paras kissanhiekka

Paras kissanhiekka (2024) – TOP 6

Etsitkö hyvää kissanhiekkaa? Mikä on paras kissanhiekka? Markkinoilla on nyt todella laaja tarjonta ja se kehittyy koko ajan. Kissanhiekassa kannattaa panostaa laatuun. Laadukas kissanhiekka ei pölyä, sitoo hajuja tehokkaasti ja on riittoisaa. 

Paras kissanhiekka teidän kissatalouteen löytyy vain kokeilemalla. Onko se hajustamaton vai hajustettu? Paakkuuntuva vai paakkuuntumaton? Lue vertailu eri kissanhiekoista ja valitse teille sopivin! 

Päivitetty viimeksi 6.2.2024

Tästä sinua kiinnostavaan kohtaan

Paras kissanhiekka - vertailu

Arvosana: 9.5 /10

 • Nopea paakkuuntuminen, tehokas ja helppo puhdistaa.
 • Luonnonsavesta, turvallinen ja kemikaaliton vaihtoehto.
 • Vähäpölyinen, sopii herkille lemmikeille ja omistajille.

Arvosana: 9.6 /10

 • Pitkäkestoinen ja tehokas hajunhallinta, kestää jopa seitsemän viikkoa.
 • Biohajoava ja ympäristöystävällinen, valmistettu PEFC-sertifioidusta puukuidusta.
 • Helppo hävittää, vähäpölyinen ja kevyt, mukava käyttää.

Arvosana: 9.7 /10

 • Hajujen nopea neutralointi, pitää kissanvessan raikkaana.
 • Imukykyinen ja antibakteerinen, edistää hygieenistä ympäristöä.
 • Ympäristöystävällinen ja pölytön, mukavuutta ja puhtautta kotiin.

Arvosana: 9.6 /10

 • Suurempi raekoko vähentää hiekan kulkeutumista tassuissa.
 • Odour Control -teknologia neutraloi tehokkaasti hajuja.
 • Paakkuuntuva ja pölyämätön – helppo puhdistaa, hygieeninen käyttö.

Arvosana: 9.5 /10

 • Hajusteeton koostumus – turvallinen ja miellyttävä lemmikillesi.
 • 99,9% pölyämättömyys – pitää kotisi puhtaana ja ilman raikkaana.
 • Tehokas paakkuuntuminen – helppo puhdistaa, vähentää hukkaa.

Arvosana: 9.3 /10

 • Tehostettu hajunsitovuus, sopii erinomaisesti monikissatalouksiin.
 • Paakkuuntuva, helppo puhdistaa ja vähentää hajujen muodostumista.
 • Riittoisa käyttöikä, taloudellinen ja vähentää jätteen määrää.

Millainen kissanhiekka kannattaa valita?

Kun valitset kissanhiekkaa, on tärkeää miettiä sekä kissasi että omia tarpeitasi. Ensinnäkin harkitse kissasi mieltymyksiä. Jotkut kissat suosivat hienojakoista hiekkaa, joka muistuttaa enemmän luonnollista hiekkaa, kun taas toiset saattavat pitää karkeammasta materiaalista. Jos kissallasi on aiemmin ollut ongelmia hiekan käytön kanssa, kokeile eri tekstuuria.

Toinen tärkeä seikka on hajunhallinta. Monet kissanhiekat on suunniteltu neutraloimaan hajuja, mikä on erityisen tärkeää, jos asut pienessä asunnossa tai sinulla on useita kissoja. Aktiivihiiltä sisältävät hiekat ovat tehokkaita hajujen sitomisessa. Mieti myös haluatko hajustamattoman vai miedosti hajustetun kissanhiekan.

Pölyttömyys on myös tärkeä tekijä. Jotkut hiekat pölyävät vähemmän, mikä on parempi sekä sinun että kissasi hengitykselle. Erityisesti astmaatikkojen tai allergisten kotitalouksissa kannattaa valita vähäpölyinen hiekka.

Kestävyys ja helppohoitoisuus ovat myös olennaisia. Paakkuuntuva hiekka voi olla kätevä, koska voit poistaa vain käytetyt osat hiekasta, mikä tekee hiekkalaatikon ylläpidosta helpompaa ja taloudellisempaa. Toisaalta, jotkut kissat eivät pidä tiivistyvän hiekan tunteesta tassuillaan.

Ympäristöystävällisyys on myös huomioon otettava tekijä. Biologisesti hajoavat hiekat, kuten puupohjaiset tai paperipohjaiset vaihtoehdot, ovat ympäristön kannalta kestävämpiä, mutta ne eivät välttämättä tarjoa yhtä hyvää hajunhallintaa tai tiivistymistä kuin perinteiset savipohjaiset hiekat.

Lopulta kissanhiekan valinta riippuu paljon henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja kissasi ainutlaatuisista tarpeista. Kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja löydät parhaiten sopivan ratkaisun sekä itsellesi että kissallesi.

Kuinka vaihdan kissanhiekan erilaiseen?

Kissanhiekan vaihtaminen erilaiseen on prosessi, joka vaatii hieman kärsivällisyyttä ja huolellisuutta, sillä kissat voivat olla tarkkoja hiekkalaatikkonsa suhteen. Avain on tehdä muutos asteittain, jotta kissa tottuu uuteen hiekkaan ilman stressiä.

Aloita sekoittamalla pieni määrä uutta hiekkaa vanhan hiekan joukkoon hiekkalaatikossa. Tämä määrä voi olla esimerkiksi noin neljäsosa uutta hiekkaa kolmeen neljäsosaan vanhaa hiekkaa. Tarkkaile kissasi reaktiota tähän muutokseen. Jos kissa näyttää hyväksyvän sekoituksen, voit lisätä uuden hiekan osuutta asteittain seuraavien päivien tai viikkojen aikana.

Jatka uuden hiekan osuuden lisäämistä vähitellen, kunnes hiekkalaatikko sisältää lopulta vain uutta hiekkaa. Tämä prosessi voi kestää useita päiviä tai jopa viikkoja riippuen kissasi sopeutumiskyvystä. On tärkeää, että et kiirehdi tätä vaihtoprosessia, koska liian nopea muutos voi aiheuttaa kissalle stressiä ja jopa johtaa laatikon käytön lopettamiseen.

Jos huomaat, että kissasi vastustaa uutta hiekkaa (esimerkiksi ei käytä hiekkalaatikkoa tai on selvästi levoton), on hyvä palata takaisin vanhempaan hiekkaan ja yrittää uudelleen myöhemmin, mahdollisesti kokeillen eri tyyppistä uutta hiekkaa.

Muista, että kissan hyvinvointi on tärkeintä. Jos kissasi ei sopeudu uuteen hiekkaan huolimatta asteittaisesta siirtymästä, on parempi pysyä sen suosimassa hiekkatyypissä. Kissan mieltymykset ja mukavuus ovat ensisijaisia hiekan valinnassa.

Muita tarpeellisia varusteita

Arvosana: 9.2/10

LittyCat-kissanhiekkaroskis: Hygieeninen, hajuton ja tyylikäs ratkaisu kissanvessan ylläpitoon. Helppokäyttöinen, tilava ja moderni – pidä kotisi raikkaana ja siistinä vaivattomasti.

Arvosana: 9.3/10

Trap-it! -vessanedusmatto: Pidä kotisi puhtaana ja kissasi tassut siisteinä. Innovatiivinen, helppohoitoinen matto vähentää hiekan leviämistä – tyylikäs ja tassuystävällinen ratkaisu jokaiseen kotiin.

Arvosana: 9.2/10

CatIt-kissanhiekkalapio: Suunniteltu tehokkaaseen siivoukseen, suuri siivilä ja tukeva rakenne. Helppo hiekan palautus, säästää aikaa ja vaivaa – täydellinen työkalu jokaiseen kissataloutee

Arvosana: 9/10

Trixie Ultra Litter -kissanhiekkalapio: Täydellinen hienojakoiselle hiekalle, minimoi hukkaan menevän kuivikkeen. Kestävä, tyylikäs ja tehokas – pidä kissanvessasi siistinä ja taloudellisena.

Esittelyssä parhaat kissanhiekat

Arvosana: 9.5/10

Tigerino Canada Style -kissanhiekka: Luonnonsavesta valmistettu, erittäin imukykyinen ja vähäpölyinen ratkaisu, joka paakkuuntuu nopeasti ja pitää hajut hallinnassa – täydellinen valinta lemmikkisi hyvinvointiin.

Arvosana: 9.6/10

Cat’s Best Original -kissanhiekka: Yhdistää luonnon ja teknologian, tarjoaa pitkäkestoista puhtautta ja hajunhallintaa. Biohajoava, ympäristöystävällinen ja taloudellinen – täydellinen valinta jokaiseen kissakotiin.

Arvosana: 9.7/10

Tigerino Crystals -kissanhiekka: Hajut katoavat sekunneissa, imukykyinen ja antibakteerinen. Pidä kissanvessasi kuivana ja raikkaana ympäristöystävällisellä, pölyttömällä silikaattihiekalla. Erinomainen valinta jokaiseen kissakotiin!

Arvosana: 9.6/10

Compact Care Less Track -kissanhiekka: Suunniteltu vähentämään tassujen hiekan kulkeutumista, hajustamaton ja paakkuuntuva – täydellinen valinta pitkäkarvaisille kissoille ja pennuille. Pidä kotisi puhtaana ja kissanvessasi raikkaana.

Arvosana: 9.5/10

Classic-kissanhiekka: Hajusteeton, 99,9% pölyämätön ja erinomaisesti paakkuuntuva – pitää kotisi puhtaana ja kissanvessan raikkaana. Luonnollinen valinta terveelliseen ja huolettomaan arkeen kissasi kanssa.

Arvosana: 9.3/10

Ever Clean Multiple Cat -kissanhiekka: Tehokas hajujen hallinta ja paakkuuntuminen monikissatalouksiin. Pitkäkestoinen, tuoksuva ja helppohoitoinen – täydellinen valinta lemmikkisi hyvinvointiin ja kodin puhtauteen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kissanhiekan vaihtoväli riippuu monista tekijöistä, kuten hiekan tyypistä, kissan määrästä taloudessa ja kissan omista tottumuksista. Yleisesti ottaen, jos käytössä on tiivistyvä kissanhiekka ja sinulla on yksi kissa, suositellaan hiekan kokonaan vaihtamista noin kerran kuukaudessa. Tämä tarkoittaa, että poistat käytetyn hiekan päivittäin ja lisäät tarvittaessa uutta hiekkaa pitääksesi hiekkalaatikon täytettynä sopivalla tasolla.

Jos sinulla on useampi kuin yksi kissa, hiekan vaihtoväli lyhenee. Monissa tapauksissa, kun taloudessa on useita kissoja, hiekka täytyy vaihtaa kokonaan jopa kahden viikon välein. Tämä johtuu siitä, että hiekkalaatikko likaantuu nopeammin, kun sitä käyttää useampi kissa.

Jos käytössäsi on paakkuuntumaton hiekka, hiekan vaihtoväli voi olla lyhyempi, koska tällainen hiekka ei välttämättä hallitse hajuja yhtä tehokkaasti eikä erottele kiinteitä jätöksiä yhtä hyvin.

On myös tärkeää puhdistaa itse hiekkalaatikko säännöllisesti. Kun vaihdat hiekan, pese laatikko miedolla pesuaineella ja vedellä poistaaksesi bakteerit ja pitääksesi ympäristön raikkaana ja terveellisenä kissallesi.

Muista, että nämä ovat yleisiä suosituksia, ja kissasi voi vaatia yksilöllisiä säätöjä riippuen sen omista tarpeista ja käyttäytymisestä.

Kissanhiekan kulutus riippuu useista tekijöistä, kuten kissan koosta, iästä, ruokavaliosta, hiekkalaatikon koosta ja hiekan tyypistä. Keskimäärin yhden kissan taloudessa voi odottaa kuluttavansa noin 2-3 litraa paakkuuntuvaa kissanhiekkaa viikossa. Tämä tarkoittaa, että kuukaudessa hiekan kulutus voi olla noin 8-12 litraa.

Jos käytössä on paakkuuntumaton hiekka, kulutus voi olla hieman suurempi, koska tällaista hiekkaa on yleensä vaihdettava useammin. Tällöin kuukausittainen kulutus voi olla noin 10-15 litraa kissaa kohden.

Kulutus kasvaa luonnollisesti, jos taloudessa on useampi kuin yksi kissa. On tärkeää muistaa, että nämä luvut ovat vain suuntaa-antavia, ja todellinen kulutus voi vaihdella kissan käyttäytymisen ja hiekan tyypin mukaan. Esimerkiksi, jos kissa käyttää hiekkalaatikkoa erittäin usein tai jos hiekka ei paakkuunnu tehokkaasti, saatat huomata kuluttavasi enemmän hiekkaa.

Lisäksi, jos hiekkalaatikko on suuri tai jos pidät hiekan kerrosta paksuna, myös tämä lisää hiekan kulutusta. Jotkut kissanomistajat suosivat paksua hiekkakerrosta, koska se voi auttaa hallitsemaan hajuja paremmin ja tekee hiekkalaatikon puhdistamisesta helpompaa.

Muista, että säännöllinen hiekan lisääminen ja päivittäinen puhdistaminen auttavat ylläpitämään hiekkalaatikon hygieenistä ja miellyttävää käyttöympäristöä kissallesi.

Kissanhiekan laittaminen vessanpönttöön ei yleensä ole suositeltavaa. Useimmat kissanhiekat, erityisesti savipohjaiset ja tiivistyvät hiekat, on suunniteltu imemään nestettä ja laajenemaan, mikä voi johtaa putkien tukkeutumiseen ja viemäriongelmiin. Lisäksi, kissan ulosteet voivat sisältää Toxoplasma gondii -nimistä loista, joka on haitallinen vesistöille ja voi aiheuttaa terveysriskejä, erityisesti mereneläville.

On olemassa joitakin erityisiä vessanpönttöön heitettäviä kissanhiekkoja, jotka on valmistettu biologisesti hajoavista materiaaleista, kuten paperista tai tietyistä kasvipohjaisista aineista. Nämä hiekat on suunniteltu hajoamaan vedessä eivätkä ne yleensä aiheuta tukoksia. Kuitenkin, ennen kuin käytät tällaista hiekkaa ja heität sen vessanpönttöön, on tärkeää varmistaa, että paikalliset jätevesimääräykset sallivat sen.

Jos harkitset biologisesti hajoavan kissanhiekan käyttöä ja sen hävittämistä vessanpöntön kautta, on suositeltavaa tehdä seuraavat toimenpiteet:

 1. Tarkista tuotteen ohjeet: Varmista, että hiekka on nimenomaisesti merkitty vessanpönttöön sopivaksi.
 2. Tarkista paikalliset jätevesimääräykset: Varmista, että paikalliset jätevesimääräykset sallivat kissanhiekan hävittämisen vessanpöntön kautta.
 3. Vältä loisten leviämistä: Älä heitä kissan ulosteita vessanpönttöön, jos kissasi ulosteet voivat sisältää Toxoplasma gondii -loista.

Muista, että vaikka jotkut hiekat saattavat olla turvallisia heittää vessanpönttöön, se ei välttämättä ole paras tapa hiekan hävittämiseen ympäristön kannalta. Biologisesti hajoavien hiekkatuotteiden kompostointi voi olla ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Kun hävität käytettyä kissanhiekkaa, tärkeintä on tehdä se tavalla, joka on sekä ympäristöystävällinen että käytännöllinen. Yleisin tapa hävittää kissanhiekka on kerätä se suljettavaan muovipussiin ja heittää se tavallisen talousjätteen mukana. Tämä menetelmä estää hajut leviämästä ja pitää jätteen hallinnassa.

On tärkeää huomata, että kissanhiekkaa ei tulisi heittää biojätteeseen, kompostiin, eikä yleensä myöskään vessanpönttöön, sillä se voi tukkia viemärit ja aiheuttaa ongelmia jätevedenkäsittelyssä. Lisäksi kissan ulosteet voivat sisältää haitallisia loisia, jotka eivät välttämättä tuhoudu kompostoinnissa tai vesikäsittelyssä.

Jos käytät biologisesti hajoavaa kissanhiekkaa, kuten sellaista, joka on valmistettu paperista, puusta tai muista orgaanisista materiaaleista, voit harkita sen kompostointia, mutta vain, jos kompostoit sitä erillään yleisestä kotikompostista ja et käytä sitä kasvimaalla. Tämä johtuu mahdollisista terveysriskeistä, jotka liittyvät kissan ulosteisiin.

Kissanhiekan valinnassa, joka ei tartu tassuihin, on tärkeää keskittyä hiekan koostumukseen ja rakeiden kokoon. Yleisesti ottaen suuremmat, karkeammat rakeet tarttuvat vähemmän kissan tassuihin verrattuna hienojakoiseen tai tiivistyvään hiekkaan. Tässä muutamia vinkkejä hiekan valintaan:

 1. Karkearakeinen hiekka: Suuremmat rakeet eivät tartu yhtä helposti kissan tassuihin. Tämä voi kuitenkin olla kompromissi, sillä jotkut kissat suosivat hienojakoisempaa hiekkaa, joka muistuttaa enemmän luonnollista hiekkaa.

 2. Puupohjaiset tai paperipohjaiset hiekat: Nämä hiekat ovat usein suurempirakeisia ja vähemmän pölyäviä, mikä vähentää niiden tarttumista tassuihin. Lisäksi ne ovat ympäristöystävällisiä.

 3. Silikageelihiekka: Silikageelihiekat ovat suurempirakeisia ja niiden tarttuminen tassuihin on vähäisempää. Ne ovat myös tehokkaita hajujen hallinnassa, mutta kaikki kissat eivät pidä niiden tuntumasta tassuissaan.

 4. Paakkuuntumaton hiekka: Vaikka paakkuuntuvat hiekat ovat suosittuja niiden helpon puhdistettavuuden vuoksi, ne voivat tarttua helpommin tassuihin. Paakkuuntumattomat hiekat voivat olla parempi vaihtoehto, jos tassuihin tarttuminen on suuri huolenaihe.

Muista, että jokainen kissa on yksilö, ja sen mieltymykset voivat vaikuttaa siihen, mikä hiekka on paras valinta. Joillekin kissoille hiekan koostumus on tärkeämpi kuin sen tarttumattomuus tassuihin. Saatat joutua kokeilemaan muutamia eri vaihtoehtoja löytääksesi parhaiten sekä sinun että kissasi tarpeisiin sopivan hiekan. Lisäksi hiekkalaatikon sijainti ja alustamatto voivat auttaa vähentämään hiekan leviämistä ympäri kotia.

Kissanhiekan sisältö vaihtelee sen tyypistä riippuen, mutta yleisesti ottaen se koostuu materiaaleista, jotka imevät nestettä ja hallitsevat hajuja. Perinteinen savipohjainen hiekka sisältää usein bentoniittia, joka on luonnollinen savimineraali. Bentoniitti on suosittu sen kyvyn vuoksi imeä nesteitä ja muodostaa tiiviitä paakkuja, mikä helpottaa hiekan puhdistamista.

Toisaalta, markkinoilla on myös monia vaihtoehtoisia hiekkoja, jotka on valmistettu erilaisista materiaaleista. Esimerkiksi silikageelihiekka koostuu pienistä silikageelikiteistä, jotka ovat tehokkaita nesteen imeytymisessä ja hajujen hallinnassa. Silikageeli on samaa materiaalia, jota käytetään kosteudenpoistopakkauksissa.

Lisäksi on olemassa biologisesti hajoavia hiekkoja, jotka on valmistettu esimerkiksi kierrätetystä paperista, puusta, maissista tai vehnästä. Nämä hiekat ovat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja ja ne ovat usein hyviä hajujen hallinnassa, mutta niiden imukyky ja paakkuuntumisominaisuudet voivat vaihdella verrattuna perinteisiin savipohjaisiin hiekkoihin.

On myös hiekkoja, jotka on suunniteltu erityistarpeisiin, kuten hajusteettomia tai pölyttömiä vaihtoehtoja, jotka sopivat herkille kissoille tai allergisille omistajille. Jotkut hiekat sisältävät myös lisäaineita, kuten aktiivihiiltä tai hajunpoistajia, jotka parantavat hajunhallintaa.

Kun valitset kissanhiekkaa, on tärkeää ottaa huomioon kissasi mieltymykset ja mahdolliset terveysnäkökohdat, kuten allergiat tai hengitysongelmat, sekä hiekan ympäristövaikutukset. Eri hiekkatyypit tarjoavat erilaisia etuja ja haittoja, joten valinta riippuu usein henkilökohtaisista mieltymyksistä ja kissan tarpeista.