Kissan hammaskivi

Kissan hammaskiven poisto ja ehkäisy

Kissan hammaskiven poisto on tärkeä osa kissan kokonaisvaltaista suunhoitoa ja terveyden ylläpitoa. Hammaskivi, joka koostuu plakin ja kalkin kertymisestä kissan hampaiden pinnalle voi aiheuttaa monia haitallisia vaikutuksia kissan suussa. Se ei ainoastaan heikennä kissan suun terveyttä vaan voi johtaa vakaviin sairauksiin, kuten ientulehdukseen, hampaiden menetykseen ja jopa sydänsairauksiin. Hammaskiven poistaminen on siksi tärkeää kissan hyvinvoinnin kannalta ja tulisi tehdä säännöllisesti.

Paras tuote hammaskiven ehkäisyyn

ProDen PlaqueOff -hammashoito kissoille

  • Ehkäisee hammaskiven ja plakin muodostumista
  • Hoitaa ikenien ja hampaiden terveyttä
  • Poistaa pahaa hajua hengityksestä
  • Luennollinen valmiste, joka tehtiin ja testattiin ensin ihmisten käyttöön.

Miksi hammaskiven poisto on tärkeää kissan terveydelle?

Kissan hammaskiven poisto on erittäin tärkeä toimenpide kissan yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hammaskivi muodostuu plakin, bakteerien ja syljen yhdistelmästä, joka kertyy kissan hampaiden pinnalle ajan myötä.

Aluksi hammaskivi voi vaikuttaa vain esteettisesti epämiellyttävältä, mutta pitkällä aikavälillä sillä voi olla vakavia terveysvaikutuksia. Hammaskiven poisto on tarpeellista, koska hammaskivi voi aiheuttaa ientulehdusta ja siitä johtuvaa ienten vetäytymistä.

Tulehtuneet ikenet voivat olla kivuliaita ja aiheuttaa kissalle epämukavuutta syödessä tai leikkiessä. Jos hammaskivi jätetään hoitamatta, se voi edetä vakavammaksi sairaudeksi, jota kutsutaan parodontiitiksi.

Parodontiitti voi johtaa hampaiden löystymiseen ja jopa hampaiden menetykseen, mikä aiheuttaa kissalle kipua, vaikeuksia syödä ja vaikuttaa sen elämänlaatuun.

Hammaskiven poisto auttaa myös estämään bakteerien leviämistä kissan suusta muihin kehon osiin. Bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten sydän- ja munuaisongelmia.

On siis erittäin tärkeää poistaa hammaskivi säännöllisesti, jotta voidaan ylläpitää kissan hyvää suun terveyttä ja ehkäistä vakavien sairauksien kehittymistä.

Kissan hammaskiven poisto

Vaikka hammaskiven poisto vaatii usein lyhyen nukutuksen, se on yleensä turvallinen toimenpide asiantuntevan eläinlääkärin suorittamana. Säännöllinen hammaskiven poisto kissan elämän eri vaiheissa auttaa kissan suun ja hampaiden terveyden ylläpidossa.

Kissan hammaskiven poiston menetelmät

Yleisin menetelmä hammaskiven poistossa on mekaaninen puhdistus. Tässä menetelmässä eläinlääkäri käyttää erityisiä instrumentteja, kuten ultraäänilaitetta ja hammaskiven poistotyökaluja, poistaakseen hammaskiven huolellisesti kissan hampaiden pinnoilta.

Tämä menetelmä on tehokas, koska se pystyy poistamaan sekä näkyvän hammaskiven että plakin, joka saattaa olla piilossa ikenien alla.

Jos hammaskivi on erityisen vaikea poistaa mekaanisesti tai jos kissalla on vakava ientulehdus, voi olla tarpeen suorittaa hammaskiven poisto kirurgisesti. Tässä menetelmässä kissa nukutetaan ja eläinlääkäri pääsee paremmin käsiksi hampaiden juurialueille.

Kissan hammaskiven poisto

Kirurginen hammaskiven poisto mahdollistaa syvällisemmän puhdistuksen ja tarvittaessa myös hampaiden juurikanavien hoitamisen tai hampaiden poiston, jos ne ovat vakavasti vaurioituneet.

Hammaskiven poiston jälkeen eläinlääkäri voi antaa ohjeita jatkohoitoon, kuten suuhygienian ylläpitoon kotona ja tarvittaessa erityisruokavalioon. Noudata näitä ohjeita huolellisesti, jotta voit pitää kissan suun terveenä ja ehkäistä hammaskiven muodostumista tulevaisuudessa.

Kuinka omistajat voivat edistää kissan suun terveyttä kotona?

Omistajien rooli kissan suun terveyden ylläpitämisessä on tärkeä. Vaikka hammaskiven poisto on ammattilaisen suorittama toimenpide, on olemassa useita tapoja, joilla voit edistää kissan suun terveyttä kotona.

Säännöllinen harjaaminen: Kissan hampaiden harjaaminen on yksi parhaista tavoista poistaa plakkia ja estää hammaskiven muodostumista. Käytä pehmeää hammasharjaa ja erityistä kissan hammastahnaa, sillä ihmisten hammastahnat voivat olla haitallisia kissoille.

Harjaa kissan hampaita varovasti muutaman kerran viikossa. Aluksi kissasi saattaa olla vastahakoinen, joten totuta se harjaamiseen vähitellen ja palkitse sitä positiivisesti. Lue tästä artikkeli kissan hampaiden hoidosta.

Erityiset ruoat ja puruluut: Kissanruoissa on saatavilla erityisiä kuivia ruokia tai puruluut, jotka auttavat vähentämään plakin ja hammaskiven muodostumista. Nämä ruoat stimuloivat kissan purulihaksia ja auttavat mekaanisesti puhdistamaan hampaita syödessä.

Kissan hampaiden hoito

Varmista, että valitset laadukkaita tuotteita ja keskustele tarvittaessa eläinlääkärin kanssa oikeista vaihtoehdoista.

Säännölliset tarkastukset eläinlääkärillä: Varmista, että kissallasi on säännölliset suun tarkastukset eläinlääkärillä. Eläinlääkäri voi arvioida kissan suun terveyttä, tunnistaa varhaisia merkkejä plakista tai hammaskivestä ja tarvittaessa suositella hammaskiven poistoa.

Säännölliset tarkastukset auttavat varmistamaan, että kissan suun terveys on hyvässä kunnossa.

Kokonaisvaltainen suunhoito kotona yhdistettynä säännöllisiin eläinlääkärin tarkastuksiin auttaa pitämään kissan suun terveenä ja vähentää tarvetta hammaskiven poistoon.

Kissan hammaskipu voi ilmetä useilla eri tavoilla. Tässä muutamia mahdollisia oireita, joita kissa voi osoittaa, jos sillä on hammaskipua:

  1. Vähentynyt ruokahalu: Kissan hammaskipu voi aiheuttaa syömisen epämukavuutta tai kipua, minkä seurauksena kissa voi alkaa vältellä ruokailua tai syödä vähemmän.

  2. Vaikeudet syömisessä: Hammaskipu voi tehdä ruoan pureskelusta kivuliasta ja vaikeaa. Kissalla voi olla vaikeuksia syödä kovaa ruokaa, pureksia tai pidellä ruokaa suussaan.

  3. Pahanhajuinen hengitys: Hammaskivi ja ientulehdus voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Kissan suussa oleva bakteerikertymä voi aiheuttaa epämiellyttävän hajun.

  4. Lisääntynyt syljeneritys: Hammaskipu voi aiheuttaa lisääntynyttä syljeneritystä kissalla. Huomaat ehkä enemmän syljen valumista suusta tai kosteaa turkkia suun ympärillä.

  5. Ikenien punoitus ja turvotus: Jos kissalla on hammaskipua, ikenet voivat olla punoittavat, turvonneet tai verenvuotavat. Tämä voi olla merkki ientulehduksesta.

On tärkeää huomioida, että nämä oireet voivat liittyä myös muihin suun terveysongelmiin. Jos epäilet, että kissallasi voi olla hammaskipua ota yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi tehdä tarkemman arvion ja tarvittaessa suorittaa hammastarkastuksen.

Kissan hammaskiven poiston kesto voi vaihdella tapauskohtaisesti riippuen useista tekijöistä, kuten hammaskiven määrästä, kivun asteesta, tarvittavien toimenpiteiden monimutkaisuudesta ja kissan yleisestä terveydentilasta. Yleensä hammaskiven poisto voidaan suorittaa yhdellä käynnillä ja se kestää noin 30 minuutista tuntiin.

Hammaskiven poisto voi joskus vaatia kissan nukuttamista tai rauhoittamista, jotta eläinlääkäri pääsee helposti käsiksi kissan suuhun ja suorittamaan toimenpiteen turvallisesti ja tehokkaasti. Nukutus tai rauhoitus voi lisätä toimenpiteen kestoa, koska siihen sisältyy myös valmistelua ja toipumisaikaa.

Jos hammaskiven poisto edellyttää lisätoimenpiteitä, kuten hampaiden poistoa tai juurikanavien hoitoa, toimenpiteen kesto voi olla pidempi ja vaatia useampia käyntejä eläinlääkärissä. Eläinlääkäri pystyy antamaan tarkempia tietoja hammaskiven poiston kestosta kissasi tapauksessa.

Kissan hammaskiven poiston hinta voi vaihdella alueittain, eläinlääkäriasemittain ja tarvittavien toimenpiteiden laajuuden perusteella. Yleisesti ottaen hammaskiven poisto voi olla hintahaitariltaan noin 100–500 euroa.

Hinnan vaihteluväli voi johtua monista tekijöistä, kuten hammaskiven määrästä, tarvittavista lisätoimenpiteistä (esim. hampaiden poisto), nukutuksen tai rauhoituksen tarpeesta, lääkityksistä ja eläinlääkärin palkkiotasosta. On tärkeää ottaa huomioon, että nämä ovat suuntaa-antavia hintoja ja todellinen hinta voi vaihdella tapauskohtaisesti.

Keskustele eläinlääkärin kanssa hammaskiven poiston kustannuksista ja mahdollisista lisäkuluista etukäteen. Eläinlääkäri voi antaa sinulle tarkemman arvion hintaluokasta ja selittää, mitä toimenpide sisältää sekä antaa mahdollisia vaihtoehtoja. Muista myös tarkistaa sisältyvätkö nukutus, jälkihoito ja muut mahdolliset palvelut hintaan vai veloitetaanko ne erikseen.

Kannattaa pitää mielessä, että hammaskiven poisto on tärkeä investointi kissan suun terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin. Se voi auttaa ehkäisemään vakavia suusairauksia ja parantamaan kissan elämänlaatua.