Kissan märkäruoka

Kissan märkäruoka

Hyvä ja laadukas märkäruoka on yksi tärkeimmistä valinnoista kissanomistajille. Vaikka kuivaruoat ovat suosittuja niiden kätevyyden vuoksi, märkäruoalla on useita etuja, jotka ovat tärkeitä kissan terveydelle ja hyvinvoinnille. Kissan omistajan onkin hyvä tietää, miksi kissan märkäruoka on niin tärkeää.

Märkäruoan edut

Kissan märkäruoan tärkeimmät edut ovat sen kosteuspitoisuus ja ravintoarvot. Kosteuspitoisuus on erityisen tärkeä, koska kissat ovat luonnostaan ​​huonoja juomaan tarpeeksi vettä. Märkäruoka auttaa varmistamaan, että kissa saa tarvittavan määrän nestettä ruokavalionsa kautta. Märkäruoka sisältää myös usein enemmän proteiinia kuin kuivaruoat, mikä on tärkeää kissan terveydelle ja lihaksiston ylläpidolle.

Kannattaa huomata myös, että kissan märkäruoka voi olla hyödyllinen erityisesti tietyissä tilanteissa. Märkäruoka on tärkeää vanhemmille kissoille, joilla on suurempi riski kuivumiselle tai kissoille, jotka kärsivät virtsatieongelmista. Vaikka kissan märkäruoka voi olla hieman kalliimpaa kuin kuivaruoat, sen hyödyt kissan terveydelle ovat huomattavat, joten kannattaa harkita sen sisällyttämistä kissan ruokavalioon.

ragdoll

Märkäruoka sisältää usein vähemmän hiilihydraatteja kuin kuivaruoat, mikä on tärkeää kissan painonhallinnassa. Liiallinen hiilihydraattien saanti voi johtaa lihavuuteen, joka voi puolestaan ​​aiheuttaa muita terveysongelmia, kuten diabetesta ja nivelongelmia.

Lisäksi kissan märkäruoka voi auttaa vähentämään hammaskiven muodostumista. Märkäruoka sisältää enemmän kosteutta ja on vähemmän tiheää kuin kuivaruoat, mikä auttaa puhdistamaan kissan hampaita ja ikeniä.

Kuinka tunnistaa laadukas märkäruoka?

Kissan märkäruokia löytyy nykyään lähes kaikista kaupoista ja kaiken laatuisia. Onkin tärkeää oppia tunnistamaan laadukas ruoka heikomman laatuisista. Suosittelen panostamaan laadukkaaseen märkäruokaan pennusta senioriin asti. Laadukas ruoka toki maksaa enemmän, mutta säästö rahassa voi hyvinkin tulla eläinlääkärikustannuksissa. Lue tästä artikkeli parhaista märkäruoista.

Lisäksi varmaan kaikki haluamme antaa ystävällemme parasta mahdollista ravintoa. Laadukas märkäruoka ei kuitenkaan välttämättä tarkoita kalleinta vaihtoehtoa. Mitä sitten kannattaa huomioida ruokaa valitessaan? Hieno pakkaus ja mainokset eivät kerro totuutta. Tärkeää on ruoan korkea ravintosisältö.

Jokainen kissa on luonteeltaan metsästäjä ja ruoansulatukseltaan lihansyöjä. Laadukkaissa märkäruoissa onkin reilusti korkealaatuista tuorelihaa ja ruoan tuorelihapitoisuuteen kannattaakin kiinnittää huomiota ruokaa valitessaan. Herkullinen maku tulee aidosta lihasta. Runsaasti lihaa sisältävät ruoat sulavat hyvin ja sopivat siksi myös ravintoherkille kissoille.

kissan ruokakuppi

Heikompilaatuisissa ruoissa pääraaka-aineena ovatkin usein ”liha- ja eläinperäiset” tai ”kasviperäiset” tuotteet. Proteiini on kissan tärkein energianlähde. Heikompilaatuisissa ruoissa on vähän proteiinia ja sekin heikosti hyödynnettävää jolloin kissa saattaa syödä sitä isoja määriä saadakseen tarvitsemansa proteiinin.

Laadukkaista märkäruoista kissa saa pienemmästä määrästä ruokaa riittävästi proteiinia ja sitä kautta laadukkaiden ruokien käyttö voi itse asiassa säästää rahaa.

Kissan elimistö pystyy hyödyntämään vain rajoitetusti ruoassa olevia hiilihydraatteja. Kannattaa tarkistaa myös, ettei ruoassa ole käytetty keinotekoisia säilöntä-, väri- tai makuaineita. Laadukkaissa märkäruoissa näitä ei ole käytetty. Viljat ja sokerit eivät sovi kissan terveelliseen ruokavalioon.

Laadukkaat märkäruoat eivät myöskään sisällä yleisimpiä allergioita aiheuttavia raaka-aineita, esim. viljoja. Märkäruoista kissa saa tarvitsemaansa nestettä ja näin ummetuksen riski pienenee. Lukiessasi ainesosaluetteloa on hyvä tietää, että luettelossa ensimmäisenä olevaa ainetta ruoassa on eniten, toisena olevaa toiseksi eniten jne.

Täydennysravinto vai täysravinto?

Kissoille on olemassa kahdenlaista märkäruokaa: täydennysravintoa ja täysravintoa. Pakkauksessa tulee lukea, kummasta ruoasta on kyse. Näiden kahden ruoan on erona se, että täydennysravinto ei ole ravintosisällöltään tasapainotettua ja kissasi ei saa siitä kaikkia tarvitsemiaan ravinteita. Jos annat ystävällesi täydennysravintoa sen tulisi saada myös hyvälaatuista kuivaruokaa. Jos kissasi tykkää syödä märkäruokaa, mikä on täysravintoa se voi halutessaan syödä pelkästään sitä.

Kissat-syö

Kuinka paljon märkäruokaa kissalle annetaan?

On tärkeää muistaa, että kissan märkäruokaa ei tulisi antaa liikaa, sillä se voi johtaa liikalihavuuteen ja muihin terveysongelmiin. Kuinka paljon kissan märkäruokaa tulisi antaa, riippuu kissan iästä, koosta, painosta ja aktiivisuustasosta. Yleensä suositus on noin 2-3 annosta märkäruokaa päivässä.

Märkäruokaa voi antaa esim. aamulla ja illalla ja kuivaruokaa voi olla tarjolla koko ajan. Yleensä kissa ei syö liikaa. Voit katsoa purkin kyljestä, paljonko kutakin ruokaa suositellaan annettavaksi. Paras asiantuntija olet kuitenkin sinä itse, kun seuraat kissasi ruokailuja. Jos ruokaa jää aina ylimääräistä pienennä annosta.

Kissan ruokavalio tulisi koostua tasapainoisesti erilaisista ravintoaineista, kuten proteiineista, rasvoista, hiilihydraateista, vitamiineista ja kivennäisaineista. Eri ikäiset kissat tarvitsevat erilaista märkäruokaa ja myös erilaisia määriä. Löydä tästä paras märkäruoka eri ikäisille kissoille.

Märkäruoan säilyttäminen

Kissan märkäruoka tulisi säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Avaamattomat purkit tai pussit voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta avatut purkit tulee säilyttää jääkaapissa. Avattu purkki tulisi käyttää kolmen päivän sisällä avaamisesta. Jos kissa ei syö kaikkea annettua märkäruokaa, ylimääräinen kannattaa hävittää saman päivän aikana.

Kissan märkäruokaa ei myöskään tulisi jättää ulos tarjolle liian pitkäksi ajaksi, sillä se altistuu bakteereille ja homeelle. Kissan ruokakuppi tulisi pestä ja kuivata huolellisesti joka käytön jälkeen, jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan.

Vinkkejä nirson kissan ruokintaan

Nirso-ragdoll

Kissa on hyvin valikoiva syöjä. Se ruoka, mitä sinä pidät parhaana ei välttämättä ole sitä kissasi mielestä. Se ehkä tykkää syödä heikkolaatuista märkäruokaa. Uuteen ruokaan totuttaminen on kuitenkin mahdollista ja kannattaa olla asiassa johdonmukainen ja määrätietoinen. Voit alussa tarjota uutta ruokaa vanhan ruoan rinnalla eri kupeissa.

Kissa tottuu uuden ruoan tuoksuun ja ehkäpä maistaakin sitä. Muutaman päivän kuluttua sekoita ruokaan, mistä kissasi pitää vain pieni määrä uutta ruokaa. Sekoita ruoat hyvin keskenään, koska kissat ovat taitavia erottamaan piilottamasi ruoan tykkäämästään ruoasta. Voit alussa laittaa uutta ruokaa esim. 1/5. Noin viikon kuluttua kissasi on (ehkä) jo oppinut pitämään uudesta ruoasta ja voit tarjota pelkästään sitä.

Kissat eivät välttämättä tykkää kylmästä ruoasta suoraan jääkaapista otettuna. Huoneenlämpöinen ruoka voi maistua huomattavasti paremmin. Pyri antamaan kissalle ruoka päivittäin mahdollisimman samaan aikaan.

Tarkista myös tarjoamasi ruoan annoskoko ja päivittäisen ruoan kokonaismäärä. Älä pakota syömään kissaasi uutta ruokaa pitämällä sitä nälässä, koska kissan elimistö ei kestä paastoamista ja jo reilun vuorokauden kuluttua voi syntyä pysyviä vaurioita.

Kaikki kissat niin kuin me ihmisetkin ovat erilaisia ja niin ovat myös niiden ruokamieltymykset. Vain kokeilemalla selviää, mistä ruoasta kissasi tykkää ja mitä se suostuu syömään. Kannattaakin ostaa ensin yksi pussi tai purkki ja jos sitten reaktio on positiivinen niin isommat säästöpakkaukset tulevat edullisemmiksi kuin yksittäin ostetut ruoka-annokset. Onnea testaukseen!