raakaruokinta

Kissan raakaruokinta – tietoa ja TOP3 ruoat (2023)

Kissan raakaruokinta on yhä suositumpi tapa ruokkia lemmikkikissoja. Raakaruokinnan ideana on tarjota kissalle ravintoa, joka on mahdollisimman lähellä kissan luonnollista ruokavaliota. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että kissalle tarjotaan tuoretta lihaa, luuta ja sisäelimiä, jotka ovat peräisin esimerkiksi naudasta, kanasta tai kalasta.

Raakaruokinnan kannattajat ovat sitä mieltä, että se voi parantaa kissan terveyttä ja vähentää esimerkiksi ruoansulatusvaivoja, iho-ongelmia ja ylipainoa. Kissan ruokinnassa on kuitenkin monta huomioitavaa seikkaa, joten ennen kuin ryhtyy antamaan kissalle raakaruokaa on tärkeää tutustua aiheeseen huolellisesti.

Tässä pikalinkit haluamaasi kohtaan:

Paras pakastekuivattu raakaruoka

MUSH Vaisto Cat REEZE-DRIED 250g

 • Sopii sekä aikuisille kissoille että pennuille
 • Kaksi proteiininlähdettä: nauta ja kana
 • Täysravintoa
 • Sisältää lihaa, sisäelimiä, luuta, merilevää ja öljyjä, jotka tukevat ruoansulatusta.
 • Pakastekuivauksessa lihaa ei kypsennetä, jolloin vitamiinit ja entsyymit säilyvät ruoassa.
 • Sopii hyvin esim. matkaevääksi kissoille.
 • Helppo käyttää: Lisää ruoan joukkoon vesi ja ruoka on valmis tarjottavaksi 5 min kuluttua.
 • 100 g pakastekuivattua raakaruokaa vastaa 300 g pakastettua raakaruokaa.

 • Kotimainen kissan raakaruoka
 • Sopii erityisen hyvin leikattujen kissojen tarpeisiin.
 • Sisältää lihaa ja sisäelimiä sekä vitamiineja ja kivennäisiä.
 • Ei sisällä luuainesta.
 • Sisältää karpaloa virtsateiden hyvinvointia tukemaan sekä psylliumia edistämään tervettä ruoansulatusta.
 • 1 kg pussi, ruoka 10 g pullia.
 • Suositellaan pullia sulatettavaksi jääkaapissa.

Paras ruoka sisäelimistä

SMAAK naudan sisäelinseospala 1kg

 • Sisältää runsaasti vitamiineja
 • Helposti annettavia annospaloja
 • Pakastettua täydennysravintoa.
 • Halutessasi voit kypsentää ja tarjota vaikka raksujen kanssa

Raakaruokinnan hyödyt ja haitat kissalle

Raakaruokinnan kannattajat pitävät tätä ruokintatapaa hyvänä vaihtoehtona kissan perinteiselle kuiva- tai märkäruoalle. Raakaruokinta sisältää runsaasti proteiinia ja vähän hiilihydraatteja, jotka vastaavat kissan luonnollista ruokavaliota.

Proteiini on kissan elimistölle tärkeää lihasten ja kudosten kasvattamiseksi, kun taas hiilihydraatteja kissan ei tarvitse saada juuri ollenkaan, sillä kissan ruoansulatuskanava ei ole sopeutunut hiilihydraattipitoiseen ruokaan.

Raakaruokinnan kannattajat ovat sitä mieltä, että tämä ruokintatapa voi parantaa kissan terveyttä monin eri tavoin. Raakaruokinta voi vähentää ruoansulatusvaivoja, iho-ongelmia ja ylipainoa. Lisäksi kissan turkin laatu voi parantua ja kissan yleiskunto kohentua, kun se saa ravintoa, joka vastaa sen luonnollisia tarpeita.

Raakaruokinnan haittana voi olla kuitenkin se, että kissan saama ravinto voi olla epätasapainossa, jos raakaruokinta ei ole suunniteltu huolellisesti. Esimerkiksi kissan tarvitsemat vitamiinit ja kivennäisaineet voivat jäädä puutteellisiksi, jos ruokinta koostuu vain yhdestä tai muutamasta lihalajista.

Raakaruokinnan toteuttaminen vaatii siis tietoa kissan ravintoaineiden tarpeista ja siitä, miten ne voidaan turvata raakaruokinnan avulla.

Lisäksi raakaruokinta sisältää myös riskejä, jotka voivat vaikuttaa kissan terveyteen. Raakaruokinnassa käytettävä raaka liha voi sisältää bakteereita, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi salmonellaa tai listeriaa.

raakaruokinta

Lisäksi lihasta voi löytyä loisia tai muita haitallisia aineita, jotka voivat vaikuttaa kissan terveyteen. Siksi onkin tärkeää huolehtia raakaruokinnan hygieniasta ja varmistaa, että ruoka on turvallista kissalle.

Kaiken kaikkiaan raakaruokinta voi olla hyvä vaihtoehto kissan ruokinnassa, mutta sen toteuttaminen vaatii huolellisuutta ja tietoa kissan ravintoaineiden tarpeista. Ennen raakaruokinnan aloittamista voi olla hyvä keskustella asiasta eläinlääkärin tai jonkun kokeneen kasvattajan kanssa, joka osaa neuvoa sinua käytännön toteutuksessa.

Raakaruokinnan toteuttaminen käytännössä

Raakaruokinnan toteuttaminen kissan ruokinnassa vaatii huolellisuutta ja suunnitelmallisuutta. Kissan raakaruokinnassa tärkeintä on valita laadukkaita raaka-aineita, jotka ovat tuoreita ja mahdollisimman lähellä luonnollista ravintoa.

Raakaruokinnassa käytettävän lihan tulee olla hyvin hoidetun ja terveen eläimen lihaa, joka on tarkoitettu ihmisten käyttöön. Huonolaatuinen liha voi sisältää haitallisia aineita ja bakteereita, jotka voivat vaikuttaa kissan terveyteen.

Kissan raakaruokinnassa tulee huomioida myös kissan tarvitsemat ravintoaineet, kuten vitamiinit ja kivennäisaineet. Raakaruokinnassa käytettävä liha tulee vaihdella eri lihalajien välillä, jotta kissa saa tarvitsemansa ravintoaineet.

Helppo tapa toteuttaa raakaruokintaa on ostaa sellainen ruoka valmiina. Maukas- ja Mush – raakaruoat ovat täysravintoa sisältäen kaikki kissan tarvitsemat ravintoaineet. Ne ovat kätevinä täysravintopullina, jolloin ruoka on aina tarjoiltaessa tuoretta. Kissat ovat todella tarkkoja ruokansa laadusta.

Näihin ruokasarjoihin käytettävät raaka-aineet tulevat suomalaisilta tiloilta. Smaak-ruoka puolestaan on kätevinä herkullisina annospaloina. Halutessasi voit antaa kissalle osan päivän ruoasta raakaruokana ja osan perinteisenä märkä- tai kuivaruokana.

kissan ruokinta

Raakaruokinnassa käytettävän lihan tulee olla luullista, sillä luu sisältää kissan tarvitsemaa kalsiumia. Sisäelimet ovat myös tärkeä osa raakaruokintaa, sillä ne sisältävät monia kissan tarvitsemia ravintoaineita.

Raakaruokinnan toteuttaminen käytännössä vaatii myös huolellista hygieniasta huolehtimista. Raaka liha tulee säilyttää erillään muusta ruoasta ja käsitellä eri välineillä kuin muu ruoka. Lisäksi kissan ruoka-astiat tulee pestä huolellisesti jokaisen aterian jälkeen.

On myös tärkeää huomioida, että kissan raakaruokinta voi olla kallista ja vaatia enemmän aikaa ja vaivaa kuin perinteisen kuiva- tai märkäruoan käyttö. Tämä kannattaa ottaa huomioon raakaruokinnan aloittamista harkitessa.

Huomioitavia asioita kissan raakaruokinnassa

Kissan raakaruokintaan liittyy joitakin huomioitavia seikkoja, jotka voivat vaikuttaa kissan terveyteen ja hyvinvointiin. Esimerkiksi liian suuri lihapitoisuus voi johtaa kissan ylipainoon, kun taas liian vähäinen määrä kalsiumia voi heikentää kissan luita ja hampaita.

Lisäksi kissan raakaruokinnassa on tärkeää huomioida kissan yksilölliset tarpeet ja terveydentila.

Kissan raakaruokinnan aloittamista harkitsevan kannattaa keskustella asiasta eläinlääkärin kanssa ja tehdä kissalle terveystarkastus ennen raakaruokinnan aloittamista.

Eläinlääkäri voi antaa neuvoja raakaruokinnan suunnittelusta ja tarvittavista ravintolisistä. Lisäksi eläinlääkäri voi seurata kissan terveydentilaa ja tarvittaessa muuttaa ruokintasuunnitelmaa.

kissan raakaruokinta

Kissan raakaruokinnan toteuttamisessa on myös tärkeää olla tietoinen ruokavalion mahdollisista riskeistä. Raakaruokinnan käyttöön liittyy aina riski bakteeri- ja loistartunnoista. Onkin tärkeää huolehtia kissan hygieniasta ja pestä kissan astiat huolellisesti jokaisen aterian jälkeen.

Lisäksi raakaruokinnan käyttöön liittyy riskejä kissanomistajien terveydelle, jos he eivät käsittele raakaa lihaa asianmukaisesti.

Kaiken kaikkiaan kissan raakaruokinta voi olla hyvä vaihtoehto kissan ruokinnassa, kunhan sitä toteutetaan huolellisesti ja tiedostaen ruokavalion mahdolliset riskit. Raakaruokinnan aloittamista harkitsevan kannattaa tutustua aiheeseen huolellisesti ja tarvittaessa keskustella asiasta eläinlääkärin kanssa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kissan raakaruokinta kannattaa aloittaa varovasti. Sekoita raakaruokaa nykyisen tutun ruoan joukkoon pieni määrä tai laita sen viereen. Näin kissa saa tutustua siihen. Lisää raakaruoan määrää vähitellen.

Vaikka kissa voi syödä raakaa jauhelihaa, se ei ole välttämättä paras tai turvallisin vaihtoehto kissan ruokinnassa. Raaka jauheliha voi sisältää bakteereita, kuten salmonellaa tai E. colia, jotka voivat olla haitallisia kissan terveydelle. Lisäksi raaka jauheliha ei välttämättä sisällä kaikkia tarvittavia ravintoaineita, joita kissa tarvitsee.

Jos haluat tarjota kissallesi raakaa lihaa, on parempi valita laadukasta raakaruokaa, joka on suunniteltu erityisesti kissoille ja sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Muista myös huolehtia hygieniasta ja varmistaa, että liha on tuoretta ja käsitelty asianmukaisesti, jotta bakteerien riski minimoidaan.

Kissanpennulle voidaan antaa raakaruokaa, mutta sen on oltava tarkkaan harkittu ja suunniteltu kissanpennun ravitsemustarpeiden mukaisesti. Kissanpennut tarvitsevat tiettyjä ravintoaineita, kuten proteiinia, rasvaa ja tauriinia, kasvaakseen ja kehittyäkseen terveiksi aikuisiksi kissoiksi. Siksi on tärkeää valita laadukas raakaruoka, joka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet kissanpennun tarpeisiin.

On myös tärkeää huolehtia hygieniasta ja varmistaa, että raakaruoka on tuoretta ja käsitelty asianmukaisesti, jotta bakteerien riski minimoidaan. Kissanpennun ruokinnan tulee olla tasapainossa ja monipuolista, joten on hyvä harkita myös muita ruoka-aineita, kuten kissanpennun erityisiin tarpeisiin suunniteltuja kuivaruokia tai märkäruokia.

Kissalle voidaan antaa raakaa maksaa kohtuudella, mutta se ei saisi olla kissan ruokavalion pääasiallinen proteiininlähde. Maksan runsaus voi johtaa liialliseen A-vitamiinin saantiin, joka voi olla haitallista kissan terveydelle pitkällä aikavälillä.

Lisäksi raaka maksa voi sisältää bakteereja tai muita haitallisia aineita, joten on tärkeää valita laadukas raakaruoka ja käsitellä se asianmukaisesti. Maksaa ei myöskään tulisi syöttää kissalle liian usein, sillä liian suuret määrät maksaa voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia tai ripulia.

Sisäelimiä, kuten maksaa ja munuaista kannattaa antaa korkeintaan kerran viikossa.

Jos haluat tarjota kissallesi maksa-ateriaa, on parasta valita laadukas kissanruoka, joka on suunniteltu erityisesti kissan tarpeisiin. Kissalle suunnitellussa ruoassa maksan määrä on tarkkaan harkittu ja annosteltu sopivaksi kissan terveydelle.