Kissan turkin pesu ja hoito

Oletko miettinyt, pitäisikö kissan turkki pestä ja kuinka usein? Onko kissan turkki rasvainen tai huopaantunut? Mikä on hyvä kissan turkin pesuaine? Onko sinulla suunnitelmissa kissanäyttely? 

Kissan turkin pesu ja hoito ovat tärkeitä osia kissan terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Kissat ovat tunnetusti tarkkoja omasta hygieniastaan, mutta niiden turkki kaipaa säännöllistä hoitoa, jotta se pysyy puhtaana, terveenä ja kiiltävänä. Kissan turkki on sen suoja ja lämmöneriste, joten sen kunto on tärkeä niin sisä- kuin ulkokissoillekin. Kissan omistajien tulee olla tietoisia oikeista pesu- ja hoitomenetelmistä, jotta he voivat pitää kissan turkin hyvässä kunnossa.

Tämän artikkelin on kirjoittanut ammattitaidolla Mia Kurttila Helmikeijun kissalasta. Mia on yksi arvostetuimpia ja menestyneimpiä ragdoll-kasvattajia Suomessa. 

Tässä pikalinkit oikeaan kohtaan:

Ennen varsinaisen pesun aloittamista on hyvä selvittää mahdolliset takut. 

Paras harjausneste takkujen selvittämiseen

Chris Christensen Ice on Ice harjausneste 473 m

 • Tekee turkista helposti harjattavan
 • Ehkäisee sähköistymistä
 • Vahvistaa turkkia
 • Lisää kiiltoa
 • Voidaan käyttää märkään tai kuivaan turkkiin

Peruspesussa olen käyttänyt  neljää eri tuotetta tässä järjestyksessä:

Paras aine rasvan ja lian pesemiseen

CC Clean Start

 • Syväpuhdistaa turkin liasta ja rasvasta.
 • Kastele turkki lämpimällä vedellä ja lisää pesuaine
 • Vaahdota hyvin ja huuhtele huolellisesti
 • Jos kissan turkki on erittäin rasvoittunut esim. hännästä ja korvien taustasta toista tämä rasvan pesu ongelmakohtiin. 

Paras kissan shampoo

CC White on White

 

 • Sopii kaikenvärisille turkeille
 • Poistaa turkista keltaisuuden ja antaa tummalle turkille kiillon.
 • Ei sisällä voimakkaita kemikaaleja tai valkaisevia ainesosia.
 • Lisää pesuainetta turkkiin, vaahdota ja huuhtele hyvin.
 • Pesen yleensä kahdesti tällä pesuaineella.

Paras pesun viimeistelyaine

CC Thick N Thicker foam

 • Viimeistelyaine joka pitää turkin helppohoitoisena.
 • Sopii kaikille turkkityypeille
 • Auttaa pitämään turkin hyväkuntoisena
 • Estää karvojen katkeilua harjatessa
 • Vaahdota ja huuhtele huolellisesti.

Paras kissan turkin hoitoaine

CC Spectrum

 • Antaa turkille pehmeyttä ja silkkisyyttä
 • Ravitsee turkkia
 • Helpottaa turkin käsittelyä.
 • Lisää tätä turkin pituuksiin, anna vaikuttaa hetken. Huuhtele huolellisesti.

Paras fööni turkin kuivaamiseen

Turkinkuivaaja Moser Protect

 • Kuivaa turkin nopeasti
 • Turvatermostaatti ja irrotettava filtteri
 • 2 nopeutta ja 4 lämpöasetusta
 • 1500 W

Miksi ja kuinka usein kissan turkki kannattaa pestä?

Pesussa on tarkoituksena poistaa turkista siihen kertyvää rasvaa ja likaa sekä irtokarvaa. Puhdas turkki myös takkuuntuu vähemmän ja kissan iho voi paremmin. Pesun vaikutuksen huomaa myös siivotessa, irtokarvaa on huomattavasti vähemmän. Pesty turkki on kaunis, ilmava ja huomattavasti helppohoitoisempi.

Kissan turkkia olisi hyvä pestä ainakin karvanlähtöaikoihin, keväällä ja syksyllä. Silloin irtokarvan määrä vähenee tuntuvasti ja näin ollen myös kissan nielemä karvan määrä sen pestessä itseään vähenee. Tämä vähentää karvaoksentelun määrää tuntuvasti. 

Sopiva turkin pesuväli on yksilöllinen ja sen oppii ajan kanssa hoitamalla kissan turkkia. Toisilla turkki rasvoittuu herkemmin ja vaatii pesua useammin. Turkkia voi pestä vaikka kerran kuukaudessa, näyttelyssä kävijöillä tiheämminkin. Kun pesun tekee säännöllisesti, tarve voimakkaille ”tehopesuille” vähenee.

Mitä välineitä tarvitset pesua ja turkin hoitoa varten?

Ennen pesuun ryhtymistä on syytä ottaa kaikki tarvittavat välineet sopivasti käden ulottuville.

Tarvitset:

*Kynsisakset (Leikkaa aina kissan kynnet ennen pesua!)

*Talkkia

*Tylppäkärkiset sakset/trimmeri

*Pesuaineille laimennospullot

*Kampa ja harja

*Pesutaso/palju

*Pyyhe kuivaukseen ja pieni pyyhe tai pesulappu kasvojen pesuun

*Turkin kuivain tai fööni

ragdoll pesu

Mitä kannattaa tehdä ennen turkin pesun aloittamista?

Pesuun valmistautuminen aloitetaan leikkaamalla kissan kynnet. Lue kissan kynsien leikkauksesta kertova artikkeli klikkaamalla TÄSTÄ. Seuraavaksi kammataan kissan turkki ja poistetaan mahdolliset takut. Jos takku on suuri ja huopaantunut voi ainoa keino olla leikata se tylppäkärkisillä saksilla tai ottamalla se trimmerillä pois. 

Takkua voi yrittää selvittää talkin avulla. Laita takkukohtaan runsaasti talkkia ja sormin varovasti aukaise takku. Toinen keino on kostuttaa takku hoitoaineella ja sitten varovasti sormin aukoa se. Varo venyttämästä kissan ihoa takkua poistaessa, se aiheuttaa kissalle kipua. Jos takku tai huopaantunut alue on kovin laaja voi iho sen alla olla ärtynyt, punainen ja hilseilevä. 

Kun takut on poistettu ja turkki pesty, ihokin pääsee hengittämään ja paranemaan. Kissan korvien puhdistaminen kuuluu myös pesurutiineihin. Ulkokorvasta puhdistetaan pumpulilapulla kaikki näkyvä lika hellävaraisesti. Takkujen aukaisuun on myös useita tuotteita, esim. Chris Christensen Ice on Ice harjausneste.

Kissan turkin peseminen

Pesuohje puolipitkäkarvakissan (ragdoll) pesuun Chris Christensenin aineilla

Pääasiassa kaikki pesuaineet laimennetaan ennen käyttöä. Tee valmiiksi sopiviin pulloihin pesuaineista laimennokset; 1 osa pesuainetta ja 8 osaa vettä. Lämmitä pesuaineet kuumassa vedessä esim. vadissa. On huomattavasti mukavampaa kissalle laittaa turkkiin lämmintä pesuainetta, silloin kissa pysyy rauhallisempana pesutilanteessa. Pesun aikana kissa voi olla vesipaljussa tai esim. tasolla, jolla se ei pääse liukastumaan. Huolehdi myös että sinulla itselläsi on hyvä asento. Rauhalliset otteet ja kissalle jutteleminen rauhoittavat tilannetta. Kissa tottuu ajan mittaan pesuihin ja hoitoihin ja oppii jopa nauttimaan niistä.

kissan pesu

Aloita pesu kastelemalla turkki suihkulla tai paljussa. Käytä kädenlämpöistä vettä ja etene rauhallisesti. Vältä veden joutumista korviin. Kissan kasvot voi käydä läpi märän pikkupyyhkeen tai pesulapun kanssa. Jos kissalla on poimuja kasvoissa (esim. persialaiset) niiden juonteet kannattaa pudistaa huolella.

Jokaisen pesuaineen/hoitoaineen välissä turkin huolellinen huuhtelu on erittäin tärkeää. Turkkiin ei saa jäädä pesuainetta koska kissa puhdistaa ja kuivaa turkkiaan nuolemalla, pesuainejäämät päätyvät silloin kissan elimistöön. Huolehdi siis myös pesun aikana ettei kissa pääse nuolemaan itseään.

Kissan turkin kuivaaminen

Pesutulokseen vaikuttaa suuresti myös turkin kuivaaminen.  Kun kissa on pesty, kuivaa turkista mahdollisimman paljon vettä pyyhkeellä. Kiedo kissa paksuun pyyhkeeseen ja juo vaikka kuppi kahvia! Huolehdi että kissa saa rauhoittua ja kuivatella pyyhkeen sisässä vedottomassa ja rauhallisessa paikassa.

 

kissan pesu

Pyyhekuivauksen jälkeen suosittelen fööniä tai oikeaa turkinkuivaajaa. Myös saunan jälkilämmössä saa turkkia kuivemmaksi, jos föönaaminen ei ole kissan mieleen. Kuivatessa voit myös karstalla harjata turkkia, se nopeuttaa kuivaamista ja tekee turkista tuuhean. 

Kun kuivaat kissaa, huolehdi ettei kuivauslämpötila föönissä tai kuivaajassa ole liian kuuma! Liian kuuma lämpötila voi aiheuttaa jopa palovamman. Kuivauspaikan tulisi olla ilmava, esim. kylpyhuoneen ilma on usein pesun jäljiltä kostea ja lämmin jolloin turkin kuivaaminenkin kestää kauemmin. Tehokas fööni tai kuivaaja myös lyhentää kuivausaikaa mikä on kissankin kannalta miellyttävää.

Jos kissasi turkki on taipuvainen takkuuntumaan, sitä voi estää talkin avulla. Kun kissa on pesty ja kuiva, laita ongelmakohtiin talkkia. Anna talkin vaikuttaa tunti pari ja harjaa talkki pois. Toista tämä pari kertaa viikossa niihin kohtiin joihin takkuja tahtoo tulla, esim. kainalot ja korvien taustat sekä hännän tyvi. Talkiksi käy esim. apteekissa myytävä rasvaton A-talkki. Kissan turkkia olisi hyvä harjata vähintään viikoittain ja päivittäin niillä joilla turkki takkuuntuu helposti.