ragdoll pentu

Paras kissanharja – löydä omasi nyt

Kissa voi hyvin kun turkki voi hyvin! Kissa pitää hyvää huolta puhtaudestaan ja turkkinsa kunnosta ja kauniin kiiltävä turkki onkin merkki hyvinvoivasta kissasta. Kaunis turkki on tulosta paitsi terveellisestä ravinnosta myös säännöllisestä hoitamisesta. Turkin säännöllinen harjaaminen varsinkin pitkäkarvaisilla kissoilla on tärkeää monestakin syystä ja harjaamiseen totuttelu kannattaa aloittaa jo pienen pennun kanssa. 

Seuraavassa eri harjatyyppejä erilaisille kissoille ja erilaisiin tarpeisiin.

Paras harja pennuille ja herkille kissoille

Tämä luonnonharjaksista tehty harja on loistava valinta pennuille ja herkille kissoille. Pehmeät harjakset tekevät harjaamisesta miellyttävän kokemuksen ja siksi tällä harjalla on helppo totuttaa kissa säännölliseen turkinhoitoon. Luonnonharjakset eivät sähköistä turkkia. 

Tällä harjalla saat kätevästi irtokarvat poistettua turkista ja turkki saa kauniin kiillon. Harjalla saa kätevästi selvitettyä pienet takut. Käyttömukavuutta lisää miellyttävä harjan puinen kahva. Harjasten pituus on noin 2 cm. Edullinen harja ja voit tilata kerralla yhden tai kolmen kappaleen säästöpakkauksen. Ensiharjaksi hyvä valinta.

Tämä luonnonharjaksista tehty ovaalinmuotoinen harja on paras valinta tiheälle ja pitkälle turkille. Miellyttävä ovaalin muoto tekee harjauksesta helppoa ja pehmeästä harjasosasta kissasikin tykkää. Harja sopii hyvin säännölliseen turkinhoitoon ja luonnonharjakset eivät tee turkista sähköistä. Hyvä perusharja ja lämmin suositus tälle. Harjaa löytyy kahta kokoa: S ja L.

Ylivoimaisesti parhaat arvostelut kissaraadilta sai tämä kuminen KONG Cat Zoom Groom –merkkinen hierontaharja. Tämä on kissoille muotoiltu harja, joka sekä hieroo kissaa että puhdistaa turkkia. Harjaa on helppo ja miellyttävä käyttää.

 Pehmeät kuminappulat poistavat tehokkaasti sekä irtokarvoja että hilsettä. Kissaraadissa useimmat tykkäsivät tästä ja plussana maininta, että kerää irtokarvoja normaalia harjaa tehokkaammin. Piikit ovat pehmeät ja kissat nauttivat harjauksen yhteydessä saamastaan hieronnasta

Pet Teezer De-shedding -mihiharjassa on kaksikerroksiset harjakset, jotka poistavat todella tehokkaasti ja hellävaraisesti irtokarvat ja mahdollisen lian. Harjaa voi käyttää sekä märkään että kuivaan turkkiin ja harja ei revi turkkia. Pidemmät piikit ulottuvat pohjavillaan ja poistavat likaa,  lyhyet piikit poistavat irtokarvaa. 

Kätevän kokonsa vuoksi tällä voi helposti harjata vaikeatkin paikat, esim. suun alueen, hännän tyven ja jalkojen takaosan. Harjaa on miellyttävä käsitellä ja se on helppo puhdistaa. Harjan pituus 12 cm, leveys 5 cm ja korkeus 5 cm. Vahva suositus tälle!

Tässä tulevat samassa paketissa pehmeä harja ja harjanpuhdistaja. Harjassa on hyvin ohuet harjakset, pyöristetyt metallipiikit, jotka hierovat ihoa poistaen samalla irtokarvat ja mahdolliset takut. Tällä harjaaminen säännöllisesti estää tehokkaasti huopuneiden kohtien syntymisen turkkiin. 

Harja on nopea puhdistaa mukana tulevan kätevän puhdistuskamman avulla. Harjauksella on hoitava vaikutus stimuloiden ihon omien rasvojen vapautumista. Harjakset ovat ruostumatonta terästä ja piikkien pituus 1,2 cm. Vahva suositus tälle setille; on todella kätevä säännöllisessä turkin hoidossa!

Takkujen selvittelyyn on hyvä apu tämä todella edullinen, mutta tehokas puuvartinen metallikampa. Valittavana eri tiheyksiä ja takkujen selvittelyyn on ehdottomasti harvapiikkinen kampa paras valinta. Lämmin suositus tälle hankinnalle!

Turkkiin syntyneet mahdolliset takut on helppo selvitellä tällä Moser –takunpoistajalla. Tämä tehokas trimmausveitsi poistaa samalla pohjavillaa. Takunpoistajassa on kymmenen terävää hammastettua teräspiikkiä, jotka tekevät laitteen käytöstä todella tehokasta. 

Saat helposti tukevan otteen muotoiltavasta geelivarresta ja työskentely on tehokasta. Vie trimmausveitsi takun alle ja ja leikkaa takkuinen kohta varovasti lyhyillä liikkeillä. Varo veitsen teräviä leikkauspintoja! Piikkien pituus 2 cm.

Millainen on hyvä kissanharja?

Kissan turkin hoitoon kannattaa kokeilla erilaisia harjoja. Jos kissasi ei pidä harjaamisesta se voi hyvinkin johtua vääränlaisesta harjasta. Harjan tai kamman ei kannata olla hyvin teräväkulmainen ettei kissan herkkä iho vahingoitu harjatessa. Harjaamisen täytyy tuntua kissasta miellyttävältä ja piikkien ei kannata olla liian tiheät.  Harja kannattaakin valita kissan karvatyypin mukaan.

Kuinka totutan kissan turkin harjaamiseen?

Kaikki kissat eivät valitettavasti pidä turkin harjaamisesta ja kärsivällisyys onkin avainsana toimenpiteeseen opettelussa niin kuin kaikessa muussakin eläinten kanssa. Harjaaminen kannattaa aloittaa jo pienen pennun kanssa, mutta kyllä aikuisen kissankin voi totuttaa turkin hoitamiseen. 

On tärkeää, että turkin harjaamisesta tulee kissalle miellyttävä toimenpide, koska se karttelee aivan varmasti epämiellyttävää kokemusta. Voit aluksi jättää harjan vaikkapa kissan lelujen viereen lattialle jolloin se saa rauhassa tutustua uuteen esineeseen. 

Ensimmäisiä harjanvetoja voi kokeilla vaikkapa silloin kun kissa pesee itseään tai silittelet kissaa muutenkin. Kokeile harjaa hyvin varovasti. Voit ensin silittää ja sitten vedät harjalla varovasti pari kertaa ja jälleen jatkat silittämistä. Voit jatkaa niin kauan kun kissa on tyytyväinen. Älä pakota sitä harjattavaksi. 

 

Kissan turkin hoito

Jatka seuraavana päivänä ja toista toimenpide säännöllisesti. Älä harjaa vastakarvaan. Aloita harjaamiseen totuttelu paikoista, mistä kohtaa kissaa pitää silityksistä. Esim. jos kissa tykkää, että silittelet sitä leuan alta kokeile harjaa siellä varovasti ja laajenna sitten harjausaluetta vähitellen. Muistathan herkkupalojen tärkeän merkityksen myös tässä eli voit kiittää kissaa toimenpiteen jälkeen antamalla sille sen lempiherkkuja.

Hyvä tapa on, että pitäisitte säännöllisesti vaikka kerran viikossa kissasi kanssa hoito- ja hemmotteluhetken. Siihen kuuluisi miellyttävä turkin harjaus ja hoito sekä kynsien leikkaus. Samalla voit vilkaista silmiä, korvia ja suuta, että kaikki on kunnossa. Tämä on hyvä tapa huolehtia kissan hyvinvoinnista ja terveydestä ja tehdä siitä yhteinen kiva hetki. 

Muistathan palkita kissan makupaloilla hoitorutiinien jälkeen. Tulevia toimenpiteitä varten on tärkeää, että kissalle jää kiva olo tästä viikoittaisesta hetkestä, jolloin se suorastaan odottaa sitä tietäen saavansa herkkuja sen jälkeen. Miellyttäviä hoitohetkiä teidän perheeseen!

Miksi kissan turkkia pitää harjata?

Kissan turkin säännöllinen hoitaminen ja harjaaminen antavat kissalle tukea turkin hoidossa ja varsinkin pitkäkarvaisille kissoille tämä on tärkeää. Paitsi turkin kunnon vuoksi harjaamisen hyviin vaikutuksiin kuuluu myös, että se edistää verenkiertoa ja levittää kissan luonnolliset öljyt turkissa. 

Harjaaminen irrottaa kuolleen pohjavillan ja poistaa irtokarvoja. Keväisin ja syksyisin karvan lähdön aikana harjaaminen on tärkeää ettei kissa niele isoa määrää irtokarvaa. Näistä voi pahimmillaan muodostua ikäviä karvapalloja karvojen kerääntyessä vatsaan. 

 

Kissan turkin hoito

Kun harjaat kissaasi säännöllisesti saat ainakin osan irtokarvoista pois ja ne kaikkihan vähentävät asunnossasi kulkeutuvaa ja vaatteisiin kerääntyvää karvaa. Kissan oma kieli ei aina riitä pitämään turkkia sileänä ja säännöllinen turkinhoito auttaa välttämään ikäviä takkuja.  

Monet kissat pitävät harjaushetkeä myös hemmotteluhetkenä ja ne ovat tärkeitä paitsi kissalle myös omistajalle. Kun totutat kissan pienestä pitäen harjaamiseen näistä hetkistä muodostuu teille molemmille miellyttäviä.

Kuinka usein kissan turkkia kannattaa harjata?

Vastaus tähän riippuu paljon sekä kissasta että sen omistajasta. Pitkäkarvaisen kissan turkkia kannattaa harjata jopa päivittäin tai mielellään ainakin 2-3 kertaa viikossa. Lyhytkarvaisten kissojen turkin harjauksen voi tehdä esim. kerran viikossa. 

Harjaushan ei vie paljon aikaa: 5-15 minuuttia riittää hyvin. Jos harjauksen tekee säännöllisesti niin ikäviä takkujakaan ei pääse syntymään jolloin lyhyt aika harjaukseen riittää.

Miten selvitän turkkiin muodostuneet takut?

Turkkiin mahdollisesti muodostuneiden takkujen selvittämiseen tarvitset aikaa ja kärsivällisyyttä. Tärkeää on tehdä tämäkin rauhallisesti ja mahdollisimman varovaisesti, ettei kissa säikähdä ja siihen ei satu. Takkuja syntyy, kun pitkä turkki takertuu yhteen pieniksi solmuiksi. 

Kissan turkin hoito

Takkujen selvittämiseen sinulla on hyvä olla tähän tarkoitukseen tarkoitettu harvapiikkinen metallikampa. Ota turkista kiinni juuri takun alapuolelta siten ettet selvittäessäsi kisko kissan karvoja. Etene varovaisesti. Tarvittaessa voit leikata pois pahimmat takut, mutta ole saksien kanssa varovainen. 

Etene takun kärjestä ihoa kohti. Ole erityisen varovainen, jos takku on päässyt syntymään lähelle ihoa. Takut on hyvä selvittää mahdollisimman nopeasti, koska ne voivat tehdä kissalle epämukavan olon kiristämällä ihoa.

Kuinka hoidan ragdollin turkkia?

Ragdollin turkki on kauniin sileä ja pituudeltaan keskipitkä tai pitkä. Aikuisilla ragdolleilla on kauluri ja villahousut. Ragdollin turkin hoito on kuitenkin suhteellisen helppoa vähäisen pohjavillan vuoksi. Yleensä turkin harjaaminen pari kertaa viikossa on riittävää, mutta karvanlähdön aikaan on suositeltavaa tehdä se useamminkin. Jokainen kissa on kuitenkin oma yksilönsä ja kokemus näyttää, mikä on kullekin sopiva harjaustiheys.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Kyllä, kissoja kannattaa harjata. Harjaaminen auttaa pitämään kissan turkin terveenä ja hyväkuntoisena. Se poistaa kuollutta karvaa, estää takkuja ja vähentää karvan nielemistä ja karvapallojen muodostumista. Lisäksi harjaaminen voi olla myös hyvä hetki kissan ja omistajan välisen siteen vahvistamiseen.

Vaikka kissan karvanlähtöä ei voida täysin estää, on olemassa muutamia tapoja, joilla voit vähentää sitä:

  1. Harjaa kissaa säännöllisesti: Säännöllinen harjaaminen auttaa poistamaan irtoavaa karvaa ennen kuin se päätyy kissan ympäristöön. Käytä sopivaa harjaa tai kampaa, joka sopii kissan turkkiin.

  2. Ruokavalio ja ravintolisät: Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää laadukasta kissanruokaa, voi edistää terveen turkin kasvua ja vähentää karvanlähtöä. Joissakin tapauksissa eläinlääkäri voi suositella ravintolisiä, kuten omega-3-rasvahappoja, jotka voivat tukea terveen turkin kasvua.

  3. Kiinnitä huomiota kissan stressiin: Stressi voi lisätä karvanlähtöä kissalla. Pyri tarjoamaan kissalle rauhallinen ympäristö, jossa se voi rentoutua ja tuntea olonsa turvalliseksi.

  4. Sisäilman kosteus ja puhdistus: Kuiva sisäilma voi vaikuttaa kissan turkkiin ja aiheuttaa lisääntyvää karvanlähtöä. Käytä kostutinta tai harkitse ilmankostuttimen käyttöä tarvittaessa. Pidä myös koti puhtaana imuroimalla ja siivoamalla säännöllisesti.

  5. Neuvottele eläinlääkärin kanssa: Jos kissasi karvanlähtö tuntuu poikkeuksellisen runsaalta tai siinä ilmenee muita oireita, kuten ihon ärsytystä tai kutinaa, kannattaa konsultoida eläinlääkäriä. He voivat arvioida tilannetta ja tarvittaessa suositella lisätutkimuksia tai hoitoja.