja niiden geneettisiä ominaisuuksia:

 • Musta: Musta on yleinen väri monilla pitkäkarvaisilla kissaroduilla. Tämä väri periytyy usein dominoivasti, mikä tarkoittaa sitä, että kissalla tarvitsee olla vain yksi mustan värin geeni molemmilta vanhemmiltaan perimän saadakseen.
 • Punainen: Punaiset pitkäkarvaiset kissat ovat myös yleisiä. Punaisen värin periminen vaatii kahden keltaisen geeniä molemmilta vanhemmilta. Jos kissalla on vain yksi keltainen geeni, se voi olla oranssi tai creme-värinen.
 • Tabby: Tabby on kuvio, joka näkyy useilla pitkäkarvaisilla kissoilla. Se ilmenee erilaisina raidoituksina ja pilkkuina turkissa. Tabbyn periminen on monimutkaisempaa kuin yksiväristen kissojen, ja sen takia tabbyn kuvion perimistä on vaikea ennustaa.
tabby
 • Valkoinen: Valkoiset pitkäkarvaiset kissat ovat kauniita ja niiden turkki on usein silkkimäinen. Valkoisen värin periminen on monimutkaista, sillä se liittyy usein kuurousriskeihin.
 • Harlekiini: Harlekiini on harvinainen kuvio, joka näkyy joillain pitkäkarvaisilla kissoilla. Tämä kuvio ilmenee erilaisina laikkuisuuksina turkissa.

On tärkeää muistaa, että kissan värivaihtoehtojen periminen voi olla monimutkaista, ja se riippuu sen vanhempien perimästä. Rotuesittelijät ja kasvattajat voivat auttaa ymmärtämään paremmin kissan geneettisiä ominaisuuksia ja värivaihtoehtoja.

Pitkäkarvaisten kissojen jalostus ja historiallinen tausta

Pitkäkarvaisten kissojen jalostus on kestänyt useita satoja vuosia, ja niiden alkuperästä on useita teorioita. Useimmat rotujen historiaan liittyvät tarinat ovat kuitenkin vain spekulaatioita, ja niiden tarkka alkuperä on edelleen tuntematon.

Ensimmäiset pitkäkarvaiset kissarodut kehittyivät todennäköisesti Euroopassa, Aasiassa ja Venäjällä. Näiden rotujen kehittämisessä on käytetty risteytyksiä lyhytkarvaisten kissojen kanssa ja rotujen jalostus on keskittynyt tiettyjen ulkonäköpiirteiden, kuten pitkän turkin ja tiettyjen värivaihtoehtojen jalostamiseen.

Pitkäkarvaisten kissojen rotuja on nykyään monia ja niiden kehittämiseen on liittynyt paljon jalostustyötä. Jotkut rotuyhdistykset ovat ottaneet käyttöön tiukat standardit, joilla varmistetaan rotujen puhtaus ja tiettyjen ominaisuuksien, kuten värin ja turkin pituuden, säilyminen sukupolvelta toiselle.

Tämä on kuitenkin johtanut myös siihen, että jotkin rodut ovat alttiimpia geneettisille sairauksille, mikä on huolenaihe kissojen hyvinvoinnille.

On tärkeää huomioida, että rotujen jalostus on kaksiteräinen miekka, sillä se on mahdollistanut upeiden, kauniiden ja persoonallisten pitkäkarvaisten kissojen kehittymisen, mutta samalla se on myös voinut johtaa rodun sisäisiin ongelmiin ja geneettisiin sairauksiin.

Siksi on tärkeää, että jalostustyö tehdään vastuullisesti ja tarkasti, jotta rotujen terveys ja hyvinvointi voidaan varmistaa.

long hair cat

Kuinka löydän sopivan kissan itselleni?

Jos olet kiinnostunut pitkäkarvaisesta kissasta lemmikiksi, on tärkeää valita rotu, joka sopii elämäntyyliisi ja tarpeisiisi. Pitkäkarvaisia kissoja on monia eri rotuja, joilla on erilaisia ulkonäkö- ja persoonallisuuspiirteitä. Tutustu seuraaviin vinkkeihin löytääksesi sopivan pitkäkarvaisen kissarodun:

 • Tee taustatyösi: Tutustu eri pitkäkarvaisten kissarotujen ominaisuuksiin, kuten kokoon, ulkonäköön, persoonallisuuteen ja terveysriskeihin. Tämä auttaa sinua valitsemaan rotuja, jotka sopivat elämäntyyliisi ja tarpeisiisi.
 • Ota yhteyttä eri kasvattajiin: Vieraile heidän luonaan ja kerro toiveistasi. Kasvattajat kertovat varmasti mielellään omista kissoistaan. Tämä auttaa sinua oppimaan lisää rotujen persoonallisuuspiirteistä, terveysriskeistä ja tarpeista.
 • Adoptoi kissa: Pitkäkarvaisia kissoja voi löytää myös eläinsuojeluyhdistyksistä tai eläintarhoista. Adoptoimalla kissan voit antaa kodin kodittomalle kissalle ja säästää rahaa, joka muuten olisi mennyt rotukissan ostamiseen.
 • Ole tarkka ostaessasi kissan. Pentutehtailu on valitettavaa myös Suomessa ja on tärkeää pyrkiä kitkemään se pois. Ota selvää kasvattajasta ja kiinnitä huomiota montako pentuetta hän teettää kissoillaan vuoden aikana.

Kiinnitä huomiota kissojen vointiin käydessäsi kasvattajan luona.  Vastuullinen kasvattaja on kiinnostunut sinusta ja haluaa ottaa selvää, millaisen kodin voit pennulle antaa. Ole erityisen tarkka, jos saat rotukissan todella halvalla. Vastuullinen kasvattaja auttaa sinua myös pennun ostamisen jälkeen kaikissa tilanteissa.