kissan silmätulehdus

Kissan silmätulehdus – oireet ja hoito

Kissanomistajat ovat usein huolissaan, kun heidän kissansa kärsii silmävaivoista. Yksi yleinen kissan terveysongelma on silmätulehdus, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja haitata kissan näkökykyä. On tärkeää tunnistaa silmätulehduksen oireet ajoissa ja tarjota asianmukaista hoitoa, jotta kissan silmät saavat tarvitsemansa avun.

Tässä linkit haluamaasi kohtaan:

Mistä kissan silmätulehdus johtuu?

Kissan silmätulehdus voi johtua monista eri syistä. Tässä muutamia silmätulehduksen aiheuttajia:

Tartuntataudit: Kissan silmätulehdus voi olla seurausta bakteeri- tai virusinfektiosta. Yleisimpiä tartuntatauteja, jotka voivat aiheuttaa silmätulehdusta ovat esimerkiksi klamydia, herpesvirus ja calicivirus.

Allergiset reaktiot: Kissat voivat olla herkkiä erilaisille allergeeneille, kuten pölylle, siitepölylle tai ruoka-aineille. Allergiset reaktiot voivat aiheuttaa silmien ärsytystä ja tulehdusta.

kissan silmätulehdus

Vammat tai loukkaantumiset: Silmävammat tai loukkaantumiset voivat aiheuttaa tulehdusta kissan silmissä. Esimerkiksi naarmut, vierasesineet tai kovat iskut voivat vaurioittaa silmiä ja johtaa tulehdukseen.

Silmän anatomiset ongelmat: Joissakin tapauksissa kissalla voi olla synnynnäisiä tai hankittuja silmän anatomisia poikkeavuuksia, kuten sidekalvon kasvua tai silmäluomen kääntymistä. Nämä ongelmat voivat altistaa kissan silmätulehdukselle.

Ympäristön ärsyttävät aineet: Joissakin tapauksissa kissan silmätulehdus voi johtua ympäristön ärsyttävistä aineista, kuten kemikaaleista, savusta tai pölystä. Nämä aineet voivat ärsyttää silmiä ja aiheuttaa tulehdusta.

Kissan silmätulehduksen oireet

Kissan silmätulehduksen oireet voivat vaihdella hieman sen syystä riippuen, mutta yleisiä oireita ovat seuraavat:

Punaisuus ja turvotus: Kissan silmätulehduksessa silmien ympärillä voi esiintyä punoitusta ja turvotusta. Silmät voivat näyttää ärtyneiltä ja tulehtuneilta.

Vuotaminen: Tulehduksen seurauksena kissan silmät voivat vuotaa. Vuotava neste voi olla kirkasta, sameaa tai jopa märkää.

Silmäeritteet: Kissan silmätulehduksessa silmät voivat erittää märkää, sameaa tai kellertävää nestettä. Silmänurkkiin saattaa kerääntyä kuivunutta eritettä, joka muodostaa keltaisia tai ruskeita kuoria.

Silmien räpyttely: Kissalla voi olla tarve vilkuttaa tai räpytellä silmiään usein tulehduksen aiheuttaman epämukavuuden vuoksi.

Hierominen tai raapiminen: Kissan silmätulehdus voi aiheuttaa kutinaa tai polttelua, mikä saa kissan hieromaan tai raapimaan silmiään tassuillaan.

kissan silmätulehdus

Valonarkuus: Joissakin tapauksissa kissan silmätulehduksen yhteydessä kissa saattaa olla herkempi valolle ja reagoi kirkkaaseen valoon vetämällä silmänsä sirralle tai ummistamalla niitä.

On tärkeää huomata, että nämä oireet voivat ilmetä myös muissa silmäsairauksissa tai -ongelmissa, joten eläinlääkärin arvio on tarpeen tarkan diagnoosin saamiseksi ja asianmukaisen hoidon määräämiseksi kissallesi.

Kissan silmätulehduksen kotihoito

Kissan silmätulehduksen hoito riippuu sen aiheuttajasta. Jos tulehdus johtuu bakteeri-infektiosta, eläinlääkäri voi määrätä silmätippoja tai -voidetta, jotka sisältävät antibiootteja.

Virusperäisessä tulehduksessa hoito voi olla enemmän oireenmukaista, ja eläinlääkäri voi suositella tulehdusta lievittäviä tai kosteuttavia silmätippoja.

Kissan silmätulehdusta voi hoitaa kotona ainakin aluksi oireiden lievittämiseksi, mutta vakavissa tai pitkittyneissä tapauksissa on suositeltavaa viedä kissa eläinlääkäriin saadaksesi tarkemman diagnoosin ja asianmukaisen hoidon.

Jos eläinlääkäri on jo diagnosoinut kissallasi lievän silmätulehduksen ja antanut kotihoito-ohjeita, voit noudattaa seuraavia ohjeita:

Puhdistus: Puhdista kissan silmät varovasti kostealla, lämpimällä liinalla tai sideharsolla. Käytä puhtaita liinoja jokaiseen silmään erikseen välttääksesi tulehduksen leviämisen. Käytä keitettyä tai steriiliä vettä puhdistukseen.

Silmätippojen tai -voiteen antaminen: Noudata tarkasti eläinlääkärin antamia ohjeita silmätippojen tai -voiteen antamisessa. Pese tai desinfioi kädet ennen silmätippojen tai -voiteen antamista. Nosta kissan yläluomea varovasti ja tiputa tarvittava määrä tippoja tai levitä voide silmään.

Vältä ärsyttäviä aineita: Varmista, että kissan ympäristö on puhdas ja vapaa ärsyttävistä aineista, kuten pölystä, savusta tai voimakkaita kemikaaleja sisältävistä tuotteista. Pölyjen välttäminen ja säännöllinen siivous voivat auttaa vähentämään kissan silmien ärsytystä.

Estä kissan silmän hierominen: Käytä tarvittaessa kauluria tai estä kissaa hieromasta tai raapimasta silmiään. Hierominen voi pahentaa tulehdusta ja hidastaa paranemista.

On tärkeää seurata kissan silmien kuntoa huolellisesti. Jos tilanne ei parane tai kissan yleistila huononee, ota yhteys eläinlääkäriin saadaksesi lisäohjeita ja tarvittaessa tarkemman hoidon.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat auttaa välttämään kissan silmätulehduksen puhkeamista. Pidä kissasi ympäristö puhtaana ja vältä altistamasta sitä ärsyttäville aineille tai allergeeneille.

kissan silmätulehdus

Säännöllinen rokottaminen ja terveellinen ruokavalio voivat myös vahvistaa kissan immuunijärjestelmää, mikä auttaa ehkäisemään infektioita. Lue tästä artikkelit parhaista märkäruoista ja parhaista kuivaruoista.

Kokonaisuudessaan kissan silmätulehduksen oireiden ja hoidon tunteminen on olennaista, jotta voit auttaa kissaasi tervehtymään nopeasti. Ajoissa annettu asianmukainen hoito auttaa ehkäisemään mahdollisia komplikaatioita ja edistää kissan hyvinvointia. Muista aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat kissallasi silmävaivoja tai muita terveysongelmia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Joissakin tapauksissa lievä kissan silmätulehdus voi parantua itsestään ajan myötä. Esimerkiksi lievä bakteeri-infektio voi joskus hävitä itsestään kissan immuunijärjestelmän avulla. Kuitenkin on tärkeää seurata tarkkaan kissan tilaa ja oireiden kehittymistä.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissallasi on silmätulehduksen oireita. Eläinlääkäri voi tehdä tarkan diagnoosin ja suositella asianmukaista hoitoa kissan tilanteen perusteella. Vakavammissa tai pitkittyneissä tapauksissa kissan silmätulehdus voi vaatia antibiootteja, antiviraalisia lääkkeitä tai muita hoitotoimenpiteitä, joten on tärkeää saada ammattilaisen arvio tilanteesta.

  1. Valmistelu: Pese kädet huolellisesti saippualla ja varmista, että sinulla on puhtaat liinat, sideharso tai puuvillatyynyt käytettäväksi silmien puhdistamiseen. Voit myös käyttää silmähuuhdetta tai lämmintä keitettyä vettä puhdistukseen.

  2. Puhdistusliuos: Kastele puhdas liina, sideharso tai puuvillatyyny keitettyyn veteen tai silmähuuhteeseen. Varmista, että liina ei ole liian kuumaa, jotta se ei aiheuta epämukavuutta kissalle.

  3. Puhdistaminen: Pidä kissaa varovasti kiinni ja käytä toista kättäsi pitämään kiinni kissan päästä, jotta se ei liikuta liikaa. Kostuta liina tai sideharso ja pyyhi varovasti kissan silmän ympäristöä sisäkulmasta ulkokulmaan. Vältä suoraa kosketusta silmään. Itse silmää ei siis puhdisteta vaan ympäröivä karvapeite ja tarvittaessa silmäluomet.

  4. Eritteiden poisto: Jos kissalla on eritteitä silmissä, voit kostuttaa uuden liinan tai sideharson lämpimään veteen ja varovasti pyyhkiä tai poistaa eritteen silmänurkista. Käytä puhtaita liinoja tai sideharsokertoja eri silmälle välttääksesi tulehduksen leviämisen.

  5. Toista tarvittaessa: Toista puhdistusprosessi toiselle silmälle samalla huolellisuudella. Varmista, että käytät aina puhtaita liinoja tai sideharsoja kummallekin silmälle.

Kissan silmätulehdus voi tarttua ihmiseen tietyissä tapauksissa, mutta se on todella harvinaista. Jotkin silmätulehduksen aiheuttajista, kuten bakteerit tai virukset, voivat siirtyä kissasta ihmiseen, jos tartunnan saanut henkilö koskettaa kissan silmäeritteitä tai likaisia käsiä ja sitten koskettaa omia silmiään.

On kuitenkin tärkeää huomata, että kissan silmätulehdus ei yleensä ole yleinen tartuntatauti ihmisille ja useimmat ihmiset eivät saa tartuntaa kissalta. Tartunnan riski voidaan vähentää noudattamalla hyviä hygieniakäytäntöjä, kuten pesemällä kädet huolellisesti saippualla.

Ihmisen silmätippoja ei tule käyttää kissalle ilman eläinlääkärin suositusta tai ohjeistusta. Kissan silmät ja niiden tarpeet voivat erota merkittävästi ihmisen silmistä ja siksi erityisesti kissalle tarkoitetut silmätuotteet ovat suositeltavia.

Eläinlääkäri voi määrätä kissallesi sopivia silmätippoja tai muita silmähoitotuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti kissojen tarpeisiin. Nämä tuotteet otetaan huomioon kissan silmän anatomia, herkkyys ja mahdolliset silmäsairaudet.

Joten vaikka saatat ajatella, että ihmisen silmätipat voisivat olla turvallisia tai tehokkaita kissallesi, on tärkeää kuulla eläinlääkärin neuvoja ja käyttää kissalle tarkoitettuja tuotteita varmistaaksesi parhaan mahdollisen hoidon ja turvallisuuden.