Ragdoll – luonne

Ragdollin luonteen yleisiä piirteitä

Etsiessäni ensimmäistä ragdoll-rotuista kissaa itselleni yksi minut ihastuttaneista asioista oli kuvaus tämän rodun luonteesta. Ragdollin hurmaavin piirre onkin ehdottomasti sen luonne. Rotu on erittäin seurallinen, rauhallinen ja syvästi ihmisiin kiintyvä. Sille on kauhistus olla yksin pitkiä aikoja. Ragdoll on rento kissa, ehkäpä rennoin kotikissarotu.

Nimensähän se on saanut riepunukkemaisesta olemuksestaan. Syliin otettaessa se heittäytyy todella rennoksi, mutta tämä luonteenpiirre vaihtelee yksilöittäin. Ragdollkissa on erittäin sopeutuvainen, perustyytyväinen ja todella uskollinen. Ragoll sopeutuu nopeasti uuteen perheeseensä ja uusiin tilanteisiin. Se vain tulee ja asettuu taloksi.

Sopeutuminen muihin eläimiin, esim. koiriin on yleensä ongelmatonta, kunhan tutustuttaminen tehdään oikein ja kärsivällisesti. Mutta ehdottomasti paras kaveri ragdollille on toinen ragdoll ja usein käykin niin, että perheeseen tulee ennemmin tai myöhemmin vähintään kaksi räsyä!

Ragdoll on leikkisä ja oppivainen kissa. Se osallistuu mielellään kaikkiin perheen töihin ja seuraa sinua joka paikkaan. Todennäköisesti et saa käydä vessassakaan yksin! Ragdoll on koiramainen kissa ja voikin muistuttaa enemmän koiranpentua kuin kissaa. Se kantaa tavaroita mielellään paikasta toiseen, joten ei kannata ihmetellä jos pöydälle jättämäsi pieni esine ei enää olekaan siellä, kun tarvitset sitä!

Ragdoll on erittäin kiltti, luottavainen ja hyväuskoinen ja niinpä sitä ei missään nimessä saa päästää vapaasti yksin ulkoilemaan. Se ei osaa varoa mitään vaaroja. Omat kokemukseni ragdolleista ja niiden luonteesta ovat olleet vain positiivisia ja siitä haluan kertoa seuraavaksi.

Omia kokemuksia

ragdoll

Nuo kaikki rodun ominaispiirteet todellakin toteutuivat ensimmäisen ragdoll-pentuni kohdalla. Kaunis poikavauva muutti meille kolmen kuukauden ikäisenä. Pentu kotiutui nopeasti uuteen kotiinsa ja oli todella kiltti ja rauhallinen. Se sopeutui perheen rutiineihin ja osallistui kaikkiin töihin.

Meillä on otettu ihana kuva, kun isäni siivoaa mansikoita ja pieni poikakissani katsoo työtä aivan läheltä. Neljän kuukauden ikäisenä hän lähti ensimmäiselle pitkälle matkalleen perheen kanssa Lappiin Äkäslompoloon. Harjoittelimme matkustamista paljon ajamalla ensin aivan pieniä matkoja ja vähitellen pidentäen matkaa päivä päivältä. Lue tästä artikkelimme parhaista kuljetuslaatikoista.

Kun varsinaisen lomamatkan aika tuli hän matkusti vieressäni kuljetushäkissä asiaa sen kummemmin stressaamatta. Häkin sai kätevästi turvavöihin. Toki me alussa kiivaasti keskustelimme, mutta matkan puolivälissä hän rauhoittui ja nukkui koko matkan.

Lomamökkiin tullessamme vein ensin tuttuja päiväpeittoja ja leluja mökkiin sekä tietenkin oman vessan, pienen raapimapuun, vesikupin ja ruokaa. Kun sitten hain pennun autosta sisälle hän nopeasti tutki paikat ja alkoi syömään ja juomaan. Se sopeutumisesta eli ei mitään ongelmia. Pitkän 16 vuotisen elämänsä aikana hän matkusti 2-3 kertaa vuodessa pitkiä matkoja eri paikoissa eikä meillä ollut koskaan mitään ongelmia.

ragdoll

Ensimmäinen ragdoll-kissani oli itsenäinen luonne. Vaikka meillä ei ollut muita kissoja hän ei selvästikään kaivannut toista kissaa. Sen sijaan hän oli tosi kiintynyt meihin perheen jäseniin. Kun kodissamme kävi vieraita hän meni heti tervehtimään heitä ja oli todella pettynyt, jos jostain syystä ei ehtinyt nähdä, kuka meillä kävi.

Hän joutui harvoin olemaan pitkää aikaa yksin missään ja vain pari yötä pakon sanelemana yksin kotona. Kissasta huomasi, että hän ei todellakaan stressannut mistään. Sylissä hän ei halunnut olla koskaan. Harjata ja silittää sai silloin, kun hän pyysi sitä. Hänestä kaikkein kauheinta oli, kun otin hänet syliin! Heti alkoi rimpuilu pois. Mutta niin kuin meitä ihmisiä niin ragdollejakin on monenlaisia luonteita.

Kaksi vuotta ensimmäisen kissani poismenon jälkeen otin toisen ragdollini ja hän on aivan erilainen kuin ensimmäiseni. Yhteistä on toki rauhallisuus, kiltteys, sopeutuvaisuus ja koiramainen luonne. Mutta kaksi asiaa on täysin toisin. Tämä poika koki aivan kauheaksi, että oli perheen ainoa kissa.

Käydessään vierailulla kasvattajan luona, jossa oli monta kissaa hän nautti valtavasti saadessaan leikkiä niiden kanssa. Haettuani hänet kotiin näytti, että hän suorastaan masentui ja mikään ei kiinnostanut. Toinen selvä ero ensimmäiseen kissaani on, että hän nauttii sylissä olemisesta ja hoitamisesta. Kun istun jonnekin kissa hyppää lähes välittömästi syliini ja ryömii mahdollisimman lähelle ja jopa silittää silkkisellä tassullaan poskeani.

Tämä selvä kaverin kaipaus sai minut toteuttamaan haaveeni ja otin pienen tyttökissan hänelle kaveriksi. Kun toinen kissa tuli perheeseen kaikki ovat nauttineet tilanteesta. Kissat viihtyvät todella hyvin yhdessä. Olen ottanut molemmat kissat samalta kasvattajalta ja heillä on sama äiti, mutta eri isä. On todella ihanaa katsella heidän leikkejään ja kisailuaan. He hoitavat toisiaan hyvin ja kun toinen on kipeä toinen tulee viereen hoitamaan.

Nämä kaksi ovat tuoneet perheeseemme niin paljon onnea ja iloa. Olen opettanut molemmat myös matkustamaan eli kuukausi kotiimme muuton jälkeen teimme jälleen pitkän yli 500 kilometrin matkan Lappiin ja kummankaan kanssa ei ole matkoilla ollut ongelmia. Ragdoll on todellakin ihana sopeutuvainen luonne ja nyt kokemuksesta voin sanoa, että kaksi kissaa on helpompi hoitaa kuin yksi kissa.