Kissan kuivaruoka

Kissoille on olemassa sekä kuivaruokaa (itse sanon niitä muroiksi) sekä märkäruokaa. Olen antanut kaikille kissoilleni aina niitä molempia. Tiedän kuitenkin, että kaverini kissa kieltäytyi syömästä mitään muuta kuin kuivaruokaa. Nykyään on tarjolla niin laadukkaita kuivaruokia, että kissa voi saada niistä kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Pennulle kannattaa antaa penturuokaa ja noin vuoden ikäisenä vaihtaa aikuisen kissan ruokaan. Siirtyminen uuteen ruokaan kannattaa tehdä vähitellen, jotta vältytään ruoansulatusongelmilta. Laadukkaassa kissan kuivamuonassa kaikkia ravintoaineita on riittävästi ja oikeassa suhteessa. Kissa tarvitsee paljon proteiinia ja useita erilaisia aminohappoja, mm. tauriinia. Sitä on luontaisesti vain eläinkudoksessa. Rasvat ovat kissoille tärkeä energianlähde ja ne tarvitsevat rasvaa enemmän kuin ihmiset. Siksi rasvojen osuus päivän kalorimäärästä pitää olla suurempi kuin ihmisillä. Kissat tarvitsevat myös monia vitamiineja ja mineraaleja, esim. D-vitamiinia, jota ne saavat vain ravinnosta. Kuivamuona kannattaa säilyttää ilmatiiviissä pussissa. Useissa muropakkauksissa on sulkija, millä saat pussin kunnolla kiinni. Jos sellaista ei ole laita murot mahdollisimman tiiviiseen laatikkoon. Näin ruoka säilyy herkullisena ja maukkaana. Ensimmäinen ragoll-kissani oli siinäkin suhteessa niin tarkka, että jos kuivamuonapussi oli ollut kauan avattuna niin hän kieltäytyi syömästä sitä. Minä pidän kuivaruokaa jatkuvasti tarjolla ja kissani käyvät syömässä sitä sopivasti. Kenelläkään kissoistani ei ole ollut paino-ongelmia.

Mitä kannattaa ottaa huomioon kuivaruokaa valitessa?

Kissan ikä

On tärkeää, että tarjoat kissaystävällesi mahdollisimman laadukasta kuivaruokaa pennusta lähtien. Uskon täysin, että hyvän ravinnon vaikutus kissan terveyteen on todella suuri niin kuin se on ihmisilläkin. Kuivamuonan valinnassa on syytä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Ensimmäinen asia on kissan ikä ja elämäntilanne. Alle 1-vuotiaat, tiineet ja imettävät kissat tarvitsevat penturuokaa, koska energiantarve on valtava. Niiden on tärkeää saada ravintoa, jossa on kiinnitetty huomiota tervettä kehitystä tukeviin asioihin. Penturuoka on myös pienempiä muroja, joita pienen suun on helpompi syödä. Aikuiseksi kissaksi luokitellaan 1-7 vuotiaat kissat. Niille on tärkeää antaa kuivamuonaa, mikä vastaa heidän päivittäistä energiantarvetta. Yli 7-vuotiaat kissat tarvitsevat ravintoa, mikä tukee terveellistä ikääntymistä sekä vähentää munuais- ja liikuntaelinvaivoja sekä muita ikään liittyvien ongelmien vaaroja.  

Ravitsemukselliset tarpeet

Kissoilla niin kuin ihmisilläkin on erilaisia ravitsemuksellisia tarpeita. Yksi huomioon otettavista asioista on painonhallinta. Tässä päivittäiseen kalorimäärään on kiinnitetty huomiota ravintoaineista tinkimättä. Toinen tärkeä asia on karvapallojen eliminointi. Kissan nuollessa turkkiaan se väistämättä syö karvoja ja ne tulevat ulos mm. oksentamalla. Monille kissan omistajille kissan oksentaminen on varmaan tuttua ja usein ne tekevät sen keskelle parasta mattoa. Voimakas karvapallojen muodostuminen voi aiheuttaa ummetusta ja ruoansulatushäiriöitä. Tähän tarkoitukseen suunniteltu ruoka vähentää karvapallojen muodostumista ja poistaa nieltyä karvaa elimistöstä. Kissoille löytyy kuivamuonaa myös suun ja hampaiden terveydenhoitoon. Ientulehdus eli karies on yleinen ongelma kissoilla. Suun terveydenhoitoon tehtyjen murojen pureskelu auttaa vähentämään plakkia ja hammasongelmia. Myös muihin ravitsemuksellisiin tarpeisiin löytyy niihin suunniteltua kuivamuonaa.

Ravintoa terveysongelmien hoitoon

Nykyään on kehitetty loistavia ruokia monien kissan sairauksien tukihoidoiksi. Vaikka kissasi sairastuu niin hän voi silti elää vielä vuosia kanssasi. Minun ensimmäinen ragdollini sairastui 11-vuotiaana munuaisten vajaatoimintaan ja vaihdoin siinä vaiheessa hänen ruoat munuaispotilaiden ruokiin. Hän eli onnellista kissanelämää 16-vuotiaaksi asti. Tällaiset erikoisruoat ovat kliinisesti tutkittua ravintoa, jonka kehittämiseen ovat osallistuneet ravitsemusalan asiantuntijat, eläinlääkärit ja ravintotieteilijät. Koska potilaan ruokahalu voi olla heikentynyt ruoista pyritään kehittämään mahdollisimman maukkaita ja herkullisia. Kissoille löytyy ravintoa mm. seuraaviin sairauksiin: munuaisvaivat, virtsatievaivat, ruoansulatuskanavan ongelmat, kilpirauhasen ongelmat ja verensokeri. Myös stressioireisiin voi löytyä helpotusta siihen tarkoitetusta kuivamuonasta. Herkkävatsaisille kissoille kuivamuonaa löytyy viljattomana ja gluteiinittomana. Antamalla sopivaa kuivamuonaa kissallesi annat sille aivan varmasti hyvää oloa jokaisen ruokailun yhteydessä.

Tästä klikkaamalla löydät laadukkaita kuivaruokia ystäväsi eri elämänvaiheisiin.