ragdoll

Uuden kissanpennun tuominen kotiin – oma kokemus

Onko sinulla kissa tai kissoja ja haaveilet vielä yhdestä suloisesta pennusta? Näin minä tein! Tässä artikkelissa omakohtainen kokemus, mitä tapahtuu kun uusi pentu tulee kissaperheeseen ja miten sopeutuminen laumaan sujui.

Minulla oli kaksi ihanaa ragdoll-kissaa; leikatut tyttö ja poika. Minulla oli kuitenkin haave vielä yhdestä kissasta. Minun haaveitteni ragdoll-pentu oli mahdollisimman vaalea väriltään ja kuvioltaan sininen bicolor niin kuin ensimmäinen ragdollini oli. Olin siitä onnekkaassa asemassa, että kissojeni kasvattaja haaveili myös pennusta, joka olisi mahdollisimman täydellinen rotunsa edustaja ja jolla voisi teettää pentuja. Hänen haaveensa oli saada tämä poika sijoitukseen. Ja kuinkas sitten kävikään?

Kauniina kevätpäivänä kasvattajalle syntyi pentue ja yhdestä pojasta alkoi viikkojen kuluessa kehittyä meidän molempien haaveilema pieni miehenalku. Kuvio osoittautui bicoloriksi ja pentu näytti olevan todella vaalea. Itse asiassa vain kasvoissa ja hännässä oli väriä ja pieni alue selässä. Eli siis todellinen harvinaisuus! Poika oli myös rakenteeltaan ja luonteeltaan aivan täydellinen rotunsa edustaja eli siis sekä kasvattajan että minun haaveiden kissa.

Olin kuullut paljonkin tarinoita miten on ollut vaikeaa, kun uusi kissa tulee kotiin, missä on jo ennestään yksi tai useampia kissoja. En kuitenkaan ole pahemmin koskaan uskonut kuulemiani juttuja joten en siis tätäkään. Uskoin ja tiesin, että kaikki tulee menemään hyvin. Kissani ovat usein kasvattajan luona hoidossa matkojeni aikana ja niinpä kissani olivat tottuneet pentuihin ja siis myös tähän meille aikanaan muuttavaan pentuun. Kasvattajan mukaan koskaan ei ollut tullut mitään ongelmia, joten ei tulisi varmaan muuton yhteydessäkään.

Kissojen tutustuttaminen

Sitten koitti suuri päivä ja lähdimme yhdessä hakemaan uutta perheenjäsentä kotiin. Siis kissani ja minä lähdimme. Minulla on auton takapenkillä iso häkki, missä kissani tykkäävät matkustaa, mutta onneksi otin mukaan myös pienemmän kuljetushäkin. Siinä ensimmäinen ragdollini teki aikoinaan pitkiä automatkoja kanssani. Olen siis aina matkustanut kissan kanssa yli 500 kilometrin matkoja Lappiin ja siinäkään ei ole ikinä ollut mitään ongelmia. Kissan kanssa pitkistä automatkoista voit lukea artikkelista, mihin pääset tästä klikkaamalla.

On se jännä juttu, miten kissat vaistoavat hyvin eri tilanteita. Vaikka olin monet kerrat vienyt kissani hoitoon kasvattajan luo ja paikka oli siis niille tuttu niin ne tiesivät, että nyt on jokin asia eri lailla. No olihan se jo siksikin, että minä en nyt lähtenytkään pois vaan jäin sinne koko päiväksi. Niinpä kissanikin käyttäytyivät eri lailla kuin normaalisti ja keksivät kaikenlaisia ”kivoja” juttuja kasvattajan ja minun iloksi 🙂

Vaiherikkaan päivän päätteeksi aloimme tehdä lähtöä kotia kohti. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty. Toinen kissoistani oli nimittäin linnoittautunut löytämäänsä ahtaaseen paikkaan ja saimme tehdä kovasti töitä ennen kuin sekin oli valmiina lähtemään kotiin. Koska kaikki kissat olivat vähän jännittyneitä päätimme, että kuljetan ne kotiin jokaisen omassa häkissään. Näin toimien matka meni hyvin, vaikka sitäkin oli lähes 200 km.

Niin saavuimme kotiin ja pentu pääsi tutustumaan uuteen kotiinsa. Minulla oli siis 3-vuotias poika ja 2-vuotias tyttö, molemmat leikattuja ragdolleja. Olin aivan varma, että tyttö alkaa hoitamaan pentua ja ottaa äidin roolin. No, molemmat sähisivät ja murisivat pennulle koko illan, mutta pentuhan ei paljon siitä välittänyt vaan tutki uteliaasti paikkoja. Päätin jäädä nukkumaan niiden kanssa varmuuden vuoksi samaan huoneeseen muutamaksi yöksi että näkisin miten elämä alkaa sujumaan.

Aikuinen kissa sähisee pennulle

Ensimmäinen yö muristiin ja sähistiin ja pentu nukkui turvalliseksi kokemassaan pehmeässä lelutunnelissa. Klikkaa tästä, jos haluat lisätietoja tunnelista, mikä on meidän perheen suosituin paikka kissoilla. Laitoin sinne raksuja, joita se söi aamuyöllä ja kehräsi onnellisena. Ja toiset murisivat 🙂

Seuraava päivä meni vähän samoissa tunnelmissa. Tiesin, että kyllä elämä lähtee kulkemaan hyvin, kun antaa ajan rauhassa kulua. Pentu oli innoissaan uusista leluista ja niin tyytyväinen kaikkeen. Ja toisen murisivat ja sähisivät J Keksin antaa herkkuja kaikille niin, että laitoin jokaiselle oman kasan lattialle. Ja niinhän ne söivät kaikki vierekkäin ja sitä pidin hyvänä merkkinä, että uuteen lauman jäseneen aletaan tottua.

Päivän edetessä huomasin, että murinaa oli jo vähän vähemmän. Pennun lähestyessä jompaakumpaa murina alkoi, mutta uteliaisuutta alkoi myös olla ilmassa. Ja ymmärrystä ja ihmettelyä, että vieläkö tuo on täällä 🙂

Toinen yö meni jo vähän rauhallisemmissa merkeissä. Ja uusi päivä myös eli selvästi mentiin parempaan suuntaan. Murinaa kesti noin kolme päivää. Nukuin samassa huoneessa kissojen kanssa muutaman yön, mutta sitten uskalsin jättää ne jo keskenään. Niin alkoi elämä sujua rauhallisesti ja uusi jäsen laumaan oli saanut hyväksynnän. Pian kaikki olivatkin jo kavereita keskenään. Eli kaikki sujui hyvin.

Meidän kissaperheessä meni siis kaikki hyvin uuden pennun tullessa taloon. Tosin asiat menivät vähän eri tavalla kuin odotin. Oletukseni oli, että parivuotias tyttökissa Iita alkaa pennulle niin kuin äidiksi ja hoitaa sitä mielellään. Mutta toisin kävi.

Vanhempi poikakissa Aatu ottikin pennun hoitoonsa ja leikkii sen kanssa todella mielellään vaikka se ensimmäiset vuorokaudet murisi sille todella paljon. Aatu onkin nyt pienen pennun suuri idoli ja pentu tekee kaiken niin kuin Aatu tekee. Sen pitää olla samassa paikassa ja nukkua samassa asennossa kuin Aatukin nukkuu.

Kaikki kolme kissaa kävivät kanssani pitkän Lapin matkan viime kesänä. Vanhemmat kissat matkustivat tutussa isossa kuljetushäkissä ja pentu matkusti omassa boksissaan. Matka sujui totuttuun tapaan todella hyvin. Se tarkoittaa sitä, että kissat nukahtavat, kun auto lähtee liikkeelle ja herätän ne, kun olemme perillä. Matkustamme siis yli 500 km ilman mitään ongelmia. Kuinka tämä on mahdollista?

Yksi tärkeä syy tähän varmaankin on, että kasvattaja on opettanut ne matkustamaan autossa jo todella pienestä pennusta pitäen. Ja kun ne ovat muuttaneet minun luo olemme harjoitelleet matkustamista ensin pieniä matkoja tehden ja vähitellen matkaa pidentäen. Jos sinullakin on tarkoitus matkustaa kissan / kissojen kanssa tulevaisuudessa niin totuta ne pienestä pitäen autolla matkustamiseen. Tästä pääset lukemaan artikkelin parhaista kuljetuslaatikoista.

Kissojen tutustuttaminen – vinkkejä oman kokemuksen perusteella

Jos suunnittelet pennun ottamista kissatalouteesi niin se varmasti menee aivan hyvin. Jos pystyt järjestämään pennun ja kissasi kanssa tapaamisen jo ennen pennun muuttoa uuteen kotiin niin se voi helpottaa asiaa. Ainakin meillä helpotti. Järjestä asiat niin, että voit viettää kissojen kanssa muutaman ensimmäisen vuorokauden pennun muutettua kotiin. Voit seurata tilannetta ja auttaa pentua kotiutumaan.

Itse koin todella tärkeäksi, että nukuin ensimmäiset yöt kissojen kanssa, että pystyin seuraamaan miten tilanne kehittyy. Tärkeää on, että elätte mahdollisimman normaalia elämää kissojen kanssa pennun muutettua kotiinne. Näin pentu oppii talon tavat ja kissasi näkee, että laumaan on nyt ihan oikeasti tullut uusi perheenjäsen ja se myös jää asumaan luoksenne. Itse olen todella onnellinen nyt kolmen ragdoll-kissani kanssa ja nautin katsellessani, miten kaikki kolme joskus innostuvat leikkimään keskenään. Voi sitä pennun riemua, kun se saa painia Aatun kanssa tai juosta hippaa Iitan kanssa!

Kissanpennun tullessa taloon avainsana on kärsivällisyys. Anna pennun rauhassa tutustua uuteen kotiinsa ja anna sille aikaasi. Poista pennulle kaikki vaaralliset asiat näkyvistä. Pidä huoli, että pennulla on rauhallinen paikka nukkua ja että se saa levätä rauhassa riittävästi. Seuraa mahdollisten entisten lemmikkiesi reaktioita pentuun.

Vietä niiden kanssa ensimmäiset vuorokaudet mikäli mahdollista tai ainakin mahdollisimman paljon aikaa. Silittele ja hoida kaikkia niin että niiden hajut sekoittuvat keskenään, koska eläimet tunnistavat toisensa osittain hajun perusteella. Näin myös näytät kissoillesi, että pentu on nyt lauman jäsen. Varo, ettei pentu säikähdä mitään vaan että sille tulee turvallinen olo uudesta kodistaan. Sopeutuminen sujuu varmasti hyvin, joten rohkaisen sinua uuden perheenjäsenen ottamiseen, jos olet sitä suunnitellut. Varsinkin ragdollit kaipaavat seuraa, joten uusi tulokas on varmasti jopa tervetullut kissaperheeseenne!