kissanvessa

Vertailu ja kokemuksia kissanvessoista – löydä paras vaihtoehto

Onko kotiisi tulossa kissanpentu tai suunnitteletko uuden kissanvessan ostoa? Markkinoilla on todella monenlaisia vaihtoehtoja nykyään. Mitkä ovat perinteisen hiekkalaatikon tai automaattivessan hyödyt? Entä olisiko parempi avonainen kissanvessa vai sellainen, missä on seinät, katto ja heiluriovi?

Tässä artikkelissa vertailussa erityyppiset kissavessat. Kerromme niiden eduista ja mahdollisista haitoista. Muiden kissanomistajien käyttäjäkokemukset ovat myös hyödyllistä tietoa ostopäätöstä tehdessä.

On tärkeää valita kissallesi sopiva kissanvessa, joka vastaa sen tarpeita ja mieltymyksiä. Jotkut kissat voivat esimerkiksi mieluummin käyttää avoimia kissanvessoja, kun taas toiset saattavat tarvita enemmän yksityisyyttä.

Erilaiset kissanvessatyypit

Nykyään markkinoilla on useita erilaisia kissanvessoja, jotka on suunniteltu vastaamaan eri tarpeisiin ja mieltymyksiin. Tässä on muutamia yleisimpiä kissanvessojen tyyppejä:

Perinteinen avoin kissanvessa: Tämä on yksinkertainen muovinen tai metallinen astia, joka on avoin ylhäältä. Se on helppo puhdistaa ja tarjoaa kissalle hyvän näkyvyyden ympäristöön. Joillekin kissoille tämä tyyppi voi kuitenkin olla liian avoin.

Suljettu kissanvessa: Nämä kissanvessat ovat suunniteltu tarjoamaan enemmän yksityisyyttä ja estämään hajujen leviämistä ympäristöön. Ne ovat usein varustettu kantokahvalla tai luukulla, joka helpottaa puhdistusta. Jotkut malleista voivat olla varustettu hiilisuodattimella, joka auttaa neutraloimaan hajuja.

Hiekkalaatikkojen kaltaiset kissanvessat: Nämä kissanvessat on suunniteltu muistuttamaan enemmän perinteisiä hiekkalaatikoita. Ne voivat olla valmistettu erilaisista materiaaleista ja niissä voi olla korotettuja reunoja estämään hiekan leviämistä. Jotkut malleista ovat myös varustettu suodattimilla ja hajunsitojilla.

Itsepuhdistuvat kissanvessat: Itsepuhdistuvat kissanvessat ovat automaattisia järjestelmiä, jotka puhdistavat kissanvessan automaattisesti. Ne voivat käyttää erilaisia mekanismeja, kuten seulomista tai harjaamista, poistaakseen kissan jätökset. Joissakin malleissa on myös integroitu hajunsitomisjärjestelmä.

Vertailussa perinteinen hiekkalaatikko ja suljettu kissanvessa

Nämä ovat kaksi täysin erityyppistä vessatyyppiä ja niillä molemmilla on sekä hyvät että huonot puolensa. Jotkut kissat voivat tuntea olonsa turvallisemmaksi ja mukavammaksi avoimessa hiekkalaatikossa, kun taas toiset saattavat tarvita enemmän yksityisyyttä ja hajujen hallintaa suljetussa kissanvessassa. Tästä voit lukea artikkelin parhaista kissanvessoista.

Perinteisen avoimen hiekkalaatikon hyvät puolet

Hyvä näkyvyys: Avoimen hiekkalaatikon ansiosta kissa voi tarkkailla ympäristöä ympärillään ja tuntea olonsa turvalliseksi.

Helppo puhdistaa: Koska hiekkalaatikko on avoin, sen puhdistaminen on yleensä helppoa ja nopeaa.

Luonnollinen tuntu: Monet kissat pitävät avoimesta hiekkalaatikosta, koska se muistuttaa enemmän ulkona esiintyviä hiekkakuoppia.

kissanhiekkalaatikko

Kissanpennuille kannattaa ostaa matalareunainen hiekkalaatikko, koska siihen ne on helpoin opettaa käymään vessassa. Myöhemmin vessan voi vaihtaa suljettuun malliin, jos haluaa.

Perinteisen avoimen hiekkalaatikon huonot puolet

Vähäinen yksityisyys: Jotkut kissat saattavat tarvita enemmän yksityisyyttä käyttääkseen hiekkalaatikkoa. Avoimen hiekkalaatikon puuttuessa kissat voivat tuntea olonsa alttiiksi ja stressaantuneeksi.

Hajujen leviäminen: Koska hiekkalaatikko on avoin hajut voivat levitä helpommin ympäristöön. Tämä voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuhaittoja kotiin.

Hiekan leviäminen: Kissan peittäessä jätöksiään hiekkaa lentää helposti myös lattialle varsinkin matalareunaisista hiekkalaatikoista.

Kattoon asti suljetun kissanvessan hyvät puolet

Lisää yksityisyyttä: Suljetun kissanvessan avulla kissa voi tuntea olonsa turvallisemmaksi ja yksityisemmäksi käyttäessään sitä. Kissat, jotka ovat arkoja tai stressaantuneita, saattavat hyötyä tästä lisääntyneestä yksityisyydestä.

Vähentää hajuhaittoja: Suljettu kissanvessa auttaa rajoittamaan hajujen leviämistä ympäristöön paremmin kuin avoin hiekkalaatikko. Monissa malleissa on myös hajunsitomisjärjestelmiä, kuten hiilisuodattimia, jotka auttavat neutraloimaan hajuja.

Kattoon asti suljetun kissanvessan huonot puolet

Rajoitettu ilmanvaihto: Suljettu kissanvessa voi tarjota rajoitetun ilmanvaihdon, mikä voi joskus johtaa hajujen pidempiaikaiseen säilymiseen vessassa. On tärkeää varmistaa, että kissanvessaan on riittävä ilmanvaihto ja että se puhdistetaan säännöllisesti.

Puhdistuksen vaikeus: Suljetun kissanvessan puhdistaminen voi olla hieman hankalampaa kuin avoimen hiekkalaatikon. Joissakin malleissa on kuitenkin käteviä ominaisuuksia, kuten irrotettavia luukkuja tai kantokahvoja, jotka helpottavat puhdistusta.

Hop-in mallisiin kissanvessoihin iäkkäillä ja sairailla kissoilla voi olla vaikea mennä. Hop-in –malli on siis sellainen kissanvessa, mihin käynti on katossa olevan aukon kautta eli kissat ikään kuin hyppäävät vessaan katon kautta.

Vertailussa perinteinen kissanvessa ja automaattinen kissanvessa

Nykyään markkinoilla on ns. automaattisia kissanvessoja, joissa vessa puhdistaa itse itsensä. Joissakin malleissa on myös terveysmonitori, jonka sensori havaitsee kissan vessakäynnit. Näistä tiedoista voi joskus olla hyötyä kissan sairastaessa.

itsepuhdistuva kissanvessa

Automaattinen kissanvessa voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat vähentää manuaalista työtä ja parantaa hajunhallintaa. Toisaalta, jos haluat säästää rahaa ja hallita kissanvessaa itse, puhdistettava kissanvessa voi olla sopivampi vaihtoehto. Tästä pääset lukemaan artikkelin parhaista automaattisista vessoista.

Molemmissa vessatyypeissä on hyviä ja huonoja puolia. Niistä joitain seuraavaksi.

Puhdistettavan perinteisen kissanvessan hyvät puolet

Kustannustehokas: Puhdistettavat kissanvessat ovat yleensä edullisempia kuin automaattiset kissanvessat. Ne eivät vaadi sähköä tai monimutkaista mekanismia, mikä voi säästää rahaa.

Helppo huollettavuus: Puhdistettavat kissanvessat ovat yleensä helppoja puhdistaa. Ne voidaan tyhjentää, pestä ja täyttää uudella hiekalla tai alustalla tarpeen mukaan.

Käyttäjän hallinta: Puhdistettavan kissanvessan avulla voit itse hallita ja tarkkailla kissanvessan puhtautta ja hajujen hallintaa.

Puhdistettavan perinteisen kissanvessan huonot puolet

Manuaalinen työ: Puhdistettava kissanvessa vaatii manuaalista työtä. Sinun on säännöllisesti tyhjennettävä, puhdistettava ja lisättävä hiekkaa, mikä voi olla aikaa vievää ja joskus epämiellyttävää.

Hajujen hallinta: Vaikka puhdistat kissanvessan säännöllisesti, hajut voivat silti pysyä pidempään verrattuna automaattisiin kissanvessoihin, jotka voivat sisältää erityisiä hajunsitojajärjestelmiä.

Automaattisen kissanvessan hyvät puolet

Helppokäyttöisyys: Automaattiset kissanvessat hoitavat puhdistuksen puolestasi. Ne voivat olla varustettu seulomis- tai harjausmekanismeilla, jotka poistavat kissan jätökset automaattisesti.

Vähentää työmäärää: Automaattiset kissanvessat säästävät aikaa ja vaivaa, koska sinun ei tarvitse manuaalisesti puhdistaa kissanvessaa joka kerta. Kissanvessa puhdistetaan automaattisesti säännöllisin väliajoin tai aina kun kissa käyttää sitä.

Parempi hajunhallinta: Useimmissa automaattisissa kissanvessoissa on hajunsitojajärjestelmiä, kuten hiilisuodattimia, jotka auttavat vähentämään hajujen leviämistä ympäristöön.

Automaattisen kissanvessan huonot puolet

Korkeammat kustannukset: Automaattiset kissanvessat ovat yleensä kalliimpia kuin perinteiset puhdistettavat kissanvessat. Ne vaativat sähköä ja monimutkaisempia mekanismeja, mikä voi nostaa niiden hintaa.

Huolto ja ylläpito: Automaattiset kissanvessat vaativat säännöllistä huoltoa ja puhdistusta itse mekanismien toimivuuden takaamiseksi. Jotkut automaattiset kissanvessat saattavat myös vaatia erityistä kissanhiekkaa tai alustaa toimiakseen optimaalisesti.

Käyttäjäkokemuksia hiekkalaatikoista ja avoimista kissanvessoista

Perinteisen avoimen kissanvessamallin käyttäjät suosittelevat tätä vaihtoehtoa eniten kissanpennuille ja pienille kissoille. Pennut on helppo opettaa käymään vessassa avoimella hiekkalaatikolla. Silloin kannattaa valita myös matalareunainen malli.

Eniten haasteita tässä kissanvessamallissa tuottaa hiekan lentäminen lattialle. Kissat tunnetusti peittävät jätöksensä huolellisesti ja usein myös vauhdikkaasti. Silloin hiekkaa lentää lattialle. Jos omistat ison kissan niin mieluummin suljettu vessamalli kuin avoin: silloin kotisi säilyy puhtaampana.

Käyttäjäkokemuksia suljetuista kissanvessoista

Tämä vessamalli on eniten käytetty ja myös tykätyin. Monissa vessoissa oleva aktiivihiilisuodatin pitää kodista hajut poissa. Seinät ja katto estävät hiekkaa lentämästä, kun kissa peittää innokkaasti jätöksiään.

kissanvessa

Kissat oppivat helposti käyttämään heiluriovea. Alussa heilurioven voi tarvittaessa ottaa pois paikoiltaan ja laittaa sen myöhemmin, kun kissa on oppinut käymään vessassa.

Jos valitset teille tämän vessatyypin kiinnitä huomiota vessan kokoon ja laatuun. Negatiivista palautetta on tullut siitä, että vessa on liian pieni. Valitse siis ostaessasi riittävän iso. Parempi liian iso kuin liian pieni, että kissalla on siellä miellyttävä käydä.

Heilurioven kestävyydessä on myös joissain malleissa ollut haasteita. Meidän kissataloudessa on kestänyt loistavasti kaikissa vessoissa vaikka sitä käyttää kolme ragdollia päivittäin. Panosta siis laatuun vessan ostossa niin tämä vessatyyppi toimii ja kestää hyvin kovaakin käyttöä.

Käyttäjäkokemuksia automaattisista kissanvessoista

Eniten positiivista palautetta automaattisista kissanvessoista on tullut monikissatalouksista. Kun kissoja on monta myös vessan puhdistukseen kuluva aika ja työmäärä lisääntyvät. Automaattinen kissanvessa on todella hyvä ratkaisu monikissatalouksiin.

Hinta mietityttää kissanomistajia automaattisissa kissanvessoissa, koska ne ovat kalliimpia kuin perinteiset kissanvessat. Toisaalta säästetty työmäärä käytön yhteydessä korvaa vessaan sijoitetun rahan.

Automaattisen kissanvessan käytön suhteen tärkeä asia on kissanhiekan valinta. Paras hiekkavalinta automaattiseen kissanvessaan on hyvälaatuinen paakkuuntuva mikrohiekka.

Lue myös esittely parhaista kissanhiekoista.