miksi kissa puree

Miksi kissa puree?

Kissat ovat salaperäisiä olentoja, joiden käyttäytymisessä on monia mielenkiintoisia piirteitä. Yksi tällainen käytösmalli, joka voi välillä hämmentää kissanomistajia, on kissan pureminen. On tärkeää ymmärtää, että kissan puremisella on erilaisia syitä ja sen taustalla voi olla sekä fyysisiä että käyttäytymiseen liittyviä tekijöitä. Tässä artikkelissa tarkastelemme syitä siihen, miksi kissa puree ja tarjoamme joitain vinkkejä siitä, miten käsitellä tätä käytösongelmaa.

Tässä pikalinkit sinua kiinnostavaan kohtaan:

Luontainen käyttäytyminen

Kissan pureminen juontaa juurensa sen luontaiseen käyttäytymiseen. Kissat ovat alkuperältään petoeläimiä ja niiden hampaat ja kynnet ovat tärkeä osa niiden selviytymistä luonnossa. Vaikka lemmikkikissat ovat kesyyntyneet niiden petoeläinvaistot ovat edelleen vahvasti läsnä.

Kissan pentuna pureminen on osa sen leikkiä ja harjoittelua. Pienet pennut leikkivät keskenään puremalla toisiaan ja harjoittelevat samalla tulevia metsästystaitojaan. Tämä on normaalia käyttäytymistä, mutta kasvaessaan kissan on tärkeä oppia hillitsemään puraisujaan ihmisten kanssa leikkiessään.

On myös hyvä pitää mielessä, että kissa voi puraista refleksinomaisesti, jos se säikähtää tai tuntee olonsa uhatuksi. Tämä on luontainen tapa suojella itseään ja se voi tapahtua tilanteissa, joissa kissa kokee olonsa epävarmaksi tai pelokkaaksi.

Vaikka kissan pureminen voi olla luonnollinen käyttäytymismuoto, on tärkeää opettaa kissalle sopivat rajat ja käytöstavat ihmisten kanssa.

Pureminen osana kissan kielenkäyttöä

Kissat käyttävät erilaisia keinoja kommunikointiin omistajansa ja muiden kissojen kanssa ja pureminen voi olla yksi näistä keinoista. Kissat voivat käyttää puremista ilmaistakseen erilaisia viestejä ja asettaakseen omia rajojaan.

Usein kissan pureminen on leikillistä ja pehmeää ja se voi tapahtua esimerkiksi leikin aikana. Tällainen pureminen on yleensä lempeää ja ei aiheuta vahinkoa. Se on tapa, jolla kissa ilmaisee tyytyväisyyttään ja nautintoaan.

kissan pureminen

Joskus kissan pureminen voi olla voimakkaampaa tai kivuliasta. Tällainen pureminen voi olla tapa ilmaista epämukavuutta tai ahdistusta. Kissat voivat käyttää puremistaan varoitusmerkkinä ja vetämään rajaa toisen henkilön tai kissan kanssa. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää kunnioittaa kissan rajoja ja antaa sille tilaa.

On myös tärkeää huomata, että pureminen voi olla kissan tapa kommunikoida tarpeistaan, kuten halusta leikkiä, syödä tai saada huomiota. Kissat voivat purra kevyesti esimerkiksi hihasta tai jaloista osoittaakseen haluaan.

Ymmärtämällä kissan tapaa kommunikoida ja vetää rajojaan voimme paremmin tulkita sen puremista.

Pelko ja epämukavuus puremisen taustalla

Kissan pureminen voi olla myös reaktio pelkoon, stressiin tai epämukavuuteen. Kissat ovat herkkiä olentoja ja erilaiset tilanteet voivat aiheuttaa niille ahdistusta tai epävarmuutta, mikä voi johtaa puremiseen.

Esimerkiksi jos kissa kokee olonsa uhatuksi tai pelkää, se saattaa reagoida puremalla. Tämä voi tapahtua esimerkiksi vieraiden ihmisten, muiden eläinten tai äkillisten äänien aikana. Pelko voi myös aiheuttaa aggressiivista käytöstä, johon pureminen voi liittyä.

Stressaavat tilanteet, kuten muutto uuteen ympäristöön, eläinlääkärikäynnit tai kotitalouden muutokset, voivat myös laukaista kissan puremisen. Kissat ovat herkkiä muutoksille ja saattavat käyttää puremista keinona ilmaista stressiään tai epämukavuuttaan.

Jos kissa kokee kipua tai epämukavuutta esimerkiksi terveysongelmien, haavojen tai tulehdusten vuoksi, se saattaa reagoida puremalla. Kipu voi aiheuttaa kissalle ärtymystä ja heikentää sen kärsivällisyyttä, mikä voi johtaa aggressiiviseen käytökseen, mukaan lukien pureminen.

kissan pureminen

On tärkeää tunnistaa kissan reaktiiviset puremiset ja yrittää selvittää niiden syitä. Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset terveysongelmat.

Käyttäytymisongelmat puremisen taustalla

Kissan pureminen voi myös johtua käyttäytymisongelmista ja huonosti opituista käytöstavoista. Kissojen sosiaalistaminen ja käytöksen opettaminen ovat tärkeitä osia niiden kasvatuksessa ja jos näitä osa-alueita on laiminlyöty, se voi ilmetä puremisena.

Jos kissanpentu ei ole saanut riittävästi sosiaalistamista ja leikkiä pentuna, se saattaa kehittää huonoja tapoja, kuten liian aggressiivista leikkiä ja purra liian kovaa. Tällainen käytös voi jatkua aikuisuuteen asti, ellei sitä korjata asianmukaisella koulutuksella.

Jos kissa on tottunut saamaan huomiota tai palkintoja puremisesta, se voi oppia käyttämään puremista keinona saada haluamaansa. Tällainen vahvistettu käytös voi olla vaikea korjata, mutta se on mahdollista kärsivällisen koulutuksen avulla.

Myös leikkimisen liiallinen kiihkeys voi johtaa puremiseen. Jos kissan kanssa leikitään aggressiivisesti tai liian kovaa, se saattaa vastata puremalla. On tärkeää tarjota kissalle sopivia ja turvallisia leikkimahdollisuuksia, jotta puremisesta tulee hallitumpaa.

Käytösongelmien korjaaminen vaatii usein aikaa, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Positiivinen vahvistaminen ja oikeanlainen koulutus voivat auttaa muokkaamaan kissan käytöstä ja vähentämään puremista. Kissan herkkuja kannattaa käyttää palkitsemaan käytöksen paranemista. Lue artikkeli kissan parhaista herkuista.

Ennaltaehkäisy ja koulutus: Miten vähentää kissan puremista?

Tässä joitain vinkkejä ja strategioita, jotka voivat auttaa vähentämään kissan puremista ja edistämään positiivista käyttäytymistä.

Sosiaalistaminen ja varhainen koulutus: Aloita kissanpentusi sosiaalistaminen varhaisessa vaiheessa. Tarjoa sille paljon positiivisia kokemuksia eri tilanteissa, ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Tämä auttaa kissaa oppimaan sopivia käytöstapoja ja vähentää pelkotiloja, jotka voivat johtaa puremiseen.

Kärsivällinen leikki: Leiki kissan kanssa kärsivällisesti ja tarjoa sille sopivia leluja ja kiipeilypuita. Vältä liian kovaa tai aggressiivista leikkiä, joka voi kannustaa puremiseen. Jos kissa puraisee liian kovaa leikin aikana, lopeta leikki välittömästi ja siirry pois kissan lähettyviltä osoittaen, että puremisella ei saavuteta haluttuja tuloksia.

kissan pureminen

Oikea ympäristö ja virikkeet: Varmista, että kissallasi on turvallinen ja stimuloiva ympäristö. Tarjoa sille runsaasti virikkeitä, kuten kiipeilypuita, raapimispaikkoja ja interaktiivisia leluja. Näin kissa voi purkaa energiaansa ja tyydyttää luontaisia tarpeitaan ilman tarvetta purra tai näykkiä.

Positiivinen vahvistaminen ja koulutus: Käytä positiivista vahvistamista palkitsemalla kissaa

toivotusta käytöksestä. Käytä herkkuja, kehuja ja leikkejä kannustimina. Vältä rankaisemista tai fyysistä kuritusta, koska se voi aiheuttaa pelkoa ja lisätä aggressiivista käyttäytymistä.

Tarvittaessa ammattilaisen apu: Jos kissan pureminen jatkuu tai on vakavaa, on suositeltavaa kääntyä eläinlääkärin tai eläinkäyttäytymisen asiantuntijan puoleen. He voivat arvioida tilannetta, tarjota lisäneuvoja ja suunnitella tarvittavan koulutuksen tai käyttäytymisterapian kissallesi.

Kissan puremisen käsitteleminen vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Jatkuvalla harjoituksella ja positiivisella lähestymistavalla voit auttaa kissaasi oppimaan sopivia käytöstapoja ja vähentämään puremista.

Onko kissan purema vaarallinen?

Kissan purema voi olla vaarallinen, vaikka se saattaa aluksi vaikuttaa pieneltä tai vähäpätöiseltä vammalta. Kissan hampaat voivat aiheuttaa syviä ja tuskallisia puremajälkiä, jotka voivat tulehtua tai aiheuttaa muita komplikaatioita.

Yksi merkittävä riski kissan puremassa on infektio. Kissan suussa on bakteereita, joista jotkut voivat aiheuttaa infektion ihmisen iholle. Jos puremajälkeä ei puhdisteta ja hoideta asianmukaisesti välittömästi infektioriski kasvaa. Infektio voi johtaa punoitukseen, turvotukseen, kipuun ja jopa vakavampiin komplikaatioihin, kuten absessiin tai verenmyrkytykseen.

On suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon, jos kissan purema aiheuttaa huomattavaa kipua, syvää haavaa, tulehdusta tai muita merkkejä infektiosta. Lääkäri voi arvioida haavan vakavuuden, puhdistaa sen asianmukaisesti, määrätä tarvittavat antibiootit ja antaa ohjeita jatkohoidosta.

Kissan pureminen

Jos kissan purema tapahtuu villikissalta tai tuntemattomalta kissalta, on tärkeää ottaa yhteys terveydenhuoltoalan ammattilaiseen mahdollisimman nopeasti. Tällöin voidaan harkita tarvittavia toimenpiteitä, kuten rabiesrokotetta tai muita ennaltaehkäiseviä hoitoja.

Vaikka kissan purema voi olla vaarallinen, on tärkeää huomata, että suurin osa kissanpuremista ei aiheuta vakavia komplikaatioita. Asianmukaisella hoidolla ja hygieniatoimenpiteillä voidaan vähentää infektioriskiä ja varmistaa nopea toipuminen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kissa voi purra, kun se haluaa ilmaista, että sille riittää tietty määrä silittämistä tai haluaa rajoittaa kosketuksen aluettaan. Kissa pyrkii vetämään henkilölle rajojaan ja ilmaisemaan, että se haluaa olla rauhassa.

On tärkeää oppia lukemaan kissan antamia hienovaraisia merkkejä, että nyt silitys riittää. Näitä ovat esim. vartalon jännittyminen, pään äkkinäinen kääntäminen, korvien kääntyminen taaksepäin, matala naukuminen ja hännän nopea viuhtominen.

Kyllä, kissa voi purra eri syistä, kuten leikkiessään, ilmaistakseen epämukavuutta tai puolustautuakseen.

Kissan pureminen toista kissaa niskasta liittyy usein sosiaaliseen hierarkiaan ja valta-asemaan. Purenta niskasta on tapa osoittaa dominanssia ja vahvuutta. Se voi tapahtua esimerkiksi taistelutilanteissa, kun kissat yrittävät vakiinnuttaa hierarkiaa tai selkeyttää reviirirajojaan. Tämä käytös liittyy kissan luontaisiin petoeläinvaistoihin ja tarpeeseen osoittaa hallitsevuutta muiden kissojen suhteen.