kissan tarvikkeet

Tärkeimmät kissan tarvikkeet

Päivitetty viimeksi 5.2.2024

Tervetuloa kissanomistajien ihmeelliseen maailmaan! Kissan hankkiminen on jännittävä ja palkitseva kokemus, mutta se vaatii myös huolellista valmistautumista. Ensimmäinen askel kissanomistajana on varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat tarvikkeet, jotta uusi perheenjäsenesi tuntee olonsa kotoisaksi.

Tämä ei ole vain vastuu, vaan myös mahdollisuus luoda syvä ja kestävä side uuden ystäväsi kanssa. Kissanomistajuus alkaa oikeanlaisen ympäristön luomisesta, joka huomioi kissasi fyysiset ja emotionaaliset tarpeet. On tärkeää muistaa, että kissasi hyvinvointi ja onnellisuus riippuvat suuresti siitä, kuinka hyvin olet valmistautunut uuden perheenjäsenen tuloon. Tämä sisältää kaiken mukavasta makuupaikasta turvallisiin leluihin ja terveelliseen ruokavalioon.

Artikkelin sisällysluettelo

Kissan ruokinnan abc

Kissan ruoka on yksi tärkeimmistä hankinnoista. Oikeanlainen ravinto on avain terveeseen ja onnelliseen kissaelämään. Valitse laadukas kissanruoka, joka täyttää lemmikkisi ravitsemukselliset tarpeet iän, aktiivisuustason ja terveydentilan mukaan. Hyvä tapa on esim. että tarjolla on laadukasta kuivaruokaa jatkuvasti ja ravitsevaa märkäruokaa tarjoat aamulla ja illalla. Katso tästä parhaat kissan märkäruoat ja kuivaruoat.

Älä unohda ruoka- ja vesikuppeja, jotka ovat yhtä tärkeitä. Keraamiset tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut kupit ovat hyvä valinta. Ne ovat helposti puhdistettavia ja kestäviä. Lisäksi on tärkeää huomioida, että kissat ovat luontaisesti nirsoja syöjiä. Saatat joutua kokeilemaan useita eri ruokamerkkejä löytääksesi juuri sinun kissallesi sopivan.

Muista myös, että kissan ruokavalio voi muuttua iän ja terveydentilan myötä. Ole siis valmis mukauttamaan ruokintaa tarpeen mukaan. Kissan ruokinnassa on hyvä noudattaa säännöllisiä ateria-aikoja. Näin kissasi oppii rutiinit ja pysyy terveellisessä painossa.

Äläkä unohda herkkuja! Ne ovat mainio tapa palkita kissaasi ja vahvistaa sidettänne. Niitä tulisi kuitenkin käyttää kohtuudella.

Hyvä kissanvessa - puhtauden perusta

Kissanvessa on välttämätön hankinta jokaiselle kissanomistajalle. Valitse kissanvessa, joka on riittävän suuri ja mukava kissallesi. Kissanvessan sijainti kodissasi on myös tärkeä – rauhallinen ja helposti saavutettava paikka on ihanteellinen.

Kissanhiekka on toinen tärkeä osa kissanvessaa. On monia erilaisia kissanhiekkoja, kuten paakkuuntuvaa, silicahiekkaa ja luonnollisia vaihtoehtoja. Valitse hiekka, joka sopii sekä sinun että kissasi mieltymyksiin. Lisäksi on tärkeää pitää kissanvessa puhtaana. Kissa on erittäin siisti eläin ja saattaa kieltäytyä käyttämästä likaista vessaa. Puhdista kissanvessa säännöllisesti ja vaihda hiekkaa tarpeen mukaan.

Kokemuksia ja vertailun eri kissanhiekoista voit lukea täältä. 

Kissanvessan sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Kissa ei pidä vessastaan, jos se on liian lähellä ruoka- tai juomakuppeja. Varmista myös, että kissallasi on aina pääsy vessaan. Tämä on erityisen tärkeää, jos talossasi on useampi kerros tai suuria ovia, jotka voivat estää pääsyn.

Täältä löydät laajan vertailun parhaista kissanvessoista.

Turvallisuus ja mukavuus: Valjaat ja kuljetuslaatikko

kissan valjaat

Turvallisuus on aina etusijalla, kun puhutaan lemmikeistä. Kissan panta, jossa on turvamekanismi, on hyvä hankinta, erityisesti ulkoileville kissoille. Valjaat ovat myös tärkeä varuste, jos suunnittelet ulkoilua kissasi kanssa.

Kissan kuljetuslaatikko on välttämätön, kun on aika vierailla eläinlääkärissä tai matkustaa. Valitse kuljetuslaatikko, joka on turvallinen, mukava ja riittävän tilava kissallesi. Kuljetuslaatikon valinnassa on tärkeää ottaa huomioon myös ilmanvaihto ja helppo puhdistettavuus. Monet kissat kokevat matkustamisen stressaavana, joten pehmustettu alusta ja rauhoittavat feromonisuihkeet voivat auttaa. Jos suunnittelet pidempiä matkoja, harkitse kuljetuslaatikkoa, jossa on tilaa vesikupille.

Muista myös totuttaa kissasi kuljetuslaatikkoon hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta kokemus on mahdollisimman stressitön. Valjaiden osalta on tärkeää valita oikean kokoinen ja mukava malli, joka ei hierrä tai purista kissaa. Harjoittele valjaiden käyttöä kissasi kanssa turvallisessa ympäristössä ennen kuin lähdette ulos. Vertailimme markkinoilla olevia erilaisia kuljetuslaatikoita; lue vertailu täältä. 

Juoma- ja ruokakupit: Kissan terveyden ylläpitäjät

Kuten aiemmin mainittiin, juoma- ja ruokakupit ovat olennainen osa kissan ruokintaa. Varmista, että kupit ovat helposti puhdistettavia ja riittävän painavia, jotta ne eivät kaadu kissan syödessä tai juodessa. Kuppien materiaali on myös tärkeä tekijä; ruostumaton teräs tai keraamiset kupit ovat hygieenisiä ja kestäviä vaihtoehtoja.

Muista, että kissat suosivat usein matalia ja leveitä kuppeja, jotka eivät häiritse heidän viiksiään syödessä. Kuppien sijoittelu on myös olennaista; pidä ne erillään kissanvessasta, jotta ruokailuympäristö pysyy puhtaana ja houkuttelevana. Lisäksi on suositeltavaa tarjota useampi vesikuppi eri puolilla kotia. Näin varmistat, että kissasi juo riittävästi vettä päivän aikana.

Veden riittävyys on erityisen tärkeää, jos kissasi syö pääasiassa kuivaruokaa, joka ei sisällä paljon nestettä.

Turkin ja kynsien hoito: Kauneuden ja terveyden avaimet

kissan turkin hoito

Kissan turkin ja kynsien hoito on tärkeä osa viikottaista hoitorutiinia. Säännöllinen harjaus auttaa pitämään turkin kiiltävänä ja ehkäisee takkuja. Kynsileikkurit ovat myös välttämättömiä, jotta kissasi kynnet pysyvät sopivan pituisina ja terveinä.

Harjaamisen lisäksi turkin hoitoon voi kuulua myös pesu erityisillä kissashampoilla, erityisesti pitkäkarvaisilla kissoilla. Kynsien leikkaaminen on tärkeää, sillä liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa kissalle epämukavuutta tai jopa vahingoittaa sen käpäliä. Kynsien leikkaamisen yhteydessä on hyvä tarkistaa myös käpälien kunto.

Muista myös, että säännöllinen turkin ja kynsien hoito on loistava tilaisuus vahvistaa sidettäsi lemmikkisi kanssa ja tarkkailla samalla sen terveydentilaa. Käytä aina kissalle suunniteltuja hoitovälineitä ja ole varovainen, jotta hoitohetkestä tulee miellyttävä kokemus molemmille.

Lue myös artikkeli kissan turkin pesusta ja arvostetun ragdoll-kasvattajan parhaat vinkit! 

Kissan tarpeet kattavasti huomioituna

Kun varustaudut näillä perustarvikkeilla, olet valmis toivottamaan uuden karvaisen perheenjäsenesi tervetulleeksi kotiisi. Muista, että kissan tarpeet voivat muuttua iän ja elämäntilanteen mukaan. Ole siis valmis mukautumaan ja päivittämään tarvikkeita tarpeen mukaan.

Kissan elämänvaiheiden ymmärtäminen on avainasemassa sen hyvinvoinnin takaamisessa. Esimerkiksi pennut ja seniorikissat saattavat tarvita erityistä huomiota ja erilaisia tarvikkeita. Lisäksi kissan persoonallisuus ja käyttäytyminen voivat vaikuttaa siihen, millaisia leluja tai lepoalueita se suosii.

Kissan omistajana sinun tehtäväsi on tarkkailla ja oppia tuntemaan lemmikkisi. Näin voit tarjota sille parhaan mahdollisen ympäristön. Muista myös, että kissan hyvinvointiin kuuluu paitsi fyysiset tarpeet, myös emotionaalinen tuki. Vietä aikaa kissasi kanssa, leiki sen kanssa ja tarjoa sille turvallinen ja rakastava koti.

Kissan omistaminen on vastuullinen tehtävä, mutta samalla se on myös palkitseva kokemus. Se rikastuttaa elämääsi monin tavoin. Edessäsi on matka, joka tuo paljon iloa ja hauskoja tilanteita, mutta myös ison vastuun. Onnea matkaan!