Kissan kynsisakset ja muut kynsituotteet (2023)

Sisäkissan kynnet kannattaa leikata säännöllisin väliajoin, koska ne eivät saa riittävää kulutusta normaalielämässä toisin kuin ulkokissojen kynnet. Sopiva kynsien leikkausväli sisäkissalle on 1-3 viikkoa, mutta tämä vaihtelee yksilöittäin. Kissan tassut, anturat ja kynnet kannattaa tutkia säännöllisin väliajoin ja opit kyllä näkemään, koska on aika leikata kynnet. 

Itse huomaan, että jos kynnet pääsevät kasvamaan liian pitkiksi ne tarttuvat helposti kiinni vaikkapa mattoon. Koska taloudessamme on kolme kissaa säännöllinen kynsien leikkaaminen on myös turvallisuuskysymys ettei leikin tiimellyksessä satu vahinkoja.

Parhaat pienet kynsisakset

Trixie – kynsisakset

Hyvät perussakset pienien kynsien leikkaamiseen. Todella edulliset sakset, jotka ovat saaneet hyvät arvostelut käyttäjiltään. Sopivat hyvin käteen pienen näppärän kokonsa vuoksi ja näillä saa helposti leikattua pois kynnen ohuen terävän kärjen. Hyvä hinta-laatusuhde. Saksien kärjet on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. 

Nämä sakset sopivat hyvin kissanpentujen ja pienten kissojen kynsien leikkaukseen, mutta eivät välttämättä isommille. Hyvä edullinen valinta kaiken kaikkiaan. Matala hinta saattaa jopa epäilyttää, mutta kyseessä on hyvin toimivat sakset pienille kynsille. Kätevä ostos vaikkapa ruokien tilaamisen yhteydessä. Koko 8 cm. 

Parhaat isommat kynsisakset

Moser – kynsisakset

Jos haluat ostaa hieman laadukkaammat ja vähän isommat kynsisakset niin tässä hyvä vaihtoehto. Nämä sakset on valmistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä, joten näiden käyttöikä on pitkä. Hyvän otteen saamista auttaa kahvassa pitoa edistävä kumi. Nämäkin sakset ovat kätevät käyttää ja näillä onnistuu hyvin myös aikuisten isojen ragdollien kynsien leikkaus. Pituus 10 cm. Värivaihtoehtoina harmaa ja vihreä. Lämmin suositus!

Jos et halua käyttää perinteisiä kynsisakseja niin kynsileikkuri on hyvä vaihtoehto. Erikoisterä on tehty ruostumattomasta teräksestä ja se ei pirstaloi kynttä leikatessa. Liukumattomasta kahvasta saa helposti hyvän otteen. Perinteisten kynsisaksien jälkeen leikkurin käyttö voi olla hiukan opettelussa, mutta sujuu varmasti jatkossa. Kissan kynsien leikkaamiseen kätevä laite. 

Kynsiä leikatessa kannattaa olla varovainen, että leikkaa vain kynnen läpikuultavan kärjen. Jos sakset osuvat vahingossa ytimeen seurauksena on verenvuotoa. Tätä varten kotona kannattaa olla varmuuden vuoksi verenvuodon hyydyttävää pulveria. Tämä jauhe tyrehdyttää verenvuodon nopeasti, tehokkaasti ja turvallisesti. 

Tuote on tarkoitettu pieniin kynsien leikkauksessa tuleviin nirhaumiin, ei syviin haavoihin. Jos kynsien leikkauksessa sakset osuvat ytimeen laita pieni määrä jauhetta suoraan verta vuotavaan kohtaan ja paina varovasti niin kauan kunnes vuoto on tyrehtynyt. Jauheen aktiivinen ainesosa on rautasulfaatti. 

Kynsiviila on hyvä vaihtoehto kissoille, joilla kynsien leikkaaminen on erityisen hankalaa ja jotka eivät esim. pidä leikkurin käytöstä. Tämä on tehokas kynsiviila terävien kulmien viilaamiseen ja sopii käytettäväksi tarvittaessa kynsien leikkaamisen jälkeen. 

Kynsien leikkaaminen on helppo hoitotoimenpide hyvillä kynsisaksilla. Ihmisen kynsisakset eivät sovellu kissan kynsien leikkaamiseen. Kissan kynsisakset kannattaa puhdistaa käytön jälkeen vedellä ja antiseptisellä liuoksella tai suihkeella bakteerien kasvun estämiseksi.

Oikeilla kynsienhoitotuotteilla kynsien leikkaus onnistuu aivan varmasti. Tärkeintä on toimia kissan kanssa määrätietoisesti ja leikata kynnet sen ollessa raukea ja rauhallinen. Mene mahdollisimman valoisaan paikkaan leikkaamaan kynnet, että varmasti näet minkä verran kynttä voi leikata vaurioittamatta ydintä. 

Kannattaa olla mieluummin liian varovainen kuin leikata liian paljon, koska vahingon sattuessa seuraava kynsien leikkaaminen on varmasti haasteellista. Annathan kissalle herkkuja leikkaamisen jälkeen niin siitä tulee miellyttävä juttu ystävällesi!

Kissan kynnet ovat yleensä liian pitkät, kun ne kasvavat niin pitkiksi, että ne voivat aiheuttaa haittaa kissalle tai omistajalle. Tämä voi tapahtua, kun kynnet alkavat kaartua takaisin kissan tassuihin tai kun ne aiheuttavat naarmuja ihmisille tai kissan ympäristölle. Kynnet on hyvä leikata säännöllisesti pitämällä ne sopivan pituisina ja terveinä.

Normaalisti kissan levätessä kynnet vetäytyvät piiloon. Jos ne pilkottavat lepotilassa ne ovat liian pitkät ja kannattaa leikata. 

Kissan kynsien leikkaaminen voi olla haastavaa, jos kissa ei suostu antamaan sitä tehdä. Tässä muutamia keinoja, joita voit kokeilla:

  1. Kokeile rauhoittaa kissaa ennen leikkausta rauhallisessa ympäristössä.
  2. Tarjoa herkkuja tai lempileluja, jotta kissa tulee lähemmäs ja voi olla helpompi leikata kynsiä.
  3. Harjoittele ensin koskettamalla kissan tassuja ja venyttämällä kynsiä ilman leikkaamista, jotta kissa tottuu siihen.
  4. Käytä hyviä kynsisakseja, jotta leikkaaminen olisi mahdollisimman helppoa.
  5. Tarvittaessa pyydä apua eläinlääkäriltä tai eläintenhoitajalta, jotka voivat auttaa kynsien leikkaamisessa.

Nämä ovat vain muutamia ehdotuksia ja jokainen kissa voi reagoida eri tavoin. Voit kokeilla myös kietaista kissan pyyhkeen sisään. Varmat, mutta hellät otteet ovat parhaat. Kynsien leikkaus kannattaa opettaa jo pentuna niin se sujuu sitten varmasti aikuisenakin. Jos kissa on hyvin vastahakoinen, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen saadaksesi apua kynsien leikkaamiseen.

Ei ole suositeltavaa leikata kissan kynsiä tavallisilla saksilla, koska ne voivat vahingoittaa kissaa. Kissan kynsien leikkaamiseen tulisi käyttää erityisiä kynsisaksia tai kynsienleikkuuvälineitä, jotka on suunniteltu turvalliseen leikkaamiseen ja estämään kynsien liiallista murtumista tai vaurioitumista.