kissan hampaiden hoito

Kissan hampaiden hoito

Kissan hampaiden hoito on tärkeä osa lemmikin yleistä terveydenhoitoa. Huolellinen hammashygienia auttaa estämään hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja muita suuontelon ongelmia.

Suuhygienia on tärkeää kaikenikäisille kissoille, ei vain vanhemmille lemmikeille. Säännöllinen hammashoito voi auttaa välttämään kalliita ja kivuliaita hammashoitoja tulevaisuudessa ja se voi myös pidentää kissan elinikää.

Tässä pikalinkit oikeaan kohtaan:

Miksi kissan hampaiden hoito on tärkeää?

Kissan hampaiden hoitaminen on tärkeää, koska se auttaa pitämään kissan suun terveenä ja ehkäisemään monia suuontelon ongelmia. Kun kissan hampaat eivät ole puhtaat, hammaskivi ja plakki voivat kerääntyä ikeniin ja hampaisiin. Kissan hampaissa on samanlaisia ongelmia kuin ihmistenkin hampaissa.

kissan hampaiden hoito

Ne voivat johtaa ientulehdukseen, hampaiden reikiintymiseen ja jopa hampaiden menetykseen. Nämä ongelmat voivat aiheuttaa kissalle kipua, epämukavuutta, ruoansulatusongelmia ja muita terveysongelmia. Usein omistaja huomaa asian vasta kun tilanne on jo paha.

Säännöllinen hammashoito, mukaan lukien hampaiden harjaus ja tarkistus, voi auttaa estämään näitä ongelmia ja varmistaa, että kissan suu ja hampaat pysyvät terveinä.

Miten tarkistaa kissan suu ja hampaat kotona?

Kissan suun ja hampaiden tarkistaminen kotona voi auttaa havaitsemaan suuontelon ongelmia ajoissa. Kissa kannattaa opettaa tähän jo pentuna, koska vanhemman kissan kanssa tämä voi muuten olla haasteellista.

Voit aloittaa avaamalla kissan suun varovasti ja tarkistamalla ikenet, hampaat ja kieli huolellisesti. Ikenet tulisi olla vaaleanpunaiset ja kiinteät, ilman turvotusta tai verenvuotoa.

Hampaiden pitäisi olla valkoiset tai hieman kellertävät ja niiden pinnalla ei saa olla plakkia tai hammaskiveä. Kielen tulisi olla kostea ja vaaleanpunainen, ilman haavaumia tai muita epänormaaleja muutoksia.

Jos kissasi ei anna sinun tarkistaa sen suuta, voit yrittää antaa sille makupaloja, jotta se avaa suunsa. Voit myös käyttää sormia tai pehmeää kudosta tarkistaaksesi ikeniä ja hampaita.

kissan hampaiden hoito

On tärkeää tarkistaa kissan suu ja hampaat säännöllisesti, jotta voit havaita ongelmia ajoissa ja hoitaa ne tarvittaessa. Jos huomaat mitään epänormaalia suuontelossa, ota yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi lisäohjeita ja apua.

Parhaat tavat pitää kissan hampaat puhtaina

Kissan hampaiden puhtaanapitoon on useita tapoja, jotka auttavat estämään hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja muita suuontelon ongelmia. Tässä on joitakin parhaita tapoja pitää kissan hampaat puhtaina:

Hampaiden harjaus: Kissan hampaiden harjaaminen on tehokkain tapa poistaa hammaskiveä ja plakkia, jotka voivat aiheuttaa ientulehdusta ja muita suuontelon ongelmia. Käytä kissan hammasharjaa ja -tahnaa ja aloita hitaasti totuttaen kissasi harjaukseen.

Puruluut ja lelut: Puruluut ja lelut voivat auttaa poistamaan hammaskiveä ja plakkia kissan hampaista. Valitse pehmeitä leluja, jotka eivät vahingoita kissan hampaita.

Erityisruoka: Erityisruoat, kuten kuivamuona, voivat auttaa poistamaan hammaskiveä ja plakkia kissan hampaista. Valitse laadukas erikoisruoka, joka on suunniteltu erityisesti kissan hampaiden terveyden edistämiseen.

Säännöllinen hammastarkastus: Kissan hampaiden säännöllinen tarkastus auttaa havaitsemaan suuontelon ongelmia ajoissa. Eläinlääkäri voi myös puhdistaa kissan hampaat ja poistaa hammaskiveä ja plakkia.

Ruokavalion säätö: Kissan ruokavalion säätäminen voi auttaa estämään hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Vältä antamasta kissalle liikaa sokeria ja hiilihydraatteja, jotka voivat edistää hammaskiven muodostumista.

Mitä välineitä tarvitsen kissan hampaiden hoitoon?

Kissan hampaiden hoitoon tarvitset seuraavia välineitä:

 • Kissan hammasharja: Valitse harja, joka on tarkoitettu kissojen hampaiden harjaamiseen. Se on yleensä pienempi kuin ihmisten hammasharja ja sen harjakset ovat pehmeitä.
kissan hammasharja
 • Kissan hammastahna: Älä käytä ihmisten hammastahnaa, sillä se voi olla haitallista kissoille. Valitse erityisesti kissoille tarkoitettu hammastahna, joka sisältää esimerkiksi makua, jota kissat pitävät.
 • Kissan suuvedet: Kissan suuvesi auttaa pitämään suun bakteerit tasapainossa ja auttaa ehkäisemään hammassairauksia.
 • Kissan purutabletit: Kissoille on saatavilla erityisiä purutabletteja, jotka auttavat pitämään hampaiden kunnon kunnossa.
 • Kissan hampaiden puhdistusliinat: Jos kissasi ei pidä hammasharjasta tai hammastahnasta, voit käyttää puhdistusliinoja, joilla puhdistat kissan hampaita ja ikeniä.
 • Kissan hammaskiven poistaja: Jos huomaat kissan hampaissa hammaskiveä, voit käyttää hammaskiven poistajaa poistaaksesi sen. Huomioi kuitenkin, että hammaskiven poisto tulee tehdä eläinlääkärin valvonnassa, sillä se vaatii taitoa ja erikoisvälineitä.

Kuinka kissan hampaat pestään?

Tässä on yleinen menettely kissan hampaiden pesemiseen:

 1. Aloita totuttamalla kissa käsittelyyn. Voit alkaa koskettelemalla sen huulia ja nostamalla sen varovasti ylös.
 2. Valitse pehmeä hammasharja, joka on tarkoitettu kissoille. Voit myös käyttää sormenpäähän kiinnitettävää hammasharjaa.
 3. Valitse kissalle tarkoitettu hammastahna, joka on turvallista käyttää kissoilla. Kissan hammastahnassa ei saa olla ksylitolia, sillä se on myrkyllistä kissoille. Älä siis käytä ihmisten hammastahnaa.
 4. Aloita varovasti harjaamalla kissan hampaita pienillä pyörivillä liikkeillä. Aloita etuhampaista ja siirry sitten takahampaisiin. Hampaiden sisäpintoja ei välttämättä tarvitse puhdistaa.
 5. Älä yritä avata kissan suuta väkisin. Jos kissa ei ole mukana, voit yrittää uudelleen myöhemmin.
 6. Palkitse kissa hyvällä käytöksellä ja yritä tehdä hampaiden puhdistamisesta positiivinen kokemus.

Milloin on aika viedä kissa eläinlääkäriin hampaiden tarkastusta varten?

On suositeltavaa viedä kissa eläinlääkäriin hampaiden tarkastukseen vähintään kerran vuodessa. Eläinlääkäri voi tarkistaa kissan hampaiden terveyden ja havaita mahdolliset ongelmat ajoissa.

kissan hampaiden hoito

Jos kissasi osoittaa merkkejä suuontelon ongelmista, kuten pahanhajuista hengitystä, verenvuotoa ikenissä, haluttomuutta syödä tai vaikeuksia pureskella ruokaa, on tärkeää viedä se eläinlääkärin tutkittavaksi mahdollisimman pian.

Kissan hampaiden tarkastus on myös tärkeä tehdä silloin, kun huomaat kissan käyttäytyvän oudosti tai oireilevan yleisesti. Esim. kissa voi käyttäytyä levottomasti, vetäytyä pois tai olla aggressiivinen. Jos huomaat näitä merkkejä, ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Moni omistaja valitettavasti unohtaa kissan hampaista huolehtimisen. Se on kuitenkin tärkeä osa kissan hoitamista ja kannattaa aloittaa jo pienen pennun kanssa. Huolehtimalla kissan hampaiden kunnosta lisäät kissan hyvinvointia ja terveyttä.