Kissan munuaisten vajaatoiminta – parhaat ruoat

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan kissan ruokahalu vähenee ja paino laskee. On tärkeää, että kun sairaus todetaan kissan ruoka vaihdetaan vähitellen erityisruokavalioon, jolla voidaan helpottaa oireita ja mahdollisesti hidastaa sairauden etenemistä. 

Munuaisten vajaatoimintaa ei voi parantaa, mutta sen etenemistä voi hidastaa. Minä onnistuin siinä lähes viisi vuotta, joten lämpimästi suosittelen erityisruokavaliota. 

Seuraavaksi hyväksi havaittuja laadukkaita ruokia ystävällesi; meillä nämä maistuivat ja auttoivat, joten voin suositella.

Paras kuivaruoka nirsoille kissoille

Hill’s™ Prescription Diet Feline k/d

 • Rajoitettu määrä korkealaatuista proteiinia
 • Korkea antioksidanttipitoisuus
 • Eläinlääkäreiden kehittämä 
 • Kliinisesti testattu
 • Lisää ruokahalua ja on erittäin maistuvaa
 • Täysravintoa

Tätä sarjaa voin todellakin suositella ja meillä syötiin tätä paljon. Hill’s ruoka on kliinisesti testattua ruokaa ja tässä on rajoitettu määrä korkealaatuista proteiinia. Kalaöljystä saatavat hyvät rasvat auttavat parantamaan munuaisten verenkiertoa ja suuri antioksidanttipitoisuus neutraloimaan vapaita radikaaleja. 

Kissani oli todella nirso ruokien suhteen, mutta tästä sarjasta löysin herkullisia makuja, jotka maistuivat ja auttoivat painon ylläpitämisessä. Tämä herkullinen kananmakuinen kuivaruoka maistui hyvin. Joskus aamuisin oli todella kiva huomata ruoan maistuneen hyvin yön aikana. 

Tämä ruoka on täysravintoa eli sopii vaikka kissasi ainoaksi ruoaksi. Ruoka sisältää runsaasti ja tasapainoisesti ystäväsi tarvitsemia tärkeitä ravintoaineita. Ruokaa löytyy 1,5 kg ja 3 kg pusseissa.  

Paras ruoka painonpudotuksen estämiseksi

Royal Canin Renal – Veterinary Diet

 • Korkea energiapitoisuus
 • Tarkkaan valikoidut raaka-aineet
 • Tasapainottaa ruoansulatusjärjestelmää
 • Tukee munuaisten suodatuskykyä
 • Tehokas antioksidanttiyhdistelmä
 • Erikoistäysravintoa

Toinen laadukas sarja on tietenkin Royal Canin. Myös he ovat panostaneet tutkimukseen ja korkeaan laatuun. Tässä ruoassa on suhteellisen korkea energiapitoisuus painon ylläpitämiseksi ja laihtumisen estämiseksi. Tarkkaan valikoidut raaka-aineet ovat turvallisia ruoansulatukselle ja tasapainottavat ruoansulatusjärjestelmää. 

Myös tämä ruoka on täysravintoa eli sitä voi antaa kissalle vaikka ainoana ruokana, jos muu ruoka ei maistu. Ruoan hillitty fosforipitoisuus tukee munuaisten toimintaa. Ruokaa löytyy 2 kg ja 4 kg pusseissa. 

 • Herkullisia paloja maukkaassa kastikkeessa
 • Antioksidantit neutralisoivat vapaita radikaaleja
 • Rasvahapot parantavat munuaisten verenkiertoa
 • Kätevät annospussit

Myös tämä ruoka oli meillä käytössä. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan kissan ruokahalu on yleensä todella alhainen ja silloin on tärkeää kokeilla eri ruokia ja katsoa, mikä potilaalle maistuu. Ei voi sanoa etukäteen, mikä on se maistuvin vaihtoehto kenellekin.

Tässä ruoassa on laadukasta proteiinia rajoitettu määrä ja herkullinen ruokahalua lisäävä maku. Suosittelen kokeilemaan!

 

Paras märkäruoka oman kokemuksen mukaan

Specific Cat FKW – Kidney Support

 • Todella maistuva ja helppo syödä
 • Täydennysruoka
 • Tukee sydämen ja maksan toimintaa
 • Sisältää korkealaatuista ja hyvin sulavaa valkuaista
 • Virtsaa alkalisoivia ominaisuuksia
 • Erikoistäysravintoa

Myös tätä ruokaa käytettiin meillä vaihtelevalla menestyksellä; joskus maistui, joskus ei. Tämä ruoka on saanut hyvät arvostelut nirsoiltakin käyttäjiltä. Monet käyttävät tätä niin kuin minäkin tein eli puolikas purkki aamulla ja toinen puoli illalla täydennysruokana munuaispotilaan raksujen ohella. 

Tässä ruoassa on monia hyviä ominaisuuksia. Matalat fosfori- ja natriumpitoisuudet voivat tukea munuaisten toimintaa. Ruoassa on virtsaa alkalisoivia ominaisuuksia ja paljon hyviä rasvahappoja. Ruoka on täysravintoa eli käy vaikka ainoaksi ruoaksi.

Avattaessa ruoka tuoksui hyvälle jopa omaankin nenään! Suosittelen kokeilemaan, maistuuko teidän perheen munuaispotilaalle. 100 g purkki, jota saa 7 ja 14 kpl erissä. 

Tuossapa muutama esimerkki meillä hyvin toimineista erikoisruoista. Itse juttelin eläinlääkärin kanssa paljon näistä asioista, kun sairaus todettiin ragdollillani. Koin helpommaksi lähteä käyttämään näitä valmiiksi mietittyjä ja hyvin tutkittuja aterioita kuin itse kokkailemaan. 

Sairauden toteamisvaiheessa ja ruokahalun ollessa lähes nolla käytin jonkin aikaa myös eläinlääkäriltä ostamiani todella paljon energiaa sisältäviä ruokia. 

Tärkeitä asioita ruokinnassa ja omia kokemuksia

Kun kissalla todetaan munuaisten vajaatoiminta on tärkeää rajoittaa ravinnon valkuaismäärää ja sen tulee olla korkealaatuista valkuaista, esim. lihaa, kalaa, munaa tai maitotuotteita. Sen lisäksi voi antaa rasva- ja hiilihydraattipitoisia ruokia, jos kissa niitä syö, esim. riisiä. 

Usein munuaispotilaalla on myös taipumusta kaliumvajaukseen. Voit tehdä päätöksen alatko antamaan ohjeiden mukaan tekemääsi kotiruokaa vai annatko erityisruokavalioon kuuluvia valmiita ruokia. Minä annoin valmiita ruokia ja meillä meni hyvin monta vuotta. 

Oikea ruokavalio hidastaa sairauden etenemistä, parantaa elämän laatua, vähentää oireita ja pidentää odotettua elinikää. Siksi on tärkeää antaa potilaalle sopivaa ruokaa.

Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää, että kun päätät millaista ruokaa annat jatkossa pysyt siinä linjassa johdonmukaisesti. Valmisruoka ja kotiruoka ovat siis vaihtoehtoja eli niitä ei pidä syöttää vuorotellen, koska poikkeamat valitussa linjassa voivat mitätöidä hoitoa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa sairaus todetaan ja vaihdat erikoisruokavalioon sen parempi.

Totuus on, että jos kissa on nirso jo terveenä niin tässä sairaudessa voi olla haasteellista löytää se ruoka, joka todellakin maistuu. Minäkin löysin muutaman sellaisen ruoan kokeilemalla ja kyllä moni ruoka päätyi suoraan purkista vessanpönttöönkin, kun Ottu ei kerta kaikkiaan niitä suostunut syömään. 

Mutta kun sen maistuvan ruoan löytää niin on todella hienoa seurata, kun ruokakuppi tyhjenee tai edes jonkin verran ruoka maistuu. Älä vaihda kissasi ruokavaliota oman epäilyn perusteella itse näihin erikoisruokiin; eläinlääkärin täytyy ensin diagnosoida munuaisten vajaatoiminta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kissan munuaisten vajaatoiminta on vakava sairaus, jossa kissan munuaiset eivät pysty toimimaan normaalisti ja suorittamaan tarvittavia tehtäviä kehossa. Tämä tila voi johtua erilaisista syistä, kuten ikääntymisestä, tulehduksista tai perinnöllisistä tekijöistä.

Munuaisten vajaatoiminnan oireet voivat vaihdella kissasta toiseen, mutta jotkut yleiset merkit voivat sisältää seuraavaa:

 1. Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen: Kissalla voi olla jatkuva jano ja se käy usein vessassa. Virtsan määrä voi olla suurempi kuin normaalisti.

 2. Painonpudotus ja ruokahalun väheneminen: Kissa voi menettää painoaan nopeasti ja kieltäytyä syömästä tai olla vähemmän kiinnostunut ruoasta.

 3. Pahoinvointi ja oksentelu: Kissan ruoansulatusjärjestelmä voi olla herkkä, mikä voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

 4. Laiskuus ja yleinen heikkous: Kissalla voi olla vähemmän energiaa ja se voi olla apaattinen. Se voi olla haluton osallistumaan normaaliin leikkiin tai liikkumaan aktiivisesti.

 5. Heikentynyt turkki ja huono hengitys: Kissan turkki voi tuntua huonokuntoiselta, elottomalta tai likaiselta. Lisäksi voi esiintyä pahanhajuista hengitystä.

On tärkeää huomata, että nämä oireet voivat myös liittyä muihin sairauksiin, joten on tärkeää saada eläinlääkärin diagnoosi ja hoito. Munuaisten vajaatoiminta on vakava tila, joka vaatii asianmukaista hoitoa ja valvontaa eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Kyllä, kissa voi kuolla munuaisten vajaatoimintaan. Munuaisten vajaatoiminta on vakava ja etenevä sairaus, joka voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten elektrolyytti- ja nesteiden epätasapainoon, myrkyllisten aineiden kertymiseen kehoon ja elimistön toimintojen heikkenemiseen. Jos munuaisten vajaatoimintaa ei hoideta asianmukaisesti, se voi johtaa kissan kuolemaan. Siksi on tärkeää hakea välittömästi eläinlääkärin apua, jos kissalla epäillään munuaisten vajaatoimintaa. Mitä aikaisemmin sairaus diagnosoidaan ja hoito aloitetaan sitä paremmin voidaan hidastaa sairauden etenemistä ruokavalion avulla.