ragdoll

Kissa pissaa vääriin paikkoihin?

Kissan yleisimmät käytösongelmat liittyvät sisäsiisteyteen. Jos kissa alkaa pissaamaan muualle kuin hiekkalaatikkoon syyt käyttäytymisen muuttumiseen on tärkeää selvittää. Ne voivat olla joko psyykkisiä tai elimellisiä. Tästä artikkelista voit löytää syyn kissasi vessakäyttäytymisen muuttumiseen ja voit korjata asian.

Kun ennen sisäsiisti kissa alkaakin yllättäen pissaamaan jonnekin muualle kuin vessaan syy käyttäytymisen muutokseen on tärkeää selvittää mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin syy saadaan selville sitä nopeammin voidaan tehdä toimenpiteitä, että poikkeava käytös saadaan korjattua.

Ennuste sille, että kissa alkaa jälleen käymään vessassa on hyvä, kun toimitaan nopeasti. Kissaa ei saisi koskaan rangaista virtsaamisesta tai ulostamisesta vääriin paikkoihin, koska käytökseen on varmasti syy. Kannattaa ajatella asia niin, että silloin kissalla eivät ole kaikki asiat hyvin.

Se on kissan tapa ilmaista jostain syystä johtuva paha olo eikä se pidä sitä epäsiistinä niin kuin ihminen tekee. Kissa ei yleensäkään pissaa väärään paikkaan protestoidakseen tai kostaakseen niin kuin ihminen voi arvella. Terveydelliset syyt onkin tärkeää sulkea pois aivan ensin.

Terveydelliset ongelmat

Kissan sisäsiisteysongelmien taustalla voi periaatteessa olla mikä tahansa sairaus, kipu tai epämukavaa oloa aiheuttava tila. Suosittelenkin, että yllättävän käytöksen muutoksen vuoksi asia käydään tarkistamassa eläinlääkärillä, että fyysiset ongelmat voidaan sulkea pois.

Yleisin sairaus sisäsiisteysongelman taustalla on steriili virtsatulehdus eli idiopaattinen kystiitti. Oireita voivat olla mm. virtsan verisyys, virtsaamisongelmat ja lisääntynyt itsensä nuoleminen. Sairauden syntymekanismia ei tunneta. Tämä on tyypillinen sairaus erityisesti keski-ikäisille ja ylipainoisille uroskissoille. Rakon kiputila tai epämukava tunne virtsatessa voivat aiheuttaa sen, että kissa alkaa tekemään tarpeensa muualle kuin hiekkalaatikkoon.

Kipua voivat aiheuttaa mm. virtsakivet tai –kiteet  ja kasvaimet. Kissa yhdistää virtsaamisen yhteydessä tuntuvan kivun hiekkalaatikkoon ja alkaa tämän vuoksi pissaamaan jonnekin muualle.

Pissaaminen vääriin paikkoihin voi olla merkki myös monista muista sairauksista. Taustalla voi olla  vaikkapa mahan ja ruoansulatuselimistön sairaus tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus. Syynä voi olla myös ongelmat hormonitoiminnassa tai vaikkapa kilpirauhasen liikatoiminta.

Koska taustalla voi olla periaatteessa lähes mikä vain elimellinen ongelma kannattaakin käydä tarkistamassa asia asiantuntevan eläinlääkärin luona. Kissat ovat mestareita peittelemään kipuaan ja siinä vaiheessa, kun omistaja huomaa jotain poikkeavaa tilanne on yleensä jo aika paha.

Virtsaamistarvetta lisäävä sairaus voi johtaa myös siihen, että kissa kyllä yrittää mennä laatikolle, mutta ei ehdi sinne ajoissa. Kun terveydellisen ongelmat on suljettu pois voimme keskittyä etsimään syytä muuttuneeseen käytökseen muualta.

Kissan merkkailu

Tässä vaiheessa muutama sana kissan merkkailusta. Se on eri asia kuin tarpeiden tekeminen vääriin paikkoihin. Merkkailua tapahtuu yleensä pystypinnoille ja virtsan määrän on huomattavasti vähäisempi kuin tavallinen pissaaminen. Merkkailua tapahtuu lähinnä monen kissan talouksissa ja varsinkin, jos talossa on sekä uroksia että naaraita.

Merkkaileva kissa käy usein tekemässä varsinaiset tarpeensa hiekkalaatikolla. Yleisimmin merkkailun taustalla voi olla reviirin merkitsemistä tai stressiä jostain syystä. Merkkailu voi lievittää stressiä ja rauhoittaa kissaa.

Tärkein keino merkkaamisen lopettamiseen tai edes vähentämiseen on kissan leikkaaminen. Tutkimuksen mukaan jopa 90 prosenttia merkkailusta vähenee, kun kissa leikataan. Jos kissa merkkaa yleensä aina samaan paikkaan kannattaa yrittää tehdä siitä paikasta kissalle mahdollisimman epämiellyttävä.

Alumiinifolio tai erilaiset kissakarkotteet voivat toimia tai sitten kissa vain siirtää merkkaamispaikan johonkin muualle. Pyri siivoamaan merkkailujäljet mahdollisimman tehokkaasti entsyymejä sisältäviä pesuaineita käyttäen. Muista, että kissan hajuaisti on paljon ihmisen haluaistia tarkempi eli vaikka et itse enää haistaisikaan paikassa mitään niin kissa voi sen tehdä.

Kannattaa myös antaa kissoille muita merkkaamisen mahdollisuuksia kuin virtsaaminen, esim. kynsiminen. Sijoita raapimispuita eri puolille asuntoa, jotta kissa voi merkkailla niihin.

Kissan hiekkalaatikko

Yksi tärkeä syy siihen, että kissa pissaa muualle kuin vessaan voi olla myös hiekkalaatikossa. Ensinnäkin kannattaa kiinnittää huomiota hiekkalaatikon siisteyteen ja sijaintiin. Kissa voi mieltää hiekkalaatikon jostain syystä vastenmieliseksi. Kissa on siisti eläin ja jos se pitää hiekkalaatikkoa liian likaisena se etsii paremman paikan tarpeiden tekemiseen. Lue tästä artikkeli vessan puhdistamisesta.

Riippuu täysin kissasta, mikä on kenenkin mielestä liian likainen hiekkalaatikko. Kissan vessa tulee puhdistaa vähintään kerran päivässä, mielellään aamuin illoin. Monen kissan taloudessa tämä kannattaa ehkä tehdä myös useamminkin. Muistathan, että taloudessa pitää olla vähintään niin monta hiekkalaatikkoa kuin on kissaakin, mielellään yksi laatikko enemmän. Katso tästä paras kissanvessa.

Hiekkalaatikon puhdistaminen riippuu paljon myös käytetystä hiekasta. Laatikko pitäisi pestä kokonaan noin kerran kuukaudessa ja vaihtaa täysin uuteen, kun haju ei lähde enää pesemällä ja pohja on naarmujen peitossa. Hiekkaa kannattaa olla riittävän paljon (n. 5-8 cm), että hajut pysyvät minimissä.

Paitsi hiekkalaatikon siisteys häiriökäyttäytymisen syy voi olla myös hiekkalaatikon sijainnissa. Vessa voi olla paikassa, missä kissa kokee epämiellyttäväksi siellä käymisen. Se on voinut joskus pelästyä ollessaan siellä tai kokee paikan liian rauhattomaksi. Hiekkalaatikko kannattaa sijoittaa rauhalliseen paikkaan etäälle ruoka- ja juomakupeista.

Jos kissa tekee tarpeensa mielellään johonkin tiettyyn paikkaan sijoita hiekkalaatikko alussa siihen ja siirrä sitä vähitellen päivä päivältä kohti itsellesi sopivaa paikkaa.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös hiekkalaatikon malliin ja kokoon sekä käytettyyn hiekkaan. Jotkut kissan pitävät avoimista hiekkalaatikoista, kun taas toisille sopii rauhallinen heiluriovella varustettu vessa. Suurin osa kissoista pitää avoimista ja suurista hiekkalaatikoista. Huomioi kissan koko hiekkalaatikkoa ostaessasi.

Hanki talouteen riittävän iso hiekkalaatikko ja kokeile tarvittaessa eri mallisia. Kiinnitä huomiota myös käytettyyn hiekkaan. Jos kissa kokee käytetyn hiekan epämiellyttäväksi se alkaa pissaamaan jonnekin muualle. Kissa pissaa mielellään pehmeälle alustalle ja siksi valitettavasti se omistajan sänky voi olla kohteena.

Valitse hienorakeinen hiekka, mikä tuntuu tassuihin mukavalta. Hyvä hiekka paakkuuntuu hyvin ja imee hajuja, jolloin se säilyy pidempään puhtaana. Kissalle ehkä epämiellyttävimpiä hiekkalaatikossa ovat kristallihiekka ja puupelletit. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kissoilla on omat mieltymykset niin kuin meillä ihmisilläkin. Katso tästä parhaat kissanhiekat.

Jos kissoilta kysyttäisiin niin todennäköisesti valinta olisi rauhallisessa paikassa oleva iso avoin hiekkalaatikko, missä on paksu kerros pientä paakkuuntuvaa hajustamatonta mikrohiekkaa. Kissanhiekkaan laitettavat hajusteet ovat ihmisiä varten ja kissan herkälle hajuaistille ne voivat olla kovinkin epämiellyttäviä.

Hiekkalaatikoihin liittyen kannattaa huomioida myös eräs terveysongelma. Iäkkäiden kissojen ja esim. nivelrikosta kärsivien kissojen voi olla vaikea päästä korkeareunaiseen hiekkalaatikkoon. Jos kissa kokee kipua kiivetessään laatikkoon se ei todennäköisesti halua sitä jatkossa käyttää.

Silloin se voi tehdä tarpeensa laatikon viereen. Tällaisissa tapauksissa kannattaa olla tarjolla matalareunainen hiekkalaatikko, minne pääsy ei vaadi kissalta kovia ponnistuksia. Matalareunaisia hiekkalaatikoita kannattaa laittaa tarjolle ympäri asuntoa. Takajalkojen lihakset heikkenevät vanhoilla kissoilla jolloin tasapainoilu hiekalla voi olla vaikeaa. Tällöin tarjolla kannattaa olla hiekaton laatikko, minkä pohjalle on silputtu vessa- tai talouspaperia.

Kissan stressi

Jos sille, että kissa pissaa jonnekin muualle kuin hiekkalaatikkoon ei löydy terveydellistä syytä, kissa ei merkkaa ja hiekkalaatikko ja hiekka ovat sopivat salapoliisin työtä kannattaa jatkaa psyykkisiin asioihin. Kissa on herkkä eläin. Stressi ja virikkeetön ympäristö voivat aiheuttaa häiriökäyttäytymistä, mikä ilmenee ongelmina sisäsiisteydessä.

Stressi on todella yleinen syy siihen, että kissa pissa väärään paikkaan. Stressin syyn keksiminen vaatiikin omistajalta varsinaista salapoliisin työtä, koska syy ei välttämättä ole omistajalle ilmeinen ja helposti havaittava. Stressiä voi aiheuttaa perheeseen otettu uusi lemmikki tai siellä jo asuvien lemmikkien konfliktit.

Kodissa menossa oleva remontti tai siellä vierailevat ihmiset voivat stressata kissaa. Kaikenlaiset muutokset ympäristössä ovat myös stressaavia kissalle. Muutto uuteen kotiin tai pitkäaikaisen eläinkaverin tai perheenjäsenen poismeno ovat todella haastavia kissalle. Uudet huonekalut tai huonekalujen järjestyksen muuttaminen ovat myös kissalle stressin paikkoja.

Kissat pitävät tutusta ympäristöstä. Kissa yrittää lievittää muutoksista aiheutuvaa ahdistustaan ja tehdä oloaan turvallisemmaksi merkkaamalla. Se ei siis tarkoita käyttäytymisellään mitään pahaa. 

Sisäkissoilla tylsistyminen virikkeiden puuttuessa voi myös olla vaikeaa. Stressitekijöiden poistaminen mahdollisuuksien mukaan sekä erilaisten virikkeiden hankkiminen kotiin ovat hyviä kokeilemisen arvoisia juttuja, jotka voivat auttaa sisäsiisteysongelmaan. Tutut rutiinit rauhoittavat kissaa.

Huomioi kissaa ja leiki sen kanssa. Aktivointilelu tai vaikkapa vain kaupasta tuotu pahvilaatikko antavat kivoja uusia virikkeitä tylsistymisen poistamiseen. Feliway-tuotteita kannattaa myös kokeilla. Lue tästä artikkeli Feliwaysta. Tarvittaessa stressin poistamiseen on käytettävissä myös lääkkeitä. Kissaa ei koskaan saa rangaista pissaamisesta vääriin paikkoihin, koska rankaisu voi vain lisätä kissan ahdistusta ja pahentaa ongelmaa.

Tärkeintä on siis etsiä syy nopeasti ja järjestelmällisesti jos kissa alkaa yllättäen pissaamaan jonnekin muualle kuin hiekkalaatikkoon. Kokemuksesta voin sanoa, että ongelman saa kyllä korjattua suhteellisen nopeasti, kun toimii rauhallisesti ja selvittää mistä on kyse. Käytökselle on aivan varmasti löydettävissä syy, koska kannattaa muistaa, että kissa ei tee sitä ilkeyttään.