Päivä ragdollien kanssa

Kaksi kissaa – kaksi samanlaista päivää? No ei ihan! Kyllä jokaiseen päivään löytyy ainutlaatuisia tilanteita ja makeiden naurujen paikkoja vaikka osa asioista toistuukin rutiinilla päivästä toiseen.  Kissani viettävät yön omassa huoneessaan, että muu perhe voi nukkua. Ensimmäisen ragdollini kanssa tätä ei tarvinnut tehdä. Sillä oli pääsy kaikkiin huoneisiin eikä se koskaan pentuaikoja lukuun ottamatta häirinnyt nukkujia. Mutta nykyisten kissojen kanssa tämä ei onnistu. Ensimmäisen puolen vuoden aikana asia selvisi, kun yöllä tuli herätys monta kertaa kissan hypätessä täysillä vatsan päälle. Menihän se jotenkin pentuaikana, mutta kun sama jatkui aikuisenakin niin päädyimme siihen, että lapset viettävät yön lastenhuoneessa. Kun ovi aamuisin avataan kissojen luonteet tulevat jälleen esille. Vanhempaa kissaani Aatua täytyy hoitaa ja silitellä ja jutella kun taas nuorempi Iita juoksee ohi tarkistamaan näkyisikö keittiön ikkunasta jotain mielenkiintoista.  Niinpä – sylivauva Aatu ja itsenäinen Iita.

Aamu alkaa aamupalalla. Kuivaruokaa kissoilla on tarjolla koko ajan, mutta märkäruokaa annan kahdesti päivässä aamuin illoin. Molemmat tietävät, mitä tarkoittaa kun huudan aamupalalle. Käymme yhdessä pesemässä vesikupin ja vaihtamassa raikkaan veden. Iita rakastaa hanasta juoksevaa vettä ja seuraa melkein nenä kiinni siinä toimenpidettä. Rutiiniksi on myös muodostunut, että hän juo vettä välittömästi ja minä palvelijana pidän kuppia hänen edessään. Märkäruokia meillä menee tällä hetkellä kolmenlaista. Ne ovat varmoja valintoja ja maistuvat. Täytyy sanoa, että on kiva antaa sellaista ruokaa, joka maistuu ja kuppi tyhjenee. Ensimmäinen ragdollini oli niin nirso, että suurin osa ruoasta meni aina vessanpönttöön oltuaan päivän tarjolla. Meillä käytetyt ja erittäin hyväksi havaitut ruoat tällä hetkellä ovat Almo Naturen tonnikala & kana, Almo Naturen tonnikala & sardellinpoikaset sekä Miamorin tonnikala & rapu ja kana & tonnikala. Eli meillä maistuu siis kaikki, missä on tonnikalaa!

Aamupalan jälkeen yleensä alkaa hurja aamuhepuli. Siinä on kyllä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Olen niin tyytyväinen, että minulla on kaksi kissaa, koska on aivan huippua katsella niiden juttuja. Meillä pääsee huoneissa juoksemaan ympyrää, kun varsinkin kesäisin kaikki ovet ovat auki, joten vauhti on joskus aivan huimaa. Välillä Iita törmää innoissaan seinään, mutta se ei menoa haittaa. Joskus molemmat juoksevat itsensä aivan uuvuksiin. Kiva leikki on myös toisen kyttääminen. Aatu menee kulman taakse ja odottaa kunnes Iita kävelee ohi ja hyppää siitä kimppuun.

Suurin osa päivästä menee nukkuessa. Kyllä niillä riittääkin unta. Hauskaa ovat paikat, missä ne nukkuvat. Paras paikka on lattialla juuri siinä kohdassa, missä ne varmasti ovat eniten tiellä. Siis keskeinen paikka, mistä voi tarkkailla talon tapahtumia. Ragdollien luonteen piirteisiinhän kuuluu, että se on sinun mukana aivan joka paikassa. Edes vessassa ei voi käydä yksin. Pitää niin paikkansa! Hyvä nukkumapaikka on myös korkealla kaapin päällä ja vähintään yksi jalka tai pää putoamassa hurjan näköisesti reunan yli. Päivään kuuluu myös tapahtumien tarkkailua ikkunasta. Keittiön ikkunasta näkyy lintuja ja pihan tapahtumia. Olohuoneen ikkunasta näkyy tielle. Päivän aktiviteetteihin kuuluu myös yritystä päästä livahtamaan yläkertaan, kun joku avaa varomattomasti oven. Suuri osa päivästä menee myös turkin puhdistamiseen sekä itseltä että toiselta.

Yksi päivän kohokohdista kesällä on käynti ulkona. Käytän kissat vuorotellen ulkona, koska aivan varmasti molemmat haluavat pihalla mennä eri suuntiin. Kysyessäni ovella kumpi lähtee ensin ulos saan aikaan innokkaan huutoäänestyksen. Arpapelillä laitan ensin toiselle valjaat ja niin sitä mennään. Toinen kannustaa äänekkäästi ikkunan ääressä, kun toinen ulkoilee. Ja sitten vaihdetaan paikkoja. Iita on huomattavasti innokkaampi tutkimaan pihaa ja tekemään siinä pidempää lenkkiä. Aatua ei pahemmin moinen reippailu kiinnosta; paljon hauskempaa on loikoilla mahdollisimman lähellä kuistia ja syödä vieressä kasvavaa ruohoa.

Sitten onkin iltapalan aika. Jälleen kumpikin tietää, mitä tarkoittaa kun huudan iltapalalle. Samat rutiinit toistuvat kuin aamupalan aikanakin. Ja jälleen ruoka maistuu. Jos kuppi ei tyhjene lähes välittömästi niin aivan varmasti jäljellä ei ole muruakaan aamuun mennessä. Sitten yleensä on iltahepulin aika.  Päivän viimeinen asia on laittaa lapset jälleen lastenhuoneeseen yöksi. Iitan kanssa se on jälleen helpompaa niin kuin aivan kaikki muutkin asiat. Aatu sen sijaan ei haluaisi millään olla vain yhdessä huoneessa. Tosin sekin on helpompaa nykyään, kun sen ei tarvitse olla siellä aivan yksin. Jälleen yksi kiva päivä takana. Hyvää yötä, nähdään huomenna!