Turvallinen joulu kissan kanssa

Joulu on ihana juhla, jota haluamme juhlistaa monin tavoin ja koristella kodin kauniiksi. Laitetaan joulukuusi ja koristeita, joululahjoja, kynttilöitä, joulukukkia ja jouluruokia. Nämä kaikki tekevät joulutunnelman ihmisille, mutta luovat valitettavasti monta vaaran paikkaa kissalle. Onkin tärkeää, että kissakodissa tiedostetaan vaaran paikat ja vietetään turvallista juhlaa myös kissojen kannalta. Tässä artikkelissa kerron yleisimmät vaaranpaikat kissalle.

Joulukukat ja –kasvit

Tietyt joulukukat ja –kasvit ovat kissalle todella vaarallisia aiheuttaen myrkytyksen. Kissakodissa on tärkeää sijoittaa mahdolliset joulukukat paikkaan, mihin kissa ei pääse niitä syömään tai ostaa kukkia, jotka ovat kissalle turvallisia. Kaikkein paras tapa on olla hankkimatta myrkkykukkia kotiin tai käyttää keinotekoisia versioita. Kissalle myrkyllisiä kukkia ja kasveja ovat esim. hyasintti, joulutähti, amaryllis, jouluruusu, atsalea, tulppaani, kielo ja mistelin marjat. Myrkytön vaihtoehto on esimerkiksi joulukaktus.

Lahjanarut ym. paketointitarvikkeet

Yksi kissoille vaarallisimmista asioista joulun aikaan on lahjanaru ja yleensäkin kaikenlaiset narut. Kuinka mielellään kissa alkaakaan leikkimään sillä, mutta viattomalta tuntuva asia voi aiheuttaa todella vakavan vaaratilanteen jumittumalla ruoansulatuselimistöön. Pahimmissa tapauksissa vierasesine joudutaan ottamaan leikkauksella pois ruoansulatuskanavasta. Myös korteissa käytettävät pumpulit aiheuttavat tukoksen vaaran ja kimalteet houkuttelevat syömään kaikkea vaarallista. Jos epäilet kissan nielleen narua ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Älä missään nimessä yritä vetää narua pois vaikka näkisitkin narun pään kissan suussa. Terävät reunat voivat aiheuttaa vakavia sisäisiä vaurioita.

kissan turvallinen joulu

Palavat kynttilät ja koristevalot

Kynttilät luovat juhlatunnelmaa, mutta voivat aiheuttaa todellisen vaaran kissan kanssa. Tuli tarttuu helposti kissan viiksikarvoihin tai turkkiin aiheuttaen palovammoja. Kissa voi vahingossa myös kaataa kynttilän aiheuttaen tulipalovaaran. Älä koskaan jätä kissaa hetkeksikään kahdestaan palavan kynttilän kanssa. Kissanperheessä kannattaakin suosia sähkökynttilöitä. Nykyään led-valoilla voidaan luoda kivaa tunnelmaa. Myöskään koristevaloja pitkine johtoineen ei saa jättää valvomatta. Kissasta on kiva alkaa leikkimään valoilla ja pahimmillaan se voi sotkeentua johtoon, jolloin vaarana on jopa kuristuminen. Sähköiskun vaara on myös aina olemassa.

Joulukuusi

Niinkin tavallinen asia kuin joulukuusi voi aiheuttaa kissalle vaaran paikkoja. Joulukuusi on kissan mielestä todennäköisesti uusi ihana juuri sille ostettu kiipeilypuu ihanine koristeineen. Kissa voi yrittää kiivetä tai hypätä kuuseen kaataen sen ja mahdollisesti vahingoittaa itsenään. Jos haluat kissaperheeseen joulukuusen pyri sijoittamaan kuusi niin ettei kissa pääse hyppäämään siihen. Tukeva ja painava kuusenjalka voi estää kuusta kaatumasta. Joulukuusesta varisseet neulaset ovat myös vaarallisia kissoille, koska kissan ruoansulatuselimistö ei kykene sulattamaan kuusen neulasia. Pahimmillaan ne voivat lävistää kissan suoliston. Myös kuusen pihka ja kuusen jalassa oleva vesi voivat aiheuttaa kissalle myrkytysoireita. Yksi keino yrittää pitää kissa pois kuusen luota on laittaa kuusen ympärille kissalle epämiellyttäviä sitrustuoksuja, esim. appelsiineja. Appelsiinista leikatut koristekiekot voivat hyvinkin pitää kissan poissa kuusen luota.

Kissan turvallinen joulu

Joulukuusen koristeet

Kimaltelevat ja houkuttelevasti kuuseen sijoitetut koristeet voivat olla kissalle suorastaan vastustamattomia. Se yrittää lähes varmasti tavoitella niitä ja saatuaan koristeen alas kuusesta alkaa  leikkimään sillä. Koriste voi särkyä leikin tiimellyksessä ja lasiset ja alumiiniset sirpaleet aiheuttaa haavoja tassuihin ja suuhun. Pahimmillaan kissan nieltyä siitä palasen vierasesine voi jumittua nieluun tai suolistoon.

Jouluruoat

Halutessasi hemmotella kissaa osta sille sen omia herkkuja. Ihmisten jouluruoat eivät ole hyviä ja turvallisia kissoille. Joulukinkku on kissalle huonosti sulavaa ja vaarallista ruokaa. Jouluruokien suola- ja rasvapitoisuus ovat usein korkeita ja siksikään ne eivät sovi kissalle. Kissan munuaiset voivat rasittua korkeasta suolapitoisuudesta tai tarpeettomasta rasvasta. Ruoansulatusongelmat sekä haiman ja maksan rasitus ovat kalliita hintoja maksettavaksi ihmisten anteliaisuudesta. Myöskään siipikarjan luut eivät ole kissalle turvallista ruokaa, koska ohuiden luiden säikeet voivat aiheuttaa sisäisiä vammoja. Suklaan syöminen voi aiheuttaa kissalle vakaviakin oireita, esim. sydämen tykytystä, kouristuksia tai jopa kuoleman. Rusinat aiheuttavat kissalle myrkytysoireita ja pähkinät voivat aiheuttaa suolitukoksen, jos kissa nielee ne kokonaisina.

Kissan joulu

Kissakodissa kannattaa torjua vaarat jo etukäteen ja välttää vaaranpaikat jolloin joulusta voivat nauttia turvallisesti myös perheen lemmikit. Saadessaan tuttua herkkuruokaansa ja päästessään rauhalliseen paikkaan tarkkailemaan tilannetta ja nukkumaan myös kissasi nauttii joulusta. Selvitä kuitenkin varmuuden vuoksi etukäteen päivystävän eläinlääkärin numero. Turvallista joulua koko perheelle!