ragdoll

Hyvä kissanhiekka – esittelyssä erilaiset hiekat

Nykyään markkinoilla on tarjolla todella monenlaisia kissanhiekkoja. On tuoksullisia ja tuoksuttomia, mikrohiekkaa ja karkeampaa hiekkaa, löytyy monenlaisista aineista valmistettuja hiekkoja sekä tietenkin paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta.

Kaikissa hiekoissa on varmasti hyviä ja huonoja puolia, mutta kuinka valita se juuri sinun kissatalouteen sopiva? Tässä artikkelissa faktoja kissanhiekoista, vastauksia mielessäsi oleviin kysymyksiin sekä esittelyssä erilaisten kissanhiekkojen hyviä ja ei niin hyviä puolia.

Kahta samanlaista kissaa ei varmasti löydy niin kuin ei kahta samanlaista ihmistäkään. Jollekin kissalle käy mikä hiekka vaan kun taas toinen on hiekan laadusta todella tarkka. Pienen pennun tassuihin voi tarttua ohut mikrohiekka. Joku kissa voi olla todella tuoksuherkkä jolloin tuoksuton hiekka on ainoa oikea vaihtoehto. Pieni asunto taas tarvitsee todella laadukkaan hajut nopeasti sitovan hiekan.

ragdoll

Tässä pikalinkit haluamaasi kohtaan, jos et jaksa lukea koko artikkelia:

Kissanhiekat

Savipohjainen kissanhiekka

Kissanhiekkaa on yleensä kolmea erilaista: savipohjaista hiekkaa, silikaattista hiekkaa, sekä kasviperäistä kuiviketta. Savipohjainen mineraalihiekka on se kaikkein perinteisin kissanhiekkatyyppi. Sitä löytyy paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta.

Paakkuuntumaton kissanhiekka täytyy vaihtaa kokonaan uuteen noin kerran viikossa. Pennuille paakkuuntumaton kissanhiekka on hyvä vaihtoehto, koska pieni pentu voi syödä paakkuja.

paakkuuntumaton kissanhiekka

Paakkuuntuva saviperäinen hiekka on ehkä se suositumpi vaihtoehto. Tehokkaasti paakkuuntuva kissanhiekka säästää rahaa ja vaivaa, koska vessa pysyy puhtaana, kun poistaa paakut 2-3 kertaa päivässä. Hiekkaa ei tarvitse viikoittain vaihtaa uuteen.

Paakkuuntuvaa kissanhiekkaakin on eri tyyppisiä. Hiekanjyvät voivat olla eri kokoisia. Joissain hiekoissa on aktiivihiiltä mukana hajuja sitomassa. Hiekkoja löytyy myös tuoksullisia tai tuoksuttomia. Jos olet tuoksuherkkä tai kissasi on tarkista, että käyttämäsi hiekka on tuoksutonta.

paakkuuntuva kissanhiekka

Korkealaatuisesta bentoniittisavesta valmistettu kissanhiekka on laadukasta ja kissan tassuihin mukavan pehmeää luonnollista materiaalia. Savi imee tehokkaasti kosteutta ja muodostaa kiinteitä helposti poistettavia paakkuja. Niitä ei saa huuhdella vessanpöntöstä vaan ne laitetaan kotitalousjätteeseen.

Ever Cleanin tekemien testien mukaan bentoniittisavi oli paras paakkuuntuvan kissanhiekan raaka-aine. Ever Cleanin kissanhiekkoihin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä.

Silikaattinen kissanhiekka

Kvartsipohjainen kissanhiekka voi tuntua kissan tassuihin epämiellyttävän karhealta ja kissa voi alkaa jopa välttelemään tarpeiden tekemistä sellaiselle hiekalle. Kvartsipohjainen kissanhiekka on kuitenkin todella imukykyistä ja se on valmistettu imukykyisestä kemikaalista. Hiekka pölyää vähemmän kuin savipohjainen hiekka.

silikaattinen kissanhiekka

Silikaattinen kissanhiekka voi tuntua kissasta oudolta ja jotkut kissat vierastavat sen rakennetta. Hiekka myös rapisee kissan peittäessä jätöksiään. Hiekka on kuitenkin kevyttä ja riittoisaa käytössä.

Kasvipohjaiset kuivikkeet

Näistä luonnon materiaaleista valmistetut kissanhiekat ovat ekologisin ja usein myös edullisin vaihtoehto. Tämä kissanhiekka valmistetaan puusta, kasvikuiduista tai maissinjyvistä.

Jos haet ekologista vaihtoehtoa kannattaa tarkistaa, että puu on vastuullisesti hankittua. Kannattaa myös huomioida, että kasvikuivike voi sisältää ylimääräisiä lisiä, esim. liimoja, koska se tehdään usein teollisuuden jäännöstuotteista.

Kasvipohjaiset kuivikkeet ovat biohajoavia ja osa myös kompostoituvia. Kasvikuiviketta saa paakkuuntuvana tai paakkuuntumattomana. Yleensä puu- ja paperipohjainen hiekka ei paakkuunnu eli se pitää vaihtaa vähintään viikoittain uuteen hiekkaan.

kasvipohjainen kuivike

Tämän hiekan voi joissain tapauksissa huuhdella alas vessanpöntöstä vähitellen, mutta tämän suhteen kannattaa olla harkitsevainen. Tarkista, minkä ohjeen hiekan valmistaja on antanut hiekan hävittämisen suhteen.

Katso paras kissanhiekka tästä.

Paakkuuntuva kissanhiekka vs. paakkuuntumaton kissanhiekka

Mietitkö, kumpi kissanhiekkatyyppi on oikea teidän kissatalouteen? Paakkuuntuvaa kissanhiekkaa sisältävä kissanvessa on helpompi pitää puhtaana. Se imee tehokkaasti kosteutta ja muodostaa kiinteän paakun, mikä on helppo ottaa kissanhiekkalapiolla pois. Katso tästä kissan vessan puhdistaminen.

Paakkuuntuva kissanhiekka sitoo tehokkaasti hajuja ja pitää näin tehdessään vessan ympäristön ja kodin puhtaan tuntuisena. Puhdasta hiekkaa lisätään sen verran kuin sitä paakuissa lähtee pois. Paakkuuntuva kissanhiekka säästää rahaa, koska kaikkea hiekkaa ei tarvitse vaihtaa.

Paakkuuntumaton kissanhiekka imee kyllä nestettä, mutta kosteus leviää hiekkalaatikossa. Tämä hiekka ei siis ole yhtä tehokasta ja hygieenistä kuin paakkuuntuva hiekka. Koska kosteus jää hiekkalaatikkoon laatikon pohjalle voi kertyä sotkua. Hiekka on vaihdettava täysin uuteen vähintään kerran viikossa, joten paakkuuntumaton hiekka tulee todennäköisesti kalliimmaksi kuin paakkuuntuva hiekka.

Hyvän kissanhiekan tunnusmerkit

Hyvä kissanhiekka on sellaista, että kissallasi on miellyttävä käydä vessassa ja hiekka tukee kissan terveyttä ja hyvinvointia sen koko elämän ajan. Hyvä kissanhiekka on miellyttävää myös sinulle. Tässä hyvän kissanhiekan tunnusmerkkejä:

  1. Hyvä kissanhiekka on tiiviisti paakkuuntuvaa. Jos vessa on epäsiisti kissan mielestä se voi alkaa karttelemaan siellä käymistä ja tehdä tarpeensa jonnekin muualle. Kissa voi myös alkaa pidättelemään tarpeitaan ja näin sille voi tulla virtsatieongelmia. Kissa on siisti eläin ja käy mielellään puhtaassa vessassa.
  1. Hyvä kissanhiekka sitoo hajut tehokkaasti. Kun pissa ja ulosteet imeytyvät hiekkaan tehokkaasti muodostaen paakkuja hajuja ei leviä kotiin. Vaikka taloudessa on montakin kissaa koti voi olla siisti ja raikas, kun käytössä on hyvälaatuinen kissanhiekka ja vessa puhdistetaan riittävän usein.
  1. Hyvä kissanhiekka ei pölyä. Tämä on tärkeä ominaisuus jos sinä tai kissasi olette herkkiä pölylle. Jokainen kissanhiekka todennäköisesti pölyää jonkin verran, mutta kannattaa yrittää löytää vähiten pölyävä vaihtoehto. Kovasti pölyävä vaihtoehto ei ole kiva kodin ilman kannalta ja pöly voi aiheuttaa kissalle terveysongelmia kulkeutumalla hengityksen mukana kissan elimistöön.
  1. Hyvä kissanhiekka pitää tassut terveinä. Jotkin kissanhiekkatypit, esim. kvartsipohjainen hiekka voi olla liian karheaa herkille tassuille ja voi jopa rikkoa ihoa. Tämän vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota hiekan laatuun ja muistaa tarkistaa kissan tassujen kunto säännöllisesti.
ragdoll

Loppujen lopuksi paras kissanhiekka on se, mistä kissasi tykkää ja minkä se hyväksyy. Kodin siisteyden ja kissan hyvinvoinnin kannalta on parasta, kun kissa käy mielellään vessassa ja koti säilyy raikkaan tuntuisena. Vain kokeilemalla löydät teille parhaan vaihtoehdon.

Muistathan vaihtaa uuteen hiekkaan vähitellen, jos haluat kokeilla jotain uutta hiekkatyyppiä. Laita ensin pieni kerros uutta hiekkaa entisen päälle ja lisää sen osuutta vähitellen. Jos kissasi selvästi vierastaa uutta hiekkaa palaa entiseen ja halutessasi kokeile jotain muuta hiekkaa samalla menetelmällä.