ragdoll

Vanhan kissan hoito – mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Vanhat kissat ovat arvokkaita perheenjäseniä, joilla on usein paljon elämänkokemusta ja viisautta ja joita monet ihmiset rakastavat syvästi. Vaikka kissat yleensä elävät vain noin 15 vuotta, on joitakin kissoja, jotka elävät paljon pidempäänkin.

Nämä vanhat kissat voivat tarjota perheelleen erityistä iloa ja rakkautta. Vanhojen kissojen hoitaminen vaatii kuitenkin erityistä huomiota ja hoivaa, jotta ne voivat elää mukavaa ja onnellista elämää viimeisinä vuosinaan.

Tässä artikkelissa kerrotaan kissan arvokkaasta vanhenemisesta ja asioista mihin kannattaa kiinnittää huomiota vanhenevan kissan kanssa. Opit myös, kuinka osaat hoitaa ystävääsi viimeisinä vuosina parhaalla mahdollisella tavalla.

Rotukissat ovat yleensä hieman lyhytikäisempiä kuin maatiaiskissat. Ragdoll-kissat ovat kuitenkin pitkäikäisiä ja voivat elää jopa 15-20 vuotta, kun niitä hoidetaan asianmukaisesti ja terveydestä huolehditaan hyvin.

Monet tekijät kuten ruokavalio, liikunta, geneettinen taipumus sairauksiin ja yleinen terveys voivat vaikuttaa kissan elinikään. On myös tärkeää, että ragdoll-kissaa rokotetaan ja madotetaan säännöllisesti, jotta se pysyy terveenä.

Tässä pikalinkit oikeaan kohtaan, jos et halua lukea koko artikkelia:

Kissan vanhetessa on tärkeää kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin. Seuraavaksi viisi tärkeää asiaa, missä iäkäs kissa tarvitsee erityistä huomiota.

 1. Ruokavalio: Vanhempien kissojen ruokavalio on tärkeää valita huolellisesti, jotta ne saavat tarpeeksi ravintoa, mutta eivät liikaa kaloreita. Ruokavalioon voi lisätä ravintolisiä ja vitamiineja.
 2. Liikunta: Vanhempien kissojen liikuntaa on hyvä säädellä, jotta ne eivät rasitu liikaa, mutta pysyvät kuitenkin aktiivisina. Pienet leikit ja kevyt liikunta auttavat kissoja pysymään terveinä.
 3. Lepo: Vanhemmat kissat tarvitsevat enemmän lepoa ja rauhallisia paikkoja levätäkseen. Huolehdi siitä, että kissalle on tarjolla mukava paikka, jossa se voi levätä rauhassa.
 4. Hammashygienia: Vanhempien kissojen hammashygienia on tärkeää pitää hyvänä, sillä niillä on usein enemmän hammasongelmia. Eläinlääkäri voi tarkistaa hampaiden kunnon ja tarvittaessa poistaa hampaita.
 5. Käynnit eläinlääkärillä: Vanhempien kissojen terveydentilaa on tärkeää seurata tarkemmin, joten käyntejä eläinlääkärillä kannattaa tehdä useammin.

Seuraavaksi tarkempaa tietoa kustakin kohdasta erikseen.

Vanhan kissan ruokavalio

Vanhan kissan ruoka täytyy olla sellainen, että se sisältää riittävästi korkealaatuisia proteiineja. Vanhemmat kissat ovat myös alttiimpia kuivumiselle, joten raikasta vettä täytyy olla riittävästi tarjolla. Iäkkäät kissat eivät tarvitse niin paljon kaloreita kuin nuoret kissat. Lue lisää vanhan kissan ravitsemuksen erityistarpeista ja suositukset parhaista ruoista klikaamalla tästä.

Vanhan kissan liikunta

cat

Vanhan kissan liikunta on tärkeää sen fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta. Vanhemmat kissat saattavat olla vähemmän aktiivisia ja tarvitsevat hieman erilaista liikuntaa kuin nuoremmat kissat. Liiallinen liikunta voi olla haitallista, mutta sopiva määrä liikuntaa auttaa kissaa pysymään terveenä ja aktiivisena.

Yksi hyvä tapa pitää vanhempi kissa aktiivisena on leikkiä sen kanssa. Leikkiminen stimuloi kissan mieltä ja antaa sille mahdollisuuden liikkua ja venytellä kehoaan. Kissan lelut, kuten höyhenet, pallot ja nauhat, voivat auttaa pitämään kissan kiinnostuneena ja aktiivisena.

Toinen tapa pitää vanhempi kissa liikkeessä on kannustaa sitä kävelemään tai juoksemaan lyhyitä matkoja. Kissan leikittäminen laserilla tai heittämällä leluja lyhyen matkan päähän voi auttaa kissaa liikkumaan.

On kuitenkin tärkeää huomata, että liiallinen liikunta voi rasittaa kissan niveliä ja lihaksia. On tärkeää seurata kissan käyttäytymistä ja varmistaa, että kissa ei yritä liikkua yli voimiensa. Kissan liikuntaa voidaan myös säädellä sen mukaan, millaisia terveysongelmia sillä on. Esimerkiksi nivelvaivoista kärsivän kissan liikuntaa on hyvä säädellä niin, että kissa ei rasita liikaa niveliään.

Vanhan kissan lepo

ragdoll

Vanhan kissan lepo on erittäin tärkeää sen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Vanhempien kissojen tarve nukkua kasvaa, ja he tarvitsevat enemmän lepoa kuin nuoremmat kissat. Kun kissa nukkuu riittävästi, se auttaa sen kehoa ja mieltä palautumaan ja rentoutumaan.

On tärkeää antaa vanhalle kissalle rauhallinen paikka, jossa se voi nukkua ja levätä ilman häiriöitä. Kissalle on hyvä varata mukava ja pehmeä paikka, jossa se voi tuntea olonsa turvalliseksi ja rentoutua. Usein kissat nukkuvat päivällä, joten kissalle on hyvä varata hiljainen paikka, jossa se voi nukkua häiriöttä.

Kissaa tulee myös säännöllisesti tarkkailla sen unen aikana. Jos kissa nukkuu huomattavasti enemmän kuin tavallisesti, se saattaa olla merkki sairaudesta tai kivuista. Vanhemmat kissat saattavat myös nukkua epätavallisiin aikoihin, joten on tärkeää seurata kissan nukkumistottumuksia.

Kissan unen laatuun vaikuttavat myös kissan ympäristö ja ruokavalio. Kissalle on tärkeää tarjota rauhallinen ympäristö, jossa se voi rentoutua ja nukkua. Ruokavalio vaikuttaa myös kissan unen laatuun, joten kissalle tulisi tarjota ravitsevaa ruokaa, joka auttaa sen kehoa palautumaan ja rentoutumaan.

Vanhan kissan hammashygienia

Vanhan kissan hammashygienia on erittäin tärkeää sen terveyden kannalta. Kun kissa ikääntyy, sen hampaat altistuvat erilaisille ongelmille, kuten plakin ja hammaskiven kertymiselle, ientulehdukselle ja hampaiden menetykselle. Näiden ongelmien estämiseksi on tärkeää huolehtia vanhan kissan hammashygieniasta.

Tärkeä tapa pitää vanhan kissan hampaat terveinä on tarjota sille ravitsevaa ruokaa. Ravitseva ruoka sisältää tarvittavat ravintoaineet, jotka auttavat pitämään kissan hampaat ja ikenet terveinä. On myös hyvä välttää liian kovia tai sitkeitä ruokia, jotka voivat vahingoittaa kissan hampaita.

Lisäksi on tärkeää viedä vanha kissa säännöllisesti eläinlääkärin tarkastukseen. Eläinlääkäri voi tarkistaa kissan hampaiden ja suuontelon kunnon ja tarvittaessa puhdistaa hammaskiven. Eläinlääkärin tarkastus on erityisen tärkeää, jos kissalla on ollut aikaisemmin hammashygieniaan liittyviä ongelmia.

Käynnit eläinlääkärillä

ragdoll cat

Vanhan kissan käynti eläinlääkärillä on erittäin tärkeää sen terveyden kannalta. Vanhemmalla iällä kissa altistuu useammille terveysriskeille, joten säännölliset tarkastukset auttavat tunnistamaan mahdolliset ongelmat ajoissa ja hoitamaan ne ennen kuin ne pahenevat.

Ennen eläinlääkärille menoa on hyvä varmistaa, että kissan rokotukset ja madotukset ovat ajan tasalla. Eläinlääkäri voi myös tarvita tietoja kissan terveyshistoriasta, joten on hyvä pitää kirjaa kissan aiemmista käynneistä eläinlääkärillä.

Kun vanha kissa saapuu eläinlääkärin vastaanotolle, eläinlääkäri tutkii sen huolellisesti. Tarkastuksessa arvioidaan kissan yleiskuntoa, liikuntakykyä, painoa, hampaita, korvia, silmiä, ihoa ja turkkia. Eläinlääkäri voi myös ottaa verikokeita, virtsanäytteitä tai muita näytteitä, jos hän havaitsee jotain epänormaalia kissan terveydessä.

Eläinlääkärikäynnillä voidaan myös keskustella vanhan kissan ravitsemuksesta ja liikunnasta, sekä mahdollisista sairauksista ja hoidoista. Eläinlääkäri voi antaa neuvoja siitä, miten vanhan kissan terveyttä voidaan ylläpitää ja parantaa.

Kissan käynti eläinlääkärillä voi olla stressaava kokemus, joten on tärkeää tehdä kaikki mahdollinen sen helpottamiseksi. Kissan kuljettaminen kuljetushäkissä, rauhoittavien tuoksujen käyttö ja tutun lelun tai pehmeän viltin mukaan ottaminen voivat auttaa kissaa tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.

Vanhan kissan käynti eläinlääkärillä on tärkeä osa sen terveyden ylläpitämistä. Säännölliset tarkastukset auttavat tunnistamaan mahdolliset ongelmat ajoissa ja hoitamaan ne ennen kuin ne pahenevat. Eläinlääkärin kanssa voi myös keskustella kissan ravitsemuksesta, liikunnasta ja terveyden ylläpidosta.

On tärkeää käyttää vanhenevaa kissaa säännöllisesti eläinlääkärissä vaikka sillä ei olisikaan mitään oireita. Kissat ovat nimittäin mestareita peittämään esim. kipua. On oleellisen tärkeää havaita sairaudet ajoissa. Esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnan oireiden ilmenemisen yhteydessä sairaus on jo todella pitkällä.

Kissan eutanasia

Kissan eutanasia on aina vaikea päätös, ja sen tekemiseen tulee suhtautua vakavasti. On tärkeää miettiä kissan elämänlaatua ja kipua sen iästä, sairauksista ja yleisestä terveydentilasta riippumatta.

Seuraavat merkit voivat osoittaa, että kissan eutanasian aika on lähellä:

 • Kipu: Jos kissalla on kroonisia kipuja, eikä niihin auta hoito, kuten lääkitys, eutanasia voi olla humaanimpaa kuin kärsimysten jatkaminen.
 • Liikkumisen vaikeudet: Jos kissa ei enää pysty liikkumaan normaalisti ja vaikuttaa kärsivältä, eutanasia voi olla harkittava vaihtoehto.
 • Syömisvaikeudet: Jos kissa ei syö tai juo tarpeeksi, vaikka sillä olisi ruokahalu, eutanasia voi olla parempi vaihtoehto kuin nälkiintyminen.
 • Toistuvat virtsatietulehdukset: Jos kissalla on usein virtsatietulehduksia, jotka eivät parane hoidolla ja ne aiheuttavat kissalle kipua, eutanasia voi olla harkittava vaihtoehto.
 • Lääkkeiden sivuvaikutukset: Jos kissa kärsii sivuvaikutuksista lääkkeistä, jotka on määrätty hoitoon, eutanasia voi olla humaanimpaa kuin kipujen jatkuminen.
 • Elämänlaatu: Kissat ovat yksilöitä, joiden elämänlaatu on erittäin tärkeä tekijä eutanasian harkitsemisessa. Jos kissa on menettänyt kiinnostuksensa ympäristöönsä, ei enää nauti elämästään tai on jatkuvasti pelokas, eutanasia voi olla parempi vaihtoehto kuin jatkuva kärsimys.

On tärkeää keskustella eläinlääkärin kanssa, kun harkitsee kissan eutanasiaa. Eläinlääkäri voi auttaa arvioimaan kissan tilaa ja auttaa tekemään päätöksen siitä, milloin on oikea aika. On tärkeää muistaa, että kissan eutanasia on vaikea päätös, mutta joskus se voi olla ainoa oikea vaihtoehto, jotta kissa ei tarvitse kärsiä enempää. Se on viimeinen palvelus, minkä voit ystävällesi tehdä.

Vanhan kissan hoitaminen on palkitsevaa

kilpikonnanaamio colourpoint

Vanhojen kissojen hoitaminen voi olla haasteellista, mutta se on myös erittäin palkitsevaa. Kun annat vanhalle kissallesi rakkautta, huolenpitoa ja huomiota, voit auttaa sitä elämään mahdollisimman mukavaa ja onnellista elämää. Vaikka kissan terveys heikkenee vanhetessa, niiden persoonallisuus ja rakastettavuus eivät muutu.

On tärkeää muistaa, että vanhan kissan hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä ja herkkyyttä, mutta kun annat heille tarvittavan huolenpidon, saatat yllättyä siitä, kuinka paljon rakkautta vanha kissasi voi antaa sinulle takaisin. Vanhat kissat ovat usein viisaita ja rauhallisia, ja heillä on paljon annettavaa omistajilleen.

Lopuksi haluan muistuttaa, että vanhat kissat ansaitsevat arvostusta ja rakkautta niin kuin kaikki muutkin eläimet. Vaikka vanhan kissan hoitaminen voi olla haasteellista, se on myös erittäin merkityksellistä ja palkitsevaa. Kissa on perheenjäsen, joka ansaitsee huolenpitoa ja rakkautta loppuun asti.