ragdoll pentu

Kissan ulkoilutus – omia kokemuksia ja vinkkejä

Kissat nauttivat ulkoilusta. Niistä on ihanaa tutkia ympäristöä ja haistella houkuttelevia tuulen mukanaan tuomia hajuja. Kissan ulkoiluttamiseen valjaissa kannattaa varata aikaa. Yhdessä paikassa voi mennä kauan aikaa ennen kuin kaikki mielenkiintoinen on haisteltu. Tässä artikkelissa omia kokemuksia ja vinkkejä kissan ulkoiluttamiseen valjaissa.

Kissanpentu kannattaa totuttaa valjaisiin jo pienestä pitäen. Valjaat voi laittaa leikin varjolla päälle ja antaa makupaloja, kun valjaat on puettu. Ensimmäiset valjaat kannattaa olla mahdollisimman yksinkertaiset, että ne saa nopeasti puettua päälle ja otettua pois. Valjaiden pitoa kannattaa opetella sisällä niin kauan, että pentu on tottunut valjaisiin.

Kun pentu on hyväksynyt valjaat eikä enää kiinnitä niihin huomiota on aika siirtyä harjoittelemaan ulkoilua. Nämä samat neuvot pätevät myös aikuisiin kissoihin, mutta itselläni on kokemusta vain pentujen opettamisesta valjaisiin. Ensimmäisiin ulkona käynteihin kannattaa valita kaunis aurinkoinen päivä. Kissa ei lenkkeile ulkona samaan tapaan kuin koira. Siksi ulkona käyntiin kannattaa varata aikaa ja tehdä se rauhallisesti.

ragdoll

Omia kokemuksia

Itse olen ulkoiluttanut ragdoll-kissojani vain omalla pihalla eli en siis lähtenyt tielle niiden kanssa. Piha on tarpeeksi iso ja monipuolinen, että tutkittavaa kyllä riittää. Omilla kissoillani valjaiden pukemisessa ja pitämisessä ei ole koskaan ollut ongelmia. Edellinen ragdollini tykkäsi ulkoilla vain kesällä ja lämpimillä ilmoilla. Kun kesällä otin valjaat esiin ja kysyin lähdetäänkö ulos se tuli kovaa vauhtia eteiseen. Kun vastaavan tein talvella se pakeni pikavauhtia sängyn alle, joten talvella emme käyneet sen kanssa koskaan ulkona. Nykyiset kissani ovat innokkaita lähtemään ulos myös talvisin. Ne ulkoilevat molemmat aivan omalla tavallaan.

Molemmat ragdoll-kissani ovat innoissaan, kun kysyn lähdetäänkö ulos. Käytän ne eri aikaan, koska molemmat saan kyllä helposti vietyä valjaissa ulos, mutta siellä kumpikin haluaa sitten lähteä eri suuntaan. Joten ensin mennään Aatu-pojan kanssa. Aatu alkaa välittömästi ulos päästyämme syömään ruohoa. Istun kuistin portailla ja kissa syö. Se ei pahemmin välitä kävellä ulkona. Kun riittävästi ruohoa on syöty niin sitten otetaan kiva paikka joko pihalla tai kuistilla ja keskitytään vain olemaan ja tarkkailemaan ympäristön tapahtumia. Jos sataa vettä niin olemme ehdottomasti kuistilla katon alla, koska Aatulle on täysi katastrofi saada vesipisaroita päälleen. Aatu rakastaa ulkoilua ja hän varmaan olisi siellä kaikki päivät ja yötkin. Istumme aikamme nauttimassa kesästä ja sitten kannan hänet sisälle, koska hän kieltäytyy lähtemästä sieltä. Joskus todella harvoin hän innostuu kävelemään pihalla pitkänkin lenkin, mutta tämä on todella harvinaista.

ragdoll colorpoint

Sitten on Iita-neidin vuoro. Aatun ulkoillessa Iita huutaa ikkunassa, kunnes on hänen vuoro. Ja sitten mennään pitkää lenkkiä ympäri pihaa. Talo kierretään moneen kertaan, pyydystetään erilaisia ötököitä, tarkkaillaan lintuja ja pihalla loikkivaa jänistä. Ihaillaan ohi meneviä autoja ja käydään katsomassa naapurin kovaäänistä moottoripyörää tai juostaan ihmettelemään ohi pärisevää hirveä-äänistä traktoria. Tämä neiti ei todellakaan pelkää mitään toisin kuin veljensä. Iitasta lätäköt ja vesisade ja yleensäkin vesi ovat aivan ihania. Myös Iita olisi ulkona vaikka kuinka kauan. Käyn kissojeni kanssa ulkona kerran päivässä olipa ilma mikä hyvänsä. Toki kova pakkanen tai kova vesisade ovat sellaisia, että pidämme ulkoilussa taukoa.

Tässä muutama vinkki onnistuneeseen ulkoiluun kissasi kanssa:

  1. Osta kunnon valjaat tai rakenna hyvä ulkoiluhäkki pihallesi. Älä koskaan päästä ragdollia ulkoilemaan vapaana. Pennun kasvaessa osta uudet valjaat. Minä olen käyttänyt kissan kasvaessa kolmen kokoisia valjaita. Lue tästä artikkeli parhaista kissan valjaista.
  2. Totuta kissa valjaisiin vähitellen sisällä. Pidä alussa valjaita vain vähän aikaa päällä ja anna kiitokseksi kissan lempiherkkua. Osta sellaiset valjaat, mitkä on nopea pukea päälle ja nopea riisua. Säädä valjaat tarpeeksi napakasti päälle, koska kissa on mestari pujottautumaan valjaista pois. Yleensä se tekee sen peruuttamalla, joten olethan tarkkana.
  3. Varaa ulkoiluun riittävästi aikaa ja itsellesi lämpimät vaatteet päälle. Älä lähde käyttämään kissaa kiireessä ulkona; se ei ole kivaa teille kummallekaan.
  4. Ulkoile kissan ehdoilla. Pysähtykää ihmettelemään ohi lentävää perhosta, ilmassa inisevää itikkaa tai edessä olevaa voikukkaa. Istukaa nurmelle ja ottakaa aurinkoa ja nauttikaa elämästä.
  5. Jos haluat kävellä kissan kanssa haluamaasi reittiä voit kokeilla ottaa vaikkapa höyhenkepin tai helisevän lelun mukaan ja kantaa sitä, jolloin kissasi (ehkä) kävelee rinnallasi.
  6. Ole ulkona tarkkana mahdollisten vaaratekijöiden suhteen. Tarvittaessa ota kissa syliisi ja rauhoittele sitä. Jos ulkoilette yleisellä tiellä vedettävä häkki tai työnnettävät rattaat olisi hyvä olla mukana jolloin mahdollisessa vaaratilanteessa voit laittaa kissan nopeasti turvaan.

Toivotan teille ihania ja turvallisia ulkoiluhetkiä!