kissan hiekkalaatikko

Kissan hiekkalaatikko – parhaat vinkit

Kissat ovat todella siistejä eläimiä ja hyvä puhdas vessa onkin niille tärkeä asia. Luonnossa kissa tekee tarpeensa paikkaan, missä on hienojakoista pehmeää hiekkaa tai multaa. Se ei välttämättä tee tarpeitaan kahta kertaa samaan paikkaan, koska sille on tärkeää valita puhdas hajuton paikka. Siksi kissan vessan siisteys kotona on oleellisen tärkeää.

Jos kissalla ei ole saatavilla puhdasta vessaa se voi alkaa pidätellä virtsaa ja vähentää juomista, mistä voi olla todella vakavia seurauksia, jopa kissan sairastuminen. Jos taloudessa on monta kissaa sääntö on, että vessoja löytyy yksi kutakin kissaa kohti sekä yksi ylimääräinen eli vessoja yksi enemmän kuin kissoja.

Vessat kannattaa pitää mahdollisimman siisteinä eli ne täytyy puhdistaa vähintään kerran päivässä. Jos kissa pitää vessaa liian epäsiistinä se voi etsiä uuden paikan, mielellään pehmeän ja imukykyisen. Omistajalla voi siis olla kostea yllätys sohvalla tai sängyssä joku päivä. Vessa kannattaa sijoittaa rauhalliseen paikkaan, missä ystävälläsi on miellyttävä käydä.

Kissan täytyy tuntea olevansa turvassa vessassa ollessaan, joten sopiva paikka on oleellinen asia. Vessa kannattaa sijoittaa kauas ruoka- ja vesikupeista, koska kissa ei halua tehdä tarpeitaan näiden lähettyville. Vessan siisteys ja sijainti ovat siis oleellisesti vaikuttavia asioita siihen että kissa tykkää käydä siellä.

kissan hiekkalaatikko

Vessa on syytä myös pestä säännöllisesti vedellä ja sopivalla pesuaineella. Hyvä pesutahti on 1-2 kertaa kuukaudessa. Tähän vaikuttaa tietenkin myös se, että mitä enemmän vessaa käytetään sitä useammin se kannattaa pestä.

Kissan vessa ; monia vaihtoehtoja

Vessan miellyttävyyteen kissalle vaikuttaa myös vessan malli ja käytetty hiekka. Tästä pääset lukemaan artikkelin parhaista kissanhiekoista.

Vessojen malleja on nykyään valittavana todella monenlaisia. Tärkein ominaisuus vessassa on riittävän iso koko, että kissa pääsee helposti kääntymään vessassa. Iso kissa tarvitsee siis isomman vessan kuin pieni kissa. Vessassa on oltava myös riittävä kerros hiekkaa, että kaivaminen on mahdollista.

Mitä paksumpi kerros hiekkaa on vessassa sitä puhtaampana vessan lattia säilyy. Kissoille on tarjolla sekä katollisia että katottomia vessoja. Se kummasta kissasi tykkää enemmän on sen makuasia. Jotkut kissat voivat kokea katollisen vessan ansaksi, josta on olemassa vain yksi pakotie. Toiset taas arvostavat yksityisyyttä ja tykkäävät katollisesta versiosta. Omilla kissoillani on katollinen vessa, missä on heiluriovi.

kissan kevythäkki

Olen opettanut ne siihen pitämällä ensin vain hiekkalaatikkoa tarjolla eli seinät ja katto pois. Sen jälkeen lisäsin ne paikoilleen ilman heiluriovea ja lopulta opettelimme käymään vessassa heilurioven kanssa. Millään kissoistani ei ole ollut ongelmia katollinen vessan kanssa. Katollisessa vessassa on plussaa myös se ettei hiekka lentele lattialle kissan peittäessä jätöksensä huolellisesti. Lue tästä esittely parhaista kissanvessoista.

Omia kokemuksia

Kissan vessan mallista ja siivoamisesta on varmasti niin monta mieltä kuin käyttäjääkin. Itselläni ragdoll-kissoista on nyt kohta parinkymmenen vuoden kokemus. Niin kuin mainitsin olen aina käyttänyt katollista vessaa, missä on aktiivihiili katossa poistamassa hajuja. Olen myös tykännyt paakkuuntuvasta hiekasta, josta jätökset on helppo poistaa hyvällä tarkoitukseen tehdyllä pienellä lapiolla.

Siivoan vessan yleensä pari kertaa päivässä aamulla ja illalla sekä tarpeen mukaan useammin. Vessan pesen noin parin kuukauden välein. Kaikki hiekat vaihdan todella harvoin, koska ne pysyvät puhtaina laadukasta hiekkaa käytettäessä. Kissani eivät ole koskaan tehneet tarpeitaan muualle kuin vessaan siksi, että vessa olisi ollut epäsiisti. Joten älä stressaa vessa-asioista liikaa.

Tässä vielä muistilista huomioitavista jutuista:

  1. Osta tarpeeksi iso vessa ja useamman kissan taloudessa yksi vessa enemmän kuin kissoja.
  2. Sijoita vessa/vessat rauhalliseen hiljaiseen paikkaan.
  3. Käytä laadukasta kissanhiekkaa ja laita sitä vessaan riittävän paksu kerros.
  4. Puhdista vessa vähintään kerran päivässä.
  5. Pese vessa noin kuukauden välein ja vaihda kaikki hiekat tarvittaessa.