kissanhiekkaroskis

Kissan vessa – puhdistaminen

Kissat ovat erittäin siistejä eläimiä ja kissakoti voi olla todella puhdas koti. On tärkeää muistaa tiettyjä perusasioita kissan vessoista ja siisteyden ylläpitämisestä kissakodissa. Oikeilla rutiineilla ja välineillä tämä onnistuu helposti. Luonnossa kissan ei tarvitse tehdä tarpeitaan kahta kertaa samaan paikkaan. Kissa arvostaa siisteyttä ja siksi onkin tärkeää pitää vessa puhtaana, että siellä on miellyttävää käydä. Yksi mahdollinen syy siihen, että kissa alkaa tehdä tarpeensa väärään paikkaan onkin vessan epäsiisteys. Tärkein asia kodin siisteyden kannalta on ostaa kunnollinen kissanvessa ja valita siihen sopiva hiekka. Jos taloudessa on monta kissaa vessoja kannattaa olla vähintään yhtä monta kuin kissoja, mielellään yksi enemmän. Tärkeää on myös sijoittaa vessa sopivan rauhalliseen paikkaan, missä kissa saa käydä rauhassa tarpeillaan.

Tässäpä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ja vinkkejä puhtaaseen kissakotiin.

Kuinka usein kissan hiekkalaatikko pitää tyhjentää?

Siivoa jätökset vessasta riittävän usein. Sopiva väli on 1-3 kertaa päivässä, mutta tarpeen mukaan myös useammin. Jos taloudessa on useampi kissa niin silloin voi tarvita puhdistuksen useamminkin. Muista laittaa vessaan hiekkaa riittävän paksu kerros; 5-7 cm on hyvä. Tällöin kissa voi kaivaa hiekkaa ja tehdä tarpeensa normaalisti. Paakkuuntuvasta hiekasta jätökset ovat helppo ottaa hyvällä lapiolla ja laittaa ne pussiin. Saatavana on myös erillisiä roska-astioita, mihin jätökset on kätevä laittaa ilman hajuhaittoja. Seuraavassa tärkeimmät hankinnat vessan puhtaana pitoon.

Kissanhiekkalapio

Hiekkalapioita on erilaisia ja valinta riippuu käyttämästäsi hiekasta. Ohessa kolme edullista ja hieman erilaista kissanhiekkalapiota.

Harvaseulainen kissanhiekkalapio

Käytössä todella kestäväksi ja käteväksi havaittu lapio, joka soveltuu useimmille kissanhiekkalaaduille. Materiaali on 98 % kierrätysmuovia. Lämpimästi suosittelen! 

Tiheäseulainen kissanhiekkalapio

tiheä hiekkalapio

Tämä lapio sopii hienojakoiselle paakkuuntuvalle hiekalle ja bentoniittisavipohjaiselle hiekalle.

Iso kissanhiekkalapio

iso kissanhiekkalapio

Tämä jämäkkä kissanhiekkalapio on hyvä karkealle kissanhiekalle. Lapion erityisen suuri kauha helpottaa kissanvessan siivoamista. Kahvapää on leveä ja kulmat irrottavat tehokkaasti pinttynyttä kissanhiekkaa.

Kissanvessan edusmatto

kissanvessan edusmatto

Kissanvessan edusmatto estää näppärästi hiekkaa kulkeutumasta tassuissa pitkin asuntoa. Tämä matto on riittävän leveä keräämään hiekan laajalta alueelta vessan edestä. Muovikuiduista tehty pinta on miellyttävän pehmeä myös herkille kissoille. Pinta tuntuu tassuihin mukavan lämpimältä. Matto on helppo puhdistaa ravistamalla ja imuroimalla. Matto pysyy hyvin paikoillaan ja hinta-laatusuhde on loistava.

LittyCat -kissanhiekkaroskis

Tämä näppärä kissanhiekkaroskis on suunniteltu pitämään hajut poissa, kunnes tyhjennät roskiksen. Roskiksessa oleva hygieniasulkija siirtää napinpainalluksella likaisen hiekan roskikseen, jossa se menee monikerroksisen kalvoputken sisään. Järjestelmä koostuu siis roskaämpäristä, kalvoputkipakkauksesta ja hiekkalapiosta. Ämpäri täytyy tyhjentää kahden viikon välein ja kalvoputkipakkaus riittää noin kaksi kuukautta yhden kissan taloudessa. Se on kätevä uudelleentäyttöpakkaus. Kissanhiekkaroskis helpottaa kovasti arkea kissataloudessa. 

Kuinka usein kissanhiekka vaihdetaan?

Se riippuu hiekasta ja kuinka monta kissaa taloudessa on. Olipa käytössäsi mikä tahansa kissanhiekka se tulee vaihtaa kokonaan ennemmin tai myöhemmin. Kannattaa lukea, mitä käyttämäsi hiekan suhteen suositellaan. Joissain ohjeistuksissa sanotaan, että hiekka pitäisi vaihtaa kerran viikossa ja varmaan se pitää paikkaansa tiettyjen hiekkojen suhteen. Hyvälaatuinen paakkuuntuvat hiekka kestää kuitenkin hyvänä ainakin 1-2 kuukautta. Opit kyllä huomaamaan, koska on aika laittaa vessaan uudet hiekat. Kissanhiekka kannattaa vaihtaa riittävän usein, koska se vaikuttaa kissojen terveyteen. Silloin loiset eivät pääse lisääntymään.

Kuinka usein kissan hiekkalaatikko pitää pestä?

Hiekkalaatikko kannattaa pestä aina kun vaihdat uudet hiekat. Hyvä pesuväli on esim. kerran kuukaudessa. Toki mitä kovempi käyttö hiekkalaatikolla on sen useammin se kannattaa pestä. Suuri hiekkalaatikko ja riittävän paksu kerros hiekkaa sekä säästävät laatikon pohjaa että pitävät hiekkalaatikon puhtaampana. Kun peset älä käytä kemiallisia voimakkaasti tuoksuvia pesuaineita. Suosi neutraaleja pesuaineita tai saippuaa ja pese laatikko kunnolla lämpimällä vedellä. Huuhtele kunnolla ja kuivaa ennen kuin laitat uudet hiekat.

Koska kannattaa ostaa uusi hiekkalaatikko?

Hiekkaa vaihdettaessa ja pesun yhteydessä sinun kannattaa tarkistaa vessan pohjan kunto. Kissat peittävät jätöksensä huolella ja silloin kynnet raapivat pohjaa. Ajan myötä pohjaan tulevat naarmut voivat myötävaikuttaa ikävien hajujen syntymiseen, joita on vaikea poistaa. Kun pohja alkaa olla naarmuuntunut on aika ostaa uusi vessa.

Kunnollisilla välineillä ja säännöllisellä vessan hoidolla on helppo pitää koti siistinä ja kissa tyytyväisenä. Kun vessa on siisti niin kissa käy siellä mielellään. Jos se alkaa tekemään tarpeitaan jonnekin muualle kuin vessaan niin kannattaa alkaa miettimään syystä siihen.