Kissanpentu ja vanhempi kissa

Moni varmaan haaveilee kissanpennun ottamisesta kaveriksi vanhemmalle kissalle. Tai jos kissasi ei ole niin vanhakaan, mutta yksinäinen niin kannattaa miettiä vaihtoehtoa, että ottaisit sille kaverin. Itse otin uuden pennun kissatalouteen ja kaikki sujui hyvin. Tämän omakohtaisen kokemukseni voit lukea klikkaamalla tästä. Omat kissani ovat rodultaan ragdolleja ja kaikki ovat samalta kasvattajalta. Ne ovat sosiaalisia kissoja ja kasvattajan luona tottuneet isoon laumaan. Todennäköisesti siksi kaikki sujui meillä ilman ongelmia. Nyt haluan kertoa paljon ”virallisia” neuvoja ja vinkkejä, miten kissat kannattaa tutustuttaa toisiinsa ja mitä siinä tilanteessa kannattaa tietää kissojen käyttäytymisestä.

Kissan ikä ja luonne

Kissanomistajat haluavat kissoilleen tietenkin parasta ja tosiasia on, että kissat kaipaavat seuraa. Ainakin useimmat kissat eli tietenkin on poikkeuksia niin kuin meissä ihmisissäkin. Mutta useimmat kissat viihtyvät toistensa seurassa. Kissan ikä ja luonne kannattaa kuitenkin ottaa huomioon. Jos kissa on jo kovin iäkäs ja ollut koko ikänsä talon ainoa kissa uuden vauhdikkaan pennun tulo voi olla sille stressaava asia.

Kannattaa muistaa, että kissat ovat tapojensa orjia. Parasta olisikin, että talon kissa olisi vielä suhteellisen nuori pennun tullessa taloon niin sopeutuminen sujuisi todennäköisesti paremmin. Nuoret kissat ovat luonteeltaan joustavampia kuin vanhat kissat ja siksi nuoriso onkin helpompi tutustuttaa toisiinsa ja saada hyväksymään uusia kavereita.

Myös kissan luonne kannattaa ottaa huomioon kaveria miettiessä. Jos kissasi on rauhallinen niin parasta olisi, jos myös uusi tulokas olisi luonteeltaan rauhallinen. Jos taas omistat vauhdikkaan kissan niin temperamenttinen kaveri varmaan sopisi sille oikein hyvin. Sille olisi paljon iloa kaltaisestaan seurasta.

Montako kissaa?

Tärkeintä on, että samassa taloudessa asuvat kissat tulevat hyvin toimeen keskenään oli niitä sitten kuinka monta vain. Sinä tunnet parhaiten oman kissasi ja sen luonteen. Onko se rauhallinen ja omissa oloissaan viihtyvä vai kaipaako se kenties selvästi lajitovereitaan? Onko se ehkä tylsistynyt ja keksii siksi kaikenlaista sinun kannalta ikävääkin tekemistä? Olisiko kissallesi hyväksi rauhallinen kaveri vai vauhdikas leikkikaveri? Tai ehkä kaksi pientä pentua seniorin iloksi niin että pennut leikkisivät keskenään vanhusta liikaa häiritsemättä?

Kissan rotu

Saman rotuisilla kissoilla on suurempi todennäköisyys tulla helpommin toimeen keskenään kuin eri rotuisilla. Jos kissat ovat vieläpä samalta kasvattajalta ja ehkä jopa sukulaisia keskenään niin sopeutuminen voi sujua hyvinkin helposti. Minulla oli tällainen tilanne. Kissasisarukset ovat tietenkin kaikkein paras vaihtoehto, koska ne ovat kasvaneet samanlaisissa olosuhteissa. Itselläni on nyt kolme ragdollia, jotka olen kaikki ottanut eri aikoina.

Ikäerot ovat kuitenkin aika pienet: tällä hetkellä kissat ovat 3-vuotias poika, 2-vuotias tyttö sekä puolivuotias poika. Kaksi ensimmäistä ovat sukua keskenään. Klikkaamalla tästä pääset lukemaan artikkelin, missä kerron omakohtaisen kokemuksen, kun pentu muutti taloon. Ragdollit ovat erittäin seurallisia ja varmaankin yksi helpoimmista roduista, missä tulokas hyväksytään nopeasti.

Kuinka valmistaudut uuden kissan tuloon?

Useamman kissan talous ei periaatteessa ole sen kummempi kuin yhden kissan talouskaan. Ainoa ero on, että kaikkia asioita tulee olla enemmän kuin yhden kissan aikana. Vessoja kannattaa olla vähintään yhtä monta kuin kissojakin, mielellään yksi ylimääräinen.

Raapimapuita kannattaa olla useampi sekä tietenkin myös ruokakuppeja, että kaikille varmasti riittää. Hyvä olisi myös, että kissat voisi alussa pitää erillä toisistaan esimerkiksi eri huoneissa. Tämä on hyvä järjestää varsinkin silloin, jos kissoilla ei ole mahdollista tutustua toisiinsa aiemmin.

Lue tästä artikkelit parhaista kissanvessoista ja parhaista raapimispuista.

Itselläni oli siitä onnekas tilanne, että entiset kissani tutustuivat pentuun jo ollessaan kasvattajan luona hoidossa, joten ne olivat tuttuja pennun muuttaessa kotiin. Valitse rauhallinen ajankohta, kun tuot uuden pennun kotiin. Älä tee tätä esim. juhlapyhinä, jos talo on täynnä vieraita ja hälinää. Varaa itsellesi muutama vapaapäivä, että voit olla pennun kanssa ja seurata sen sopeutumista kodin arkeen.  

Ensikohtaaminen

Kissojen ensikohtaamisessa omistajan on tärkeää pysyä rauhallisena ja seurata tilannetta. Uuden tulokkaan näkökulmasta kaikki on uutta ja entisen kissan näkökulmasta hänen reviirilleen on tullut uusi asukas. Anna kissoille tarpeeksi tilaa ja rauhaa tutustua toisiinsa. On aivan normaalia, jos kissat sähisevät, murisevat, pörhistävät häntää tai nostavat tassua varoittavasti pystyyn. Älä puutu tilanteeseen.

Varmista, ettei tapahdu mitään yllättävää tai sellaista, että kissat tuntisivat joutuneensa ahtaalle. Jos kissat ovat kasvaneet sosiaalisiksi ja niillä on terve psyyke mitään ongelmia lajitoverin kohtaamisessa ei tavallisesti synny. Todennäköisesti ne ovat uteliaita toisiaan kohtaan. Anna kissojen ohjata tilanteen kehittymistä ja puutu siihen vain hätätapauksessa. Todennäköisesti sellaista ei tulekaan vaan kaikki menee hyvin.

Mitä rauhallisemmin tutustuttamisen tekee sitä todennäköisempää on, että mitään ongelmia ei tule. Silittele molempia kissoja vuorotellen, jolloin silittämisen tuoma miellyttävä kokemus yhdistyy vieraan kissan hajuun.

Mahdollinen ongelmatilanne

Ongelmatilanne syntyy, jos joku kissoista reagoi vihamielisesti. Sähinä, murina tai tassun nostaminen varoitukseksi eivät ole vihamielistä reagointia. Sen sijaan hyökkääminen on. Entinen kissasi voi puolustaa reviiriään tai tulokas hyökätä peloissaan. Älä missään nimessä mene erottamaan tappelevia kissoja paljain käsin vaan käytä erottamiseen esim. ääntä lyömällä kädet yhteen ja huudahtamalla tai käyttämällä vesisuihkepulloa. Sellainen minulla oli ensimmäisinä päivinä valmiina, kun uusi pentu tuli meille, mutta sitä ei koskaan tarvittu.

Jos tällainen yhteenotto tapahtuu erota kissat ja anna tilanteen rauhoittua päivän pari. Kissoja ei saa rangaista hyökkäämisestä, koska se on niille stressaava tilanne. Yritä sitten uudelleen vaikka ruoka-aikana niin että laitat ruokakupit tai herkkuja lattialle vierekkäin. Silloin ne keskittyvät syömiseen. Todennäköisesti kissat tottuvat toisiinsa eivätkä enää koe toisiaan uhkaaviksi ja näin yhteiselo lähtee sujumaan rauhallisesti. Niistä voi tulla parhaat ystävykset tai ne ainakin oppivat sietämään toisiaan.  

Lopuksi

Kissoja ei voi pakottaa pitämään toisistaan niin kuin ei ihmisiäkään. Kun ruoasta tai rauhallisista nukkumapaikoista ei tule kilpailua kissat oppivat hyväksymään toisensa ennemmin tai myöhemmin ja parhaassa tapauksessa niistä tulee elinikäiset ystävät toisilleen.