automatka kissan kanssa

Kissan kanssa matkustaminen

Moni kissanomistaja varmaan pohtii asiaa voiko kissan ottaa mukaan matkalle vai olisiko parempi etsiä sille hyvä hoitopaikka matkan ajaksi. Kissan voi ottaa aivan hyvin mukaan matkalle, jos niin haluat. Toki matka on silloin erilainen kuin ilman kissaa, mutta todennäköisesti hyvällä tavalla erilainen. Onhan silloin rakas perheenjäsen mukana. Jos aikomuksesi on ottaa kissa mukaan matkalle siihen kannattaa alkaa valmistautumaan ajoissa, jolloin matkasta tulee miellyttävämpi sekä sinulle että kissallesi. Kiertomatkoille tai kiireisille työmatkoille ei ole hyvä ottaa kissaa mukaan. Myös ulkomaan matkojen osalta kannattaa käyttää harkintaa. Mutta Suomessa matkustaminen kissan kanssa lomakohteeseen ja siellä ajan viettäminen ei todellakaan ole mikään ongelma. Muistathan tarkistaa, että majapaikkaasi voi tulla lemmikin kanssa. Tässä artikkelissa kerron asioita, mitkä sinun kannattaa huomioida matkaa valmistellessasi.

Kissan kuljetuslaatikko

Kissalle helpointa ja turvallisinta on matkustaa sen omassa kuljetuskopassa. Kunnollisen kuljetuskopan ostaminen ja siihen tutustuttaminen on tärkeää jo siksikin, että jossain vaiheessa teille tulee käyntejä eläinlääkärille. Kissan matkustaminen kuljetuskopassa on turvallisinta sekä kissalle että kanssamatkustajille ja varmasti paras vaihtoehto auto- tai junamatkoille. Jos tarkoituksesi on matkustaa lentokoneessa kissan kanssa kuljetuskopan tulee vastata lentoyhtiön vaatimuksia.

Kuljetuskopan kokoon ja laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Kopan tulee olla kissalle riittävän iso. Automatkoilla olisi hyvä, että kuljetuskopan saa kätevästi kiinnitettyä turvavöihin. Älä missään nimessä päästä kissaa vapaaksi matkan aikana. Autossa irrallaan oleva kissa voi aiheuttaa vaaratilanteen kuskia häiritessään.

Aloita kissan tutustuttaminen kuljetuskoppaan jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tuo se huoneeseen, missä kissasi viettää mielellään aikaa. Laita koppaan sen herkkuja niin että kissa oppii mieltämään kopassa oleilun johonkin miellyttävään asiaan. Kun huomaat, että kuljetuskoppa on tullut kissallesi miellyttäväksi tutuksi paikaksi on aika aloittaa harjoittelu matkustamiseen lyhyillä matkoilla.

Käy ajamassa kissan kanssa ensin pieniä automatkoja ja pidennä matkaa vähitellen. Vältä matkalla äänekästä radion kuuntelua ja kaikkea, mikä voisi pelästyttää kissaa. Juttele sille rauhoittavalla äänellä. Älä koskaan laita häkkiä suljettuun tavaratilaan. Jos teette tulevan matkanne linja-autolla tai junalla harjoittele kissan kanssa niillä ensin lyhyitä matkoja ja sitten vähän pidempiä. Pyri tekemään matka kissallesi mahdollisimman miellyttäväksi ja turvalliseksi.

Tästä pääset lukemaan artikkelin kissan parhaista kuljetuslaatikoista.

Kissan matkapahoinvoinnin ja stressin ennaltaehkäisy

Kissa voi voida matkalla pahoin ja matka on todennäköisesti sille ainakin ensimmäisillä kerroilla iso stressin aihe. Kissan stressiä voit mahdollisesti helpottaa feromonisuihkeilla. Huomaathan, että niiden käyttö kannattaa aloittaa jo monta päivää ennen suunniteltua matkaa, jos aiot niitä käyttää.

Jos tiedät kissasi voivan pahoin matkalla sinun kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin ennen matkaa ja pyytää häneltä neuvoja, että matkanne sujuisi mahdollisimman hyvin. Kissalle ei kannata antaa isoa ateriaa juuri ennen matkaa. Tyhjällä vatsalla matkustaminen sujuu todennäköisesti paremmin.

Kissan stressin ja matkapahoinvoinnin oireita voivat olla esim. läähättäminen, oksentelu, kuolaaminen, huulien lipominen, tarpeiden teko ja äänekäs hätäinen naukuminen.

Kissan kanssa ulkomaille

Ulkomaan matkoja varten kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin sekä kohdemaan että mahdollisten kauttakulkumaiden kissan tuontiin ja vientiin liittyvät ehdot ja erityiset määräykset. Kissan kanssa ulkomaille matkustamiseen tarvitaan vähintään lemmikkieläinpassi, mikrosiru ja rabiesrokote.

Muistathan pitää huolen, että kissasi rokote on varmasti voimassa ja ottaa mahdollisen tehosteen riittävän ajoissa ennen matkaa. Kannattaa myös neuvotella eläinlääkärin kanssa, tarvitseeko kissasi jotain ennaltaehkäisevää lääkitystä ulkomailla olevien mahdollisten loisten varalta.

Kissan varusteet matkalle

Pakkaa kissalle matkalle mukaan oma laukku ja laita sinne ainakin seuraavat jutut:

  • Omaa tuttua märkäruokaa ja raksuja
  • Ruoka- ja vesikuppi
  • Kissanhiekkaa
  • Hiekkalapio
  • Muovipusseja
  • Lempiherkkuja
  • Lempileluja
  • Harja ja kampa
  • Mahdolliset lääkkeet
  • Valjaat, jos aiot ulkoilla kissan kanssa

Muistathan ottaa mukaan myös kissanvessan lomakohteeseen sekä mahdollisesti pienen vessan automatkalle. Lisäksi kannattaa pakata mukaan viltti tai jokin tuttu vaate, minkä päällä kissasi tykkää nukkua tai vaikkapa kodin hajuja sisältävä päiväpeitto. Jos mahdollista ota mukaan myös pieni raapimapuu, koska se voi suojella lomapaikan sohvaa ja muita kissalle houkuttelevia kohteita.

Sinä tunnet kissasi parhaiten ja tiedät, onko matka sille paha stressin paikka vai nauttiiko se matkasta kanssasi. Jos tiedät, että kissasi ei pahemmin tykkää matkoista niin harkitse sen jättämistä hyvälle luotettavalle hoitajalle matkasi ajaksi.