Lääkkeen antaminen kissalle

Lääkkeen antaminen kissalle

Lääkkeen antaminen kissalle on helpommin sanottu kuin tehty! Todennäköisesti jokainen kissanomistaja joutuu tämän tekemään ja se on todellakin taitolaji. Tämä spektaakkeli tarjoaa enemmän draamaa kuin saippuasarja ja enemmän käänteitä kuin jännitysromaani. Kissa ei ymmärrä, että tarkoitat sen parasta ja niinpä se tekee kaikkensa luikerrellakseen tilanteesta keinolla millä hyvänsä. Mutta kun opettelee miten lääke kannattaa antaa ei se sitten loppujen lopuksi niin vaikeaa olekaan.

Vinkkejä ja temppuja lääkkeen salaamiseksi herkkujen sekaan

Kissat ovat  todellakin taitavia lääkkeiden välttelijöitä, mutta onneksi on olemassa keinoja, joiden avulla voit helpottaa tabletin antamista lemmikillesi. Yksi tehokas tapa on sujauttaa tabletti kissan herkkujen sekaan, jolloin lääkkeen nieleminen tapahtuu huomaamatta (jos tapahtuu)…

Varmista, että sinulla on kissallesi sopivia herkkuja, joita voit käyttää lääkkeen salaamiseen. Valitse sellaisia herkkuja, jotka ovat tarpeeksi pehmeitä ja helposti muovattavia. Esimerkiksi makupalat, pehmeät lihapalat tai kissanmaitoherkut voivat toimia hyvin. Katso tästä parhaat kissanherkut.

Kun sinulla on herkut valmiina, aloita lääkkeen antaminen sekoittamalla tabletti murskattuna tai jauhettuna. Voit käyttää apuna pientä morttelia tai pillerimurskainta, jotta saat lääkkeen hienonnettua tarpeeksi pieneksi.

tabletin antaminen kissalle

Sitten tulee taikatemppu: Ota pieni palanen herkkua ja muotoile se sormillasi litteäksi. Aseta jauhettu lääke tai tabletin palanen herkun päälle ja sulje herkku huolellisesti, jotta lääke jää piiloon. Näin kissa ei aavista mitään ja luulee syövänsä vain herkkua.

Tarjoa lääkkeellinen herkku kissalle ja seuraa tarkasti, että se syö sen kokonaan. Joissakin tapauksissa voit joutua tarjoamaan useita lääkeherkkuja peräkkäin varmistaaksesi, että kissa saa koko lääkeannoksen. Muista kuitenkin olla liiallisesti stressaamatta kissaasi, jotta prosessi sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Tabletin antaminen kissalle

Tabletin antaminen kissalle voi tuntua haastavalta tehtävältä. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua hallitsemaan tilannetta ja antamaan tabletteja kissallesi ammattilaisen tavoin.

Suosittelen, että leikkaat kissan kynnet ensin varmuuden vuoksi. Silloin sinulla on pienempi vaara saada naarmuja, jos kissa pääsee kiemurtelemaan irti kynsiään käyttäen.

Lääkkeen antaminen kissalle

Ota kissa syliisi tai aseta se mukavaan ja rauhalliseen paikkaan. Puhu rauhallisella äänellä ja anna sille rauhoittavaa rapsuttelua ennen toimenpidettä. Itse nostan kissan pöydän reunalle takaosa itseäni vasten niin ettei se pääse peruuttamaan pois. Halutessasi voit kietaista kissan ympärille pyyhkeen.

Kun kissa on rentoutunut avaa kissan suu varovasti suupieliä painellen. Pudota tai laita tabletti kissan suuhun mahdollisimman syvälle ja muista varoa samalla sormiasi ettei kissa pääse puremaan.

Sulje kissan suu ja pidä sitä hetki kiinni. Voit pitää leukaa varovasti ylhäällä muutaman sekunnin ja hieroa varovasti kurkkua ja varmistaa, että se varmasti nielaisee tabletin.

Kun päästät kissan irti katso ettei se pudota tablettia ulos suustaan. Kissat ovat nimittäin siinäkin mestareita!

Halutessasi voit käyttää tablettien antamiseen suunniteltua pilleripuristinta. Aaseta tabletti pilleripuristimen kärkeen tai pillerikapseli puristimen sisälle. Avaa kissan suu varovasti käsilläsi ja aseta pilleripuristimen kärki syvälle suuhun kissan kielen juureen. Painele puristinta varovasti vapauttaaksesi tabletin.

Lopuksi, tarjoa kissalle palkintona herkkupala tai anna sille kehuja ja rakkautta onnistuneesta lääkkeen antamisesta. Tämä auttaa luomaan positiivisen mielleyhtymän lääkkeen ottamiseen ja tekee siitä helpompaa tulevaisuudessa.

Pyri tekemään kaikki nuo toimenpiteet rauhallisesti ja ammattilaisen ottein. Kissat niin kuin muutkin eläimet ovat mestareita vaistoamaan mielialasi eli jos stressaat ja jännität lääkkeen antamista se voi olla entistäkin haasteellisempaa. Joten yritä ottaa rennosti tämäkin haaste!

Itse olen joskus antanut pienen tabletin niin, että olen murskannut sen ja liottanut pienessä ruiskussa pienessä vesimäärässä. Sitten olen ruiskuttanut liuoksen kissan suuhun. Jos annat tabletin näin muista varmistaa, että lääke on varmasti liuennut kunnolla ja sekoita vielä ennen antamista. Katso ettei murusia jää ruiskun pohjalle.

Muista, että kärsivällisyys ja rauhallisuus ovat avainasemassa tabletin antamisessa kissalle. Jos kissasi vastustaa edelleen lääkkeen ottamista, älä epäröi pyytää apua eläinlääkäriltä. He voivat tarjota lisäohjeita tai suositella vaihtoehtoisia lääkemuotoja, kuten nestemäisiä tai purutabletteja, jotka voivat olla helpommin annettavissa.

Lopuksi, muista aina palkita ja hemmotella kissaasi sen rohkeudesta ja yhteistyöstä. Pienet herkut, hellät sanat ja leikkihetket auttavat vahvistamaan suhdettanne ja tekevät lääkkeen antamisesta vähemmän stressaavan kokemuksen teille molemmille.