Kissanpentu – muutto uuteen kotiin

Vihdoin tulee kauan odotettu jännittävä päivä, kun on aika hakea uusi perheenjäsen kotiin. Olen ostanut mielestäni kaikki tarvittavat varusteet ja tehnyt kodista turvallisen uudelle ystävälleni. Kasvattaja on kertonut, mitä ruokaa pentu on hänen luonaan syönyt. On tärkeää, ettei ruokavalioon tule isoja muutoksia ettei pienen maha mene sekaisin. On tarpeeksi iso muutos muuttaa aivan uuteen paikkaan, joten on tärkeää, että ruoka on tuttua ja turvallista. Kasvattajan vihje on, että keitetty seiti on helppoa ruokaa, jota pennun vatsa kestää hyvin ja sitä löytyy kaikista kaupoista. Joten seitiä on valmiina pakasteessa. Kaupasta on ostettu tuttuja ruokia ja kasvattaja aikoo antaa ruokaa myös mukaan. Uuteen kotiin on ostettu myös harja, kampa, kynsisakset, pikkuruiset valjaat ulkoilua varten, leluja, vessa ja hiekkaa. Ja tietenkin tilava kuljetushäkki, missä pentu matkustaa turvallisesti uuteen kotiin. Älä koskaan kuljeta kissaa autossa vapaana. Se voi hypätä sinun syliin ja aiheuttaa vaaratilanteen sekä äkkijarrutuksessa lentää hallitsemattomasti.

Olen käynyt katsomassa pentua lähikaupungissa monta kertaa. Olen leikkinyt sen kanssa ja seurannut sen temmellystä sisarustensa kanssa. Ensimmäinen ragdoll-kissani tulee pentueesta, mihin syntyi neljä poikaa. Kolme niistä oli näyttelytasoisia ja yksi lemmikkitasoinen. Se oli persoonallisen näköinen epäsymmetrisine kuvioineen ja minulle pennun valinta oli helppo, koska minulla ei ollut aikomusta käyttää pentua näyttelyssä. Haen pennun perjantaina töiden jälkeen. Käymme kasvattajan kanssa läpi paperiasiat; kauppasopimus käydään tarkasti läpi kohta kohdalta. Olen maksanut pennusta varausmaksun siinä vaiheessa, kun olen pennun valinnut. Sitä ei palauteta vaikka kauppa peruuntuukin. Loppusumma maksetaan, kun pennun hakupäivä lähestyy. Kun paperityöt on hoidettu kasvattaja opettaa minut leikkaamaan pennulta kynnet. Se on tosi tärkeä taito. Pennulle kannattaa opettaa alusta alkaen sen käsittelyn perusasiat: kynnet täytyy pystyä leikkaamaan, turkki harjaamaan ja varsinkin jos aiot käyttää kissaa näyttelyssä myös pesussa käynti on syytä opettaa. Minä en pessyt ensimmäistä ragdolliani yhtään kertaa koko sen elämän aikana. Koin, että se ei ollut tarpeen. En ole toistaiseksi pessyt myöskään nykyisiä kissojani. Jos/kun käytän niitä näyttelyssä nykyisten kissojeni ihana kasvattaja on luvannut hoitaa pesun ja laittaa kissat näyttelykuntoon.

Laitan pennun kuljetushäkkiin, missä on pehmeä pieni täkki pehmusteena ja niin alkaa kotimatka uuteen kotiin. Se sujuu hyvin. Kotiin tultuamme pentu on tietenkin jännittynyt ensimmäisten tuntien aikana, koska kaikki on uutta. Vähitellen se alkaa tutustua ympäristöön. Olen laittanut tuttua ruokaa ja vettä tarjolle ja näytän pennulle, mistä uudessa kodissa löytyy vessa. Olen ostanut hienon kannellisen vessan, missä on heiluriovi. Otan kuitenkin katon pois alussa niin että vain hiekkalaatikko jää paikoilleen. Voi olla, että toimenpide on turha, mutta haluan pelata varman päälle, että pentu varmasti käy tarpeillaan siellä missä pitääkin. Ja niinhän se tekeekin koko pitkän 16 vuotisen elämänsä ajan. Yhtään vahinkoa ei hänelle tullut. Kun olen varmistanut, että vessassa käynnit sujuvat niin kuin pitääkin laitan seuraavaksi paikoilleen seinät ja katon ilman heiluriovea. Muutaman päivän päästä laitan sitten ovenkin paikoilleen ja ei mitään ongelmia.

Ensimmäinen ragoll-kissani oli tosi nirso ruoan suhteen. Alusta alkaen hänen ehdoton lempiruokansa oli keitetty seiti, mutta muun ruoan syöminen olikin sitten arpapeliä. Ostin kaupasta erilaisia vaihtoehtoja ja joskus ne maistuivat, joskus eivät. Laadukasta kuivaruokaa eli muroja oli aina tarjolla ja varmasti hän sai niistä kaikki tarvitsemansa ravinteet ja kalorit, koska paino kehittyi niin kuin pitikin. Pyrin antamaan myös laadukasta märkäruokaa, mutta välillä piti antaa sitä mikä maistui. Alussa tein myös itse innokkaasti erilaisia ruokia, mutta oli enemmän kuin epävarmaa maistuisivatko ne. Joten päädyin lopulta antamaan valmisruokia, kun kokeilujen perusteella minulla oli jonkinlainen käsitys kissani ruokamausta. Näin elämä uudessa kodissa oli alkanut sujumaan ilman suuria haasteita.