kaksi kissaa

Yksi vai kaksi kissaa?

Suunnitteletko kissan ottamista? Oletko miettinyt otatko yhden kissan vai kaksi kissaa? Tai ehkä sinulla on jo kissa, mutta harkitset toisen ottamista. Tässä artikkelissa asioita, mitkä sinun kannattaa huomioida tätä asiaa miettiessäsi.

Tarvitseeko kissa kaverin?

Yksi asia, mikä vaikuttaa päätökseen ottaako yhden vai kaksi kissaa on kissan luonne. Kaikki kissat ovat erilaisia aivan samoin kuin me ihmisetkin olemme. On kissoja, jotka viihtyvät todella hyvin yksin ainoana kissana. Oma ensimmäinen ragdoll-kissani oli juuri sellainen. Harkitsin kyllä jo silloin toisen kissan ottamista, mutta missään vaiheessa asia ei tullut ajankohtaiseksi.

Nyt ajattelen asiasta niin, että on hyvä olla kaksi tai useampi kissa. Vaikka kissat eivät varsinaisesti laumaeläimiä olekaan niille on hyvä, että taloudessa on oma lajitoveri. Seuratessani nykyisten kahden kissani toimia huomaan, että ne nauttivat toistensa seurasta todella paljon.

kaksi-ragdoll

Ragdoll-rodun luonteen ominaispiirre on, että se on todella seurallinen ja sille ei ole hyvä, jos se joutuu viettämään paljon aikaa yksin. Kissa on luonnostaan aktiivinen eläin, jonka päivään kuuluu nukkumisen ohella leikkiminen, kiipeily, syöminen, paikkojen tutkiminen ja itsensä peseminen.

Jos kissasi nukkuu suurimman osan päivää voi olla, että se on masentunut ja silloin kannattaa harkita toisen kissan ottamista. Nykyisen kissani kohdalla huomasin, että se lähes masentui oltuaan ensimmäisen vuoden ainoa kissani. Nyt se nauttii elämästä lajitoverinsa kanssa. Jos harkitset ragdollin ottamista ja joudut olemaan paljon poissa kotoa suosittelen lämpimästi ottamaan kaksi kissaa kerralla. Kun otat sisarukset sopeutuminen käy todella kätevästi.

Omistajalle iso hyöty kahdesta kissasta on myös, että mahdollinen häiriökäyttäytyminen vähenee tai sitä ei ole ollenkaan. Tällaisia ovat esim. yöllinen naukuminen tai tavaroiden tuhoaminen. Tylsistynyt kissa alkaa tuhota paikkoja. Kun lajitoveri on leikkikaverina niin kissat puuhailevat mielellään yhdessä.

On todella ihanaa katsoa, miten ne leikkivät hippaa tai piilosta ja ottavat leikkimielisiä painiotteluita keskenään. Suorastaan hellyttävää on katsoa, kun ne pesevät toisiaan ja laittavat tassut kaverin kaulan ympärille. Henkisesti hyvinvoivan kissan kanssa monet arjesta poikkeavat asiatkin sujuvat helposti. Tällaisia ovat esim. eläinlääkärissä käynnit tai automatkat.

Kissalle kaveri

Parinkymmenen vuoden kokemuksella ragdoll-kissoista neuvoisin, että ottaisit kaksi kissaa. Helpointa ehdottomasti on, jos otat samasta pentueesta sisarukset. Se on helpoin tapa sekä sinulle että kissoille. Pienen pennun elämän suurimpia tapahtumia on muutto omaan kotiin. Kun sisko tai veli tulee mukana muutto ja sopeutuminen sujuu paljon helpommin. Kahden pennun hankkimisessa on monia hyviä puolia.

Ne viihdyttävät toisiaan ja leikkivät ja painivat keskenään. Sinä pääset silloin paljon helpommalla ja huonekalusi säästyvät. Leikkiessään ja riehuessaan yhdessä ne saavat riittävästi liikuntaa ja aktivoivat toinen toistaan. Ne oppivat sosiaalisia taitoja ja katsovat mallia toisistaan. Niillä on turvallinen olo keskenään ja toiselta saa apua vaikkapa turkin puhdistukseen. Ja päivän päätteeksi ne saattavat nukahtaa vieretysten vaikkapa keskelle lattiaa niin kuin ragolleilla on tapana!

Jos sinulla on jo kotona yksi kissa ja haluat ottaa kaveriksi toisen on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita. Jos sinulla on ragdoll suosittelen saman rotuista kissaa toiseksi kissaksi. Jos mahdollista se kannattaa ottaa samalta kasvattajalta kuin ensimmäinenkin. Kissojen olisi hyvä olla edes suurin piirtein saman ikäiset.

Jos kotonasi on iäkkäämpi kissa ja otat pennun tai nuoren kissan toiseksi kissaksi näiden kahden energiatasot ovat aivan erilaiset. Kissoista ei automaattisesti välttämättä tule hyviä kavereita. Tutustuttaminen on tehtävä todella huolellisesti ettei kissoista tule vahingossa vihollisia toisilleen.

Kolme-ragdoll

Itse otin toisen ragdollin, kun ensimmäinen oli reilun vuoden ikäinen. Kaikki tapahtui todella helposti. Vein silloin tällöin kissani hoitoon kasvattajalle muutamaksi päiväksi, kun olin itse matkoilla. Niin tein silloinkin, kun tuleva uusi pentuni oli pieni. Näin kissat saivat tutustua jo kasvattajan luona.

Kun oli sitten aika muuttaa uuteen kotiin kissani oli silloinkin siellä muutaman päivän hoidossa. Näin ne olivat jo tuttuja keskenään ja matkustivat tyytyväisinä samassa häkissä uuteen kotiin. Minkäänlaisia ongelmia ei ole tullut missään vaiheessa. Niillä on sama äiti, mutta eri isä.

Ragdollini ovat parhaat ystävät keskenään ja käyvät yhdessä edelleen kasvattajan luona hoidossa. En voi tarpeeksi korostaa luotettavan hyvän kasvattajan löytämistä, jonka luo kissat voi viedä tarvittaessa hoitoon ja jolta saa helposti myös uuden pennun halutessaan entisten seuraksi.

Huomioitavaa useamman kissan taloudessa

Loppujen lopuksi kahden tai useamman kissan talous ei ole sen kummempi vai vaikeampi kuin yhdenkään kissan talous. Nykyisen kokemukseni perusteella ja ragdollien omistajana sanoisin, että se on jopa helpompi ja kaksi ragdollia hoidetaan yhtä helposti kuin yksi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikkea täytyy olla tuplamäärä.

Ruokaa menee enemmän, vessoja ja kissanhiekkaa täytyy olla enemmän ja myös eläinlääkärikäyntejä esim. rokotusten muodossa on enemmän. Katso tästä artikkeli parhaat kissanvessat. Rahaa siis kuluu enemmän useamman kissan taloudessa. Mutta voin sanoa, että nämä kaksi ragdollia antavat minulle ja toisilleen niin paljon iloa ja onnea, että lämpimästi voin suositella muillekin!