Suunnitteletko kissan ottamista ja onko kenties haaveissasi rotu nimeltä ragdoll eli räsynukke? Niin minulla oli parikymmentä vuotta sitten ja tämä rotu on todellakin hurmannut minut ja vastannut kaikkiin haaveisiini. Ragdoll on ollut monena vuonna Suomen suosituin kissarotu ja tähän on varmaankin monia syitä. Tässä artikkelissa kerron ragdoll-rodusta faktoja ja erityispiirteitä sekä asioita, mitkä sinun kannattaa ottaa huomioon suunnitellessasi tämän rotuisen pennun ottamista.
Rodun historia
Ragdoll-rotu on peräisin Yhdysvalloista ja ensimmäiset pennut syntyivät Kaliforniassa 1960-luvulla eli rotu on suhteellisen nuori. Ensimmäiset ragdollit tulivat Suomeen Saksasta v. 1992 ja ensimmäinen suomalainen pentue syntyi v. 1993. Ragdoll-rodun kantaemo oli valkoinen kissa nimeltään Josephine.
Josephinen omistaja Ann Baker kehitti ragdoll-rodun tästä angoratyyppisestä kantaemosta ja sen sekarotuisista pennuista. Nimi ragdoll (räsynukke) tulee kissan tavasta valahtaa täysin rennoksi syliin otettaessa. Tosin tämä ominaisuus vaihtelee yksilöittäin ja kissa tekee sen vain halutessaan. Taru kertoo, että räsynukkemainen olemus johtuisi siitä, että Josephine-emo joutui pentuja odottaessaan onnettomuuteen, mutta geneettisesti tämä ei ole mahdollista. Rodun historiasta voit lukea tarkemmin klikkaamalla tästä.
![ragdoll](https://rasykissat.fi/wp-content/uploads/2020/11/Luonne-artikkelikuva.jpg)
Ragdoll ulkomuoto
Ragdoll on näyttävännäköinen keskikokoinen kissa. Se on lihaksikas ja sillä on pehmeä silkkinen keskipitkä turkki. Upeaa ulkonäköä korostaa vielä muhkea kauluri kaulan ympärillä. Pää on keskikokoinen ja kiilan muotoinen. Reunoiltaan pyöristetyn näköiset korvat sijaitsevat etäällä toisistaan ja ovat hieman eteenpäin kallistuneet.
Ragdollin takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät joten selän linja on hieman viisto ja asento etukumara. Ragdoll-naaras painaa keskimäärin 6,5 kg ja uros jopa 9,5 kg. Tosin yksilöittäin voi olla isojakin eroja näiden painojen suhteen. Suomen suurin ragdoll painaa yli 10 kg.
Ragdollien tunnusomainen piirre ovat suuret pyöreät kirkkaansiniset silmät. Sinisen sävyissä on kuitenkin eroja vaaleasta jäänsinisestä syvän tummansiniseen. Silmät ovat erittäin kauniit ja herättävät paljon huomiota. Ragoll on naamiokissa ja niillä onkin viehättävä erikoinen väritys. Häntä on pitkä ja tuuhea.
Tassut ovat isot ja pyöreät ja varpaiden välissä on viehättävät karvatupsut. Ragdollien väreistä ja kuvioista voit lukea tarkemmin klikkaamalla tästä.
![ragdoll](https://rasykissat.fi/wp-content/uploads/2022/04/ragdoll-gfaaf4ccb6_640.jpg)
Ragdoll luonne
Ragdollit ovat hyvin sosiaalisia ihmisiin kiintyviä kissoja. Niille on kauhistus viettää yksin pitkiä aikoja, joten jos suunnittelet ottavasi ragdollin pennun ja tiedät, että olet paljon poissa kotoa on kissan kannalta parasta että otat kaksi pentua kerralla. Ragdollit ovat rauhaa rakastavia, hyväntahtoisia ja leikkisiä kissoja. Lisäksi ne ovat erittäin oppivaisia.
Ragdollia sanotaankin usein koiramaiseksi kissaksi. Se seuraa sinua aivan joka paikkaan, jopa vessaan. Se oppii myös monenlaisia temppuja ja kantaa mielellään esineitä paikasta toiseen. Aamulla vesikupista voi löytyä vaikkapa muutama pieni lelu.
Ragdoll osallistuu mielellään kaikkiin talon töihin ja laittaa auttavan käpälänsä joka paikkaan. Kun perheeseen tulee ragdoll saat erittäin auttavaisen kaverin töihisi. Parhaita paikkoja ragdollin mielestä on majoittua juuri sinne missä se on varmasti kaikkein eniten tiellä ja mistä se voi tarkkailla tilanteita kuten vaikkapa keskellä lattiaa.
Tehdessäsi etätöitä läppärillä ragdoll todennäköisesti tulee puoliksi näppäimistön päälle tai juuri sen paperin päälle, mistä sinun pitäisi nähdä jotain.
![ragdoll](https://rasykissat.fi/wp-content/uploads/2022/04/cat-g2e1d508cf_640.jpg)
Ragdoll hoito
Ragdoll on helppohoitoinen kissa ja sitä hoidetaan niin kuin muitakin kissoja. Turkki on keskipitkä eikä pohjavillaa juurikaan ole. Se ei vaadi mitään erityisiä hoitotoimenpiteitä lukuun ottamatta normaalia harjaamista. Pentu kannattaa opettaa pienestä pitäen turkin kampaamiseen ja harjaamiseen ja palkita se hoidon jälkeen vaikkapa pienellä makupalalla.
Ragdollin turkki kannattaa harjata ainakin kerran viikossa niin se pysyy hyvänä eikä ikäviä karvapalloja pääse syntymään. Ragdollista irtoaa myös välillä aika paljon karvoja. Säännöllinen harjaaminen on tärkeää myös siksi, ettei kovin paljon irtokarvoja pääsisi kulkeutumaan kissan ruoansulatuskanavaan.
Turkin harjaamisen yhteydessä kannattaa myös leikata kynnet. Tämäkin on toimenpide, mikä kannattaa opettaa kissalle jo pennusta asti. Tästä klikkaamalla pääset lukemaan lisää kynsien leikkaamisesta.
Näyttelykissojen turkin hoito on sitten vähän eri asia. Jos aiot käyttää kissaasi näyttelyssä kissa kannattaa totuttaa jo pienestä pitäen turkin pesemiseen ja laittamiseen. Jotkut kissat nauttivat turkin pesusta ja kuivaamisesta, mutta kaikki kissat varmasti oppivat ja tottuvat siihen, kunhan se tehdään pienestä pitäen oikein ja kärsivällisesti. Mutta jos et käytä kissaa näyttelyissä turkin peseminen ei ole tarpeen.
![ragdoll](https://rasykissat.fi/wp-content/uploads/2022/02/ragdoll-bicolor.jpg)
Ragdoll rakastaa ulkoilua ja siihen liittyykin yksi ehdoton tähän rotuun liittyvä hoitosääntö: Ragdollia ei saa missään olosuhteissa päästää ulkoilemaan vapaasti. Tämän rodun luonteeseen kuuluu, että se on erittäin luottavainen eikä todellakaan osaa varoa eikä pelätä mitään. Sen mielestä kaikki ovat kissojen ystäviä eikä se välttämättä osaa puolustautua.
Eksyessään kodin ulkopuolelle se ei välttämättä osaa takaisin kotiin heikon suunnistustaidon vuoksi. Järjestä ragdollin ulkoilu turvallisesti joko ulkoiluttamalla sitä valjaissa tai rakentamalla turvallinen kestävä tarha, minkä aitaa eivät ulkopuoliset vaarat pysty hajottamaan. Lue tästä artikkeli parhaat valjaat.
Ragdoll ravinto
Kaikenrotuisille kissoille on hyvä tarjota niiden elinvaiheeseen sopivaa ravintoa. Kasvavat pennut tarvitsevat penturuokaa, mitkä tukevat niiden pienen elimistön kehitystä ja mistä ne saavat tarvitsemansa ravinteet. Kasvuvaiheessa oleville pennuille kannattaa antaa niin paljon ruokaa kuin ne haluavat syödä.
Aikuisten kissojen on hyvä syödä niiden terveyden ja ravitsemuksellisten tarpeiden optimointiin tarkoitettua ruokaa. Tarvittaessa ruoan määrä kannattaa optimoida niin että vältetään mahdollinen ylipaino. Tämäkin vaihtelee yksilöittäin; joillakin kissoilla ruoan määrää kannattaa säännöstellä kun taas toisilla sitä voi olla koko ajan tarjolla. Kun kissalla alkaa olla paljon ikävuosia takana on hyvä siirtyä senioreille tarkoitettuun ruokaan, mikä tulee niiden terveyttä.
![ragdoll pentu](https://rasykissat.fi/wp-content/uploads/2020/12/cat-5818509_640.jpg)
Kissojen ravinnossa tärkeä osa on laadukkaalla proteiinilla. Yleensäkin kissalle kannattaa antaa laadukasta ravintoa, koska se ylläpitää terveyttä ja elämänlaatua. Ragdoll-pentu kasvaa hitaasti ja nykäyksittäin. Juuri kun luulit sen olevan jo täydessä mitassaan se kasvaakin vielä hiukan lisää. Se on täysikasvuinen vasta 3-4 vuoden ikäisenä.
Siinä iässä myös värit ovat kehittyneet täydellisiksi. Kun kissa on aikuinen ruokamäärä kannattaa optimoida sellaiseksi, että vältytään ylipaino-ongelmilta. Omilla ragdolleillani on aina kuivaruokaa tarjolla ja märkäruoka tarjotaan aamuin illoin. Paino-ongelmia ei ole meidän kissataloudessa ollut. Ragdoll-rodulla on olemassa myös juuri sille rodulle suunniteltua ruokaa, mutta myös muu laadukas ruoka sopii. Katso tästä parhaat märkäruoat ja parhaat kuivaruoat.
Ragdoll terveys ja elinikä
Ragdolleilla perinnöllisiä sairauksia ovat sydänlihaksen paksuuntuminen eli HCM sekä munuaissairaus. Viime vuosina tiedot kissojen perinnöllisistä sairauksista ovat parantuneet. HCM:ää aiheuttava geenivirhe on löydetty ja geenitestit ovat nykyään pakollisia. Suomessa kissojen kasvatus on hyvää moneen muuhun maahan verrattuna ja kissoja testataan enemmän.
Vastuullinen kasvattaja ultrauttaa jalostuksessa käyttämiensä kissojen sydämen ja munuaiset varmistuakseen kissan terveydestä. Kissat ovatkin nykyään onneksi entistä terveempiä ja kissojen ravitsemus ja ruoat ovat kehittyneet paljon. Esim. munuaissairautta sairastava ragdoll voi elää laadukasta elämää vielä monta vuotta hyvällä ravitsemuksella, jos sairaus todetaan riittävän varhaisessa vaiheessa.
Tämän vuoksi onkin tärkeää käyttää kissaa säännöllisin väliajoin terveystarkastuksessa vaikka mitään näkyviä oireita ei olisikaan. Munuaisten vajaatoiminta on siitä ikävä sairaus, että näkyvien oireiden ilmaantuessa sairaus on kehittynyt jo pitkälle. Terveen ragdollin keskimääräinen odotettavissa oleva elinikä on 12-17 vuotta.
![ragdoll](https://rasykissat.fi/wp-content/uploads/2021/07/ragdoll-4306118_640.jpg)
Ragdoll kasvattajat
Harkitessasi ragdollin tai minkä tahansa rotuisen pennun ostoa kannattaa käyttää aikaa luotettavan kasvattajan etsimiseen. Ammattitaitoinen kasvattaja suhtautuu kissoihinsa kuin perheenjäseniin ja ottaa vastuun sekä niistä että niiden jälkeläisistä. Hyvä kasvattaja tekee jalostustyötä valiten huolellisesti risteyttämänsä yksilöt ja huolehtii niiden hyvästä terveydestä.
Vastuullinen kasvattaja luovuttaa pennut aikaisintaan kolmen kuukauden, nykyään mielellään vasta neljän kuukauden ikäisinä. Tämän ajan pieni pentu tarvitsee oppiakseen riittävät asiat elämästä emoltaan ja saadakseen hyvät eväät pitkään terveeseen elämään. Vastuullisella kasvattajalla ei ole pentuja koko ajan tarjolla eikä monta pentuetta yhtä aikaa.
Hän ei mene raha edellä vaan tärkeintä on kissojen terveys ja hyvinvointi. Hyvä kasvattaja tarjoaa usein myös tarvittaessa hoitopaikan kasvateilleen perheen lomamatkojen ajaksi.
![Kolme-ragdoll](https://rasykissat.fi/wp-content/uploads/2021/05/Kolme-ragdoll-1024x680.jpg)
Eläinten kasvatus on kallis harrastus. Ragdollin pentu maksaa noin 1000-1200 euroa. Hinta ei yleensä välttämättä edes kata pennusta kasvattajalle aiheutuneita kuluja, joita ovat esim. ravinto- ja eläinlääkärikulut, kissan todistusten laatimisesta aiheutuneet maksut sekä kasvatusjärjestöjen jäsenmaksut.
Perinnöllisten sairauksien toteaminen vaatii kalliita tutkimuksia. Älä koskaan osta pentua epämääräisiltä nettisivuilta. Pennun kasvatukselle kertyy hintaa asianmukaisine tutkimuksineen ja rokotuksineen, joten hälytyskellojen kannattaa soida liian alhaisen hinnan kohdalla. Jos kasvattaja tarjoaa rotukissaa alhaiseen hintaan ilman asianmukaisia papereita on aivan varmaa, että jossain tärkeässä asiassa on säästetty kissan hyvinvoinnin ja terveyden kustannuksella.
Kitkeäksemme pois pentutehtailua toivon, että kiinnitämme huomiota näihin asioihin pentua ostaessamme. Jos kuitenkin haaveilet ragollista, mutta taloudellisesti et pysty panostamaan isoa rahaa pentuun kannattaa etsiä kodinvaihtajia; niiden hinta on edullisempi ja on hienoa, että he löytävät uuden hyvän kodin.
Toivotan Sinulle kärsivällisyyttä ja harkintaa vastuullisen kasvattajan etsintään sekä onnea, pitkää ikää ja ihania päiviä ragdoll-rodun parissa!